Mistä lentokapteenin arvonimi on saanut alkunsa?

Kysytty
17.12.2020

Ilma-aluksen päälliköstä käytetään yleisesti virheellisesti nimitystä lentokapteeni, vaikka kyseessä on tasavallan presidentin myöntämä arvonimi. Mistä arvonimi on saanut alkunsa?

Vastaus

Vastattu
17.12.2020

Lentokapteenin arvonimi on myönnetty ensimmäisen kerran vuonna 1934, jolloin sen saivat Gunnar Lihr ja Ville Leppänen. Arvonimi voidaan myöntää hakemuksesta ansioituneille ilmailun parissa työskenteleville henkilöille tai ansioituneille ilmailun harrastajille. Vuonna 2020 sen sai kolme henkilöä, ja yhteensä arvonimi on myönnetty nyt 117 kertaa.

Arvonimien tarkoitus on kuvata henkilön elämäntyötä. Suomessa on tällä hetkellä käytössä 110 eri arvonimeä, mutta arvonimilautakunnalle voi esittää myös uusia arvonimiä. Uusimmat, 2017 käyttöön otetut ovat korkeakouluneuvos ja taideneuvos. Arvonimiä voivat hakea ansioituneille henkilöille yksityiset henkilöt, yhteisöt tai molemmat yhdessä.

Ilmailualalla ammattinimike on lentäjä. Liikennelentäjät aloittava uransa perämiehinä ja voivat edetä kapteeneiksi kokemuksen kartuttua. Mikäli koneessa on useampi kuin yksi lentäjä, heistä yksi on aina ilma-aluksen päällikkö. Jos konetta lentäisi kaksi kaksi kapteenia, heistä kokeneempi toimisi aluksen päällikkönä. Kapteeni ja perämies eivät siis ole ammattinimikkeitä vaan kuvaavat arvoa, mutta varsinaisia arvonimiä ne eivät ole. Lentokapteeni arvonimen voi puolestaan saada myös ansioitunut harrastaja.

Lähteet:

Lentoposti: http://www.lentoposti.fi/uutiset/tasavallan_presidentti_my_nsi_kes_kuus…

Valtioneuvoston kanslian sivut: https://vnk.fi/arvonimet

Ilmailun mediaopas: http://www.ilmailutoimittajat.fi/Infoa/MediaOpasX.pdf

Studentum.fi: https://www.studentum.fi/koulutushaku/lentajan-koulutus

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.