Eräässä lehtijutussa käsiteltiin kaakaon historiaa. Jutussa mainittiin, että eräs mies olisi tehnyt sopimuksen Van Houtenin kanssa. Mies oli tehnyt rikoksia ja…

Kysytty
16.6.2016

Eräässä lehtijutussa käsiteltiin kaakaon historiaa. Jutussa mainittiin, että eräs mies olisi tehnyt sopimuksen Van Houtenin kanssa. Mies oli tehnyt rikoksia ja aiottiin teloittaa giljotiinissa. Sopimukseen kuului, että ennen kuin mies mestataan ja kysytään viimeisiä sanoja, hän vastaa: "Ostakaa Van Houtenin kaakaota". Tästä hyvästä Van Houten maksoi miehen perheelle korvauksen. Giljotiinilausahdus mainittiin jutussa ensimmäiseksi koskaan dokumentoiduksi mainokseksi. Löytyisikö tietoa siitä mikä lehti oli kyseessä? Juttu oli suomeksi.

Vastaus

Vastattu
17.6.2016
Päivitetty
17.6.2016

Ilmeisesti mainitsemanne lehtijuttu on julkaistu 2010-luvun alkupuolella (http://archive-fi-2012.com/fi/e/2012-10-24_512322_65/Herra-X/ ). Emme kuitenkaan onnistuneet löytämään
jutun lähdettä.

Haimme lähdetietoa paitsi Googlesta myös ePress –sanomalehtipalvelusta, joka käsittää kotimaiset paikallis- ja maakuntalehdet arkistoineen ja lisäksi kotimaisten lehtien sisältöihin keskittyvästä Aleksi-hakutietokannasta.

Vahvistamattomien tietojen mukaan vuonna 1914 lehdistössä kiersi uutinen kuolemaantuomitusta miehestä, joka mestaustilaisuudessaan huutaa mainitun lausahduksen toiminimen luvattua pitää huolen hänen perheestään (http://hakanmediankronikkaa.blogspot.fi/2012/02/normal-0-21-false-false… ).

Pari kirjoittajaa mainitsee Vladimir Iljits Leninin kommentoineen tapausta vuonna 1914 esimerkinä kapitalismin korruptiosta.

Sen jälkeen juttua on kommentoitu aina uudestaan. Siten on mahdollista, että myös hiljattain se olisi ollut esillä jossain.

http://www.arcticparadise.fi/matkamies_phuket.html

http://keskustelu.suomi24.fi/t/10943723/vain-elamaa-ei-sen-enempaa-vuor…

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.