Käsitykseni mukaan roomalaisessa kalenterissa oli 10 kuukautta ja myöhemmin lisätyt kuukaudet ovat tammikuu ja helmikuu. Mistä näiden kuukausien nimet tulevat alunperin?
Vastaus
Roomalaisessa kalenterissa oli alkujaan vain kymmenen kuukautta (maalis-joulukuu), kahta talvikuukautta (tammikuu ja helmikuu) ei laskettu mukaan lainkaan. Numa Pompiliuksen (n. 753–672 eKr.) sanotaan lisänneen tammikuun ja helmikuun roomalaiseen kalenteriin.
Roomalaisen kalenterin kuuden ensimmäisen kuukauden (januarius, februarius, martius, aprilis, maius ja junius) nimet viittaavat esimerkiksi jumaluuksiin ja juhliin. Kuusi viimeistä kuukautta (quinctilis, sextilis, september, october, november ja december) taas perustuvat järjestysnumeroihin. Esimerkiksi quinctilis tarkoittaa siis viidettä kuukautta.
Ei ole aivan selvää, mistä roomalaisten mensis januarius tai mensis februarius ovat saaneet nimensä. Yleensä katsotaan, että januarius olisi saanut nimensä Janus-jumaluudelta, kun taas februarius olisi nimetty Lupercalia-juhlan (aikaisemmalta nimeltään februa) mukaan. Kaksikasvoinen Janus oli esimerkiksi alkujen, loppujen, porttien, oviaukkojen ja käytävien jumala. Lupercalia oli puhdistautumis- ja hedelmällisyysrituaali, jota juhlittiin helmikuun 15. päivä.
Lähteet:
J. Rüpke, The Roman Calendar from Numa to Constantine: Time, History, and the Fasti, 2011.
Kommentoi vastausta