taivutus

7 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–7.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Karamelliä vai karamellia(äällä vai aalla) 2185 11.12.2008 Karamellin taivutus on muotoa karamellia. Lähde Suomen kielen perussanakirja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskus 2001 (myös MOT-sanakirja osoitteessa http://mot.kielikone.fi/mot/tampereenkirjasto/netmot.exe )
Miten taipuu sukunimi Puonti? Puonti : Puontin vai Puonti : Puonnin? 1763 5.5.2008 Puonti taipuu Puonti ; Puontin, koska nimi ei tarkoita mitään.
Kuinka taipuu sana monta piimää? es. "jääkaapissa on paljon vanhentuneita _______" (onko se piimiä?) 3706 25.9.2007 Nykysuomen sanakirjassa annetaan piimä-sanalle taivutusluokka 11, ja siinä on esimerkkisanana koira. Piimä on ainesana ja sitä käytetään yleensä vain yksikössä, mutta jos sitä halutaan käyttää monikossa, niin muodot seurailevat koira-sanan taivutusta, siis koiria - piimiä. (Konsonanttivartalon perään tulee monikon tunnus i ja sitten sijapääte.)
Kuinka taipuu sana palaa monikossa? (aikamuoto:konditionaali) esimerkiksi tälläinen lause: "Hyvä että herätitte muuten me oltaisiin _________ täällä rannalle."… 1609 25.9.2007 Nykysuomen sanakirja antaa verbille palaa taivutusluokan 9, ja sen esimerkkisanana on taivutustaulukoissa kaivaa. Passiivin imperfekti kuuluu siis kaivettiin, palettiin, ja tuo kysytty muoto (passiivin 2. partisiippi) kuuluu kaivettu, palettu. - Äänteellisesti lähellä on verbi palata, joka on esimerkkisanana taivutustyypissä 40. Sen passiivin imperfekti kuuluu palattiin, ja pass. 2. partis. palattu.
Miten sana metakognitio taipuu? 824 18.9.2006 Yks.nom. kognitio yks. gen. kognition yks. part. kognitiota yks. ill. kognitioon mon. nom. kognitiot mon. gen. kognitioiden, kognitioitten mon. part. kognitioita mon. ill. kognitioihin Lähde: MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0
Kuinka suomalaista sukunimeä Kavaluus taivutetaan? Kavaluuden, Kavaluudelle, Kavaluutta? Kavaluusin, Kavaluusille, Kavaluusia? Vai jotenkin muuten? 1026 7.9.2006 Kavaluus näyttää ihan suomen sanalta, joten se taipuu yleissäännön mukaan kuten sana kavaluus : kavaluuden, kavaluutta. Sen nimisiä elää Suomessa melkein 30 henkeä.
Miten taipuu espanjan kielessä bailar-verbi (tanssia) yksikön toisessa persoonassa? Onko käskymuoto sama kuin 2. persoonan preesens? Ellei, miten ne poikkeavat… 1170 24.2.2000 Erkki Vierikon kirjan Espanjan kielioppi mukaan: yks.2. indikatiivi (= preesens) bailas, monikon 2. bailáis. Käskymuoto on subjunktiivin preesens, ilmaisten käskyä ja tahtoa, muoto bailes, mon.2. bailéis. Subjunktiivin I imperfekti ilmaisee kohteliaan kehoituksen: bailaras, mon.2. bailarais.