Pitääkö paikkansa, että -Nicaraqua julisti toisen maailmansodan aikana Suomelle sodan ja että -rauhansopimusta ei ole tehty.

Kysytty
16.10.2009

Pitääkö paikkansa, että
-Nicaraqua julisti toisen maailmansodan aikana Suomelle sodan ja että
-rauhansopimusta ei ole tehty.

Vastaus

Vastattu
17.10.2009
Päivitetty
16.1.2018

Toisen maailmansodan aikana Nicaragua julisti sodan Japanille (8.12.1941), Saksalle ja Italialle (11.12.1941) sekä Bulgarialle, Unkarille ja Romanialle (19.12.1941).

Suomelle sodan julistivat Iso-Britannia, Australia, Uusi-Seelanti ja Kanada (7.12.1941) sekä Etelä-Afrikan Unioni (8.12.1941).

Lähde: http://worldatwar.net/timeline/other/diplomacy39-45.html

24 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kaleva 13.3.09:
Suomi sotatilassa?

Wikipedian Nicaraguaa käsittelevässä artikkelissa kerrotaan, että toisessa maailmansodassa Nicaragua julisti muodollisesti sodan Suomelle, ja koska maa ei osallistunut sodan jälkeisiin rauhanneuvotteluihin, ovat Suomi ja Nicaragua edelleen diplomaattis-teknisessä mielessä sotatilassa.
Yleensä isänmaata uhkaavan vihollisen oletetaan tulevan idästä, ja tuttuja ovat myös varoitukset kansainvälisestä terrorismista, mutta sotatila Väli-Amerikan pikkuvaltion kanssa kuulostaa perin oudolta.

No, ei muuta kuin vanhat valtiosopimukset esille. Kas tässä. Vuonna 1947 säädetty asetus alkaa näin: "Asetus Suomen ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton, Yhdistyneen Kuningaskunnan, Austraalian, Etelä-Afrikan Unionin, Intian, Kanadan, Tsekkoslovakian, Ukrainan Sosialistisen Neuvostotasavallan, Uuden Seelannin sekä Valko-Venäjän Sosialistisen Neuvostotasavallan välisen rauhansopimuksen voimaansaattamisesta".

Suomen sotahistoriasta tuttuja ja vähemmän tuttuja nimiä, muttei sanaakaan Nicaraguasta. Asia täytyy tarkistaa ulkoministeriöstä. Siellä Suomen voimassaolevaan sotatilaan suhtaudutaan aluksi hieman epäillen, mutta kiinnostuneesti. Asia luvataan selvittää nopealla aikataululla.

Myöhemmin Latinalaisen Amerikan yksikön päällikkö Juha Virtanen soittaa ja kertoo, etteivät valtiot ole sodassa keskenään.

Hyvä juttu, sillä Nicaragua on yksi Suomen kehitysyhteistyön kahdeksasta pääkumppanimaasta.

Ministeriössäkään ei tiedetä rauhan solmimisesta tai ylipäätään sodan julistamisesta, mutta ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksikkö on kuitenkin sitä mieltä, että olipa tilanne mikä tahansa, sotatilassa Suomi ei ole.

Tieto on sangen huojentava tietenkin myös siksi, että Suomen urheita sotilaita ei tarvitse lähettää risteilemään maailman merille.

Vaikeaahan se olisikin, kun ajattelee merivoimien kalustoa, jota ei ole taidettu hankkia valtamerillä seilaamista silmälläpitäen. Suomalaiset voisivat toki yrittää käyttää ruotsinlaivoja miehistönkuljetukseen samaan tapaan kun brittisotilaita vietiin vuonna 1982 Falklandin sotaan Argentiinan rannikolle Queen Elisabeth II -risteilijällä.

Moni asia jää edelleen hämärän peittoon. Miksi Nicaragua olisi halunnut julistaa sodan Suomelle? Ja onko näin ylipäätään koskaan tapahtunut?

Soittokierros jatkuu Maanpuolustuskorkeakoulun sotahistorian laitokselle, josta kehotetaan kääntymään Helsingin yliopiston kansainvälisen politiikan tuntijoiden puoleen. Ennen kuin Helsingin yliopistosta ehtii löytyä sopiva asiantuntija, tärähtää sähköpostiin viesti ulkoministeriön tietopalvelusta.

Viestissä kerrotaan, että tieto Suomen ja Nicaraguan välillä olevasta sotatilasta on urbaanilegenda - tai paremminkin ulkoministeriölegenda.

Tietopalvelun mukaan tarina Suomen ja Nicaraguan välillä vallitsevasta sotatilasta on kuulunut ainakin erään ulkoministeriössä päällikkö- ja suurlähettilästasolla työskennelleen miehen juttuvalikoimaan vuosikymmenten ajan.

Viestin lopuksi kerrotaan, että Suomen ja Nicaraguan valmistellessa diplomaattisuhteiden solmimista 1970-luvun alussa asia tarkistettiin, eikä mitään faktapohjaa sotatilasta löytynyt. Nicaragua ei siis koskaan ole julistanut sotaa Suomelle.

Ihmeellisiä tarinaniskijöitä riittää näköjään joka lähtöön. Jopa ulkoministeriön sisällä. Outoa.

<>

https://keskustelu.suomi24.fi/t/15317186/jatkosodan-alusta-ja-aloittaja…

"Kun rauhansopimuksia allekirjoitettiin 1947 Pariisissa, niin Paraguayn kanssa se on unohdettiin, se rauhansopimus allekirjoitettiin presidentti Halosen kaudella, kun Halonen meni sinne vierailulle ja joku tajusi että maiden välinen sotatila oli vielä voimassa.
Halonen on allekirjoittanut Suomen ja Paraguayn välisen rauhansopimuksen"

https://keskustelu.suomi24.fi/t/13621629/skandinavia-hitlerin-otteessa-

Tuo linkki Lähde: http://worldatwar.net/timeline/other/diplomacy39-45.html antaa siinämäärin ihmeellistä tietoa, että enpä oikein ottaisi todesta. Siinä on mm. jätetty olevinaan asialliselta listalta pois sodanjulistus, jonka Britannia lähetti Suomelle 5.12.1941. Mutta on kirjoitettu kyllä, että Suomi julisti Britannialle sodan 7.12. Lisäksi jätetään mm. kertomatta se, että Kanada julisti sodan itsenäisenä valtion ertikseen Suomelle sekä lisäksi osana Commonwealthiä - eikä ole sopinut rauhaa erillisenä valtiona vieläkään.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.