Kokeilenpa tätä, kun asiasta tuntuu olevan vaikea löytää tietoa. Voidaanko taloyhtiön järjestyssäännöissä velvoittaa asukas lajittelemaan jätteensä oikein?…

Kysytty
29.12.2019

Moi!

Kokeilenpa tätä, kun asiasta tuntuu olevan vaikea löytää tietoa. Voidaanko taloyhtiön järjestyssäännöissä velvoittaa asukas lajittelemaan jätteensä oikein? Meidän taloyhtiössä näet on muutama ongelma-ihminen, joilta syntyy esim. elektroniikkaromun piilottaminen paperinkeräykseen. Ollaan tähän menoon aikalailla kyllästytty ja tuntuu että isännöintitoimisto välttelee koko aiheesta keskustelua. Tiedettäisi mitä voidaan vaatia seuraavassa yhtiökokouksessa, kun meitä on tässä talossa aika monta ympäristötietoista, joita tämä touhu vi****ttaa.

Vastaus

Vastattu
31.12.2019
Päivitetty
31.12.2019

Kiinteistöjen on noudatettava kunnan jätehuoltomääräyksiä (Joensuun alueen määräyksistä ks. https://www.puhas.fi/palvelut/jatehuollon-jarjestaminen/jatehuoltomaara… -> lajitteluvelvoitteet; Joensuun alueellisen jätelautakunnan jätehuoltomääräykset kokonaisuudessaan sivulla https://www.joensuu.fi/documents/144181/2324821/J%c3%a4tehuoltom%c3%a4%…). Nimensä mukaisesti nämä ovat määräyksiä, eivät suosituksia.

Asunto-osakeyhtiölaissa ei määritellä, mitä taloyhtiön järjestyssäännöissä tulee tai saa olla (ks. esim. Furuhjelm, Nyt tuli lähtö, s. 51-52). Käytännössä järjestysmääräyksissä lienee usein kohta myös jätehuollosta, kuten käy ilmi tästä mallista: "Talousjätteet ja muut roskat on vietävä pakattuina jäteastioihin. Lisäksi on otettava huomioon määräykset jätteiden lajittelusta. Muiden kuin talousjätteiden poiskuljettamisesta on asukkaiden huolehdittava itse" jne. (Kuutilo: Koti uudistalosta, s. 81). Sata ja yksi kysymystä taloyhtiöstä -teoksessa käsitellään aihetta myös (s. 58), ja tässä perustellaan lajittelua (luonnonvarojen säästämisen lisäksi) kustannuksilla: lajittelematon jäte tulee taloyhtiölle kalliimmaksi.

Lähteet:

Furuhjelm, Marina. Nyt Tuli Lähtö: Hallintaanotto Ja Häätö Taloyhtiössä. 1. p. Helsinki: Kiinteistöalan kustannus, 2013.

Kuutilo, Hannaleena, ja Kristel Pynnönen. Koti Uudistalosta: Osakkaan Ja Taloyhtiön Hallituksen Opas. Toinen, muutettu painos. [Helsinki]: Kiinteistöalan Kustannus Oy, 2018.

Sarekoski, Katriina. Sata Ja Yksi Kysymystä Taloyhtiöstä. 1. p. Helsinki: Kiinteistöalan kustannus, 2015.

Katso myös jätelaki:

https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110646#Pidp446125872

3 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentit

Mikä oli vastaus kysymykseen? Tässä kai vastattiin vain, ettei ole selvää, voiko järjestyssäännöissä olla määräyksiä jätteen lajittelusta. Kysymys koski velvoittamista. Järjestyssääntöjen velvoittavuus on varsin kyseenalainen yleisestikin ja tällaisissa asioissa varsinkin, eikä yhtiöllä sitä paitsi olisi käytettävissään keinoja pakottaa esimerkiksi jätelajittelumääräyksen noudattamiseen.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?