Abert Edelfeltin taulusta "Kristus ja Mataleena", maalattu 1890, on joku maalannut jäljennöksiä. Eräässä jäljennöksessä on signeeraus: "Kop. HL 1925" Lisäksi…

Kysytty
28.11.2020

Abert Edelfeltin taulusta "Kristus ja Mataleena", maalattu 1890, on joku maalannut jäljennöksiä. Eräässä jäljennöksessä on signeeraus:
"Kop. HL 1925"
Lisäksi signeerauksen yläpuolella on merkintä "5."
Jäljennös lienee alkuperäisen kokoinen, ainakin se on kooltaan noin 1550x2200mm
Kuka on tämä HL ja onko hän maalannut samasta taulusta ainakin 5 jäljennöstä?
Onko tämä ollut laillista puuhaa?

Vastaus

Vastattu
1.12.2020

Meillä ei ole ikävä kyllä asiantuntemusta selvittää jäljennöksen tekijää. Jäljennös on signeerattu oikeaoppisesti merkkaamalla siihen jäljennöksen tekijän nimimerkki, vuosiluku sekä merkintä että kyseessä on kopio.

Jäljennöksen tekeminen ei ole aina laitonta, varsinkaan jos ei väitä kopiota alkuperäiseksi. Olennaista on myös milloin alkuperäisteos on tehty. Elossa olevalta taiteilijalta tulisi kysyä periaatteessa lupa jäljennöksen tekemistä varten. Jos alkuperäisteoksen tekijän kuolemasta on kulunut 70 vuotta, niin lupaa ei tarvita. Muuten lupa kopion tekemiseen pitäisi kysyä taiteilijan perikunnalta. Jäljennöksen tekijän nimi tai nimimerkki pitäisi aina merkitä niin, että siitä käy selväksi että kyseessä on jäljennös eikä alkuperäinen teos (kuvissasi tämä oli toteutettu hyvin eli jäljentäjän nimimerkin yhteydessä oli merkintä kop. eli kopioinut).
 
Helsingin kaupunginkirjaston Kysy.fi -palvelussa on pohdittu syvällisesti taideväärennöksen ja laillisen kopion välistä eroa:
http://www.kysy.fi/kysymys/mika-on-taidevaarennos-ja-mika-laillinen-kop…

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi täältä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?