Pyhäranta

Viimeisimmät vastaukset

4 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–4.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mistä mahtaa olla peräisin mielessäni pyörivä lorunpätkä "...älä parjaa älä pauhaa, älä riko luonnon rauhaa..." ? Muistaakseni siinä on jotain muutakin ennen… 2628 11.5.2007 Loru on tuttu ainakin nykyisille keski-ikäisille. Sitä muistetaan rallatetun ainakin jo 1950-luvulla. Lähdettä tai tekijää ei kuitenkaan saatu selville. Siitä on myös useampia, vähän toisistaan poikkeavia versioita. Tässä yksi muistista kaivettu: Älä tallaa nurmikoita älä puita vahingoita älä parjaa, älä pauhaa älä riko luonnon rauhaa älä tärvää mikk’ on somaa vaali, suojaa toisen omaa. Pari muuta löytyy näiltä sivuilta: http://blogit.yle.fi/loru_ihmelehtion_katkoista http://suoppi.karelia.ru/tekst/Luonnonsuojelu.doc
Kuinka suuri osa lasten- ja nuortenkirjoista on saatavana myös äänikirjoina? 951 24.4.2007 Täsmällistä tietoa Suomessa julkaistuista lasten ja nuorten äänikirjoista ei ole, mutta prosentuaalisesti niiden osuus julkaistuista kirjoista on hyvin pieni. Kustannusosakeyhtiö Otavasta kerrottiin, että esim. tänä keväänä Otava julkaisee kymmenen lasten äänikirjaa. Kustannusyhtiöt WSOY, Tammi ja Otava ovat tehneet yhteistyötäkin markkinoidakseen äänikirjoja, mutta niiden myynti on siksi pientä, ettei niitä ainakaan lähiaikoina olla julkaisemassa kovin paljon.
Mikä lienee ensimmäinen alkuperäisesti suomalainen (ei siis käännös) kuvakirja - lapsille tarkoitettu? 842 4.10.2006 Kuvia Suomen lasten elämästä valmistui vuonna 1882. Sen kuvitti taiteilija R.W. Åkerblom ja suomenkieliset runot kirjoitti Juhani H. eli P.J. Hannikainen. Tämä teos on tiettävästi maamme ensimmäinen alkuperäinen lasten värikuvakirja. Siitä otettiin vuonna 1982 näköispainos, joka löytyy Uudenkaupungin kaupunginkirjastosta.
Löytyykö kirjaa tai tietoa perhosen toukkien kasvatuksesta? 825 1.2.2006 Muutama vinkki perhosen toukkien kasvatuksesta. Jani Kaaron kirjassa Hyönteisharrastajan opas (Tammi 1992) on luku Vaihtoehtokotieläin (ss.129-143). Seppo Parkkisen kirjoittama artikkeli Perhostoukkien kasvattamisen alkeet on julkaistu Eläinmaailma-lehdessä 1983/7 (ss. 47-49). Suomen luonto-lehdessä 2003/8 on Aura Koiviston juttu Toukat kasvatteina (ss.36-39). Lisää tietoa ehdottaisin kysymään Suomen Perhostutkijain Seurasta http://www.perhostutkijainseura.fi/, Luonnontieteellisestä keskusmuseosta http://www.fmnh.helsinki.fi/elainmuseo/ tai Viikin tiedekirjastosta http://helix.helsinki.fi/infokeskus/kirjasto/.