Nurmijärvi

Viimeisimmät vastaukset

153 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Onko missään saatavilla listaa uusista Suomessa julkaistuista tietokirjoista? 42 Kannattaa kokeilla esim. Kansalliskirjaston Finna-hakua. Sieltä löytyy kaikki Suomessa julkaistavat teokset.Linkki: Haun aloitussivu | Kansalliskirjaston hakupalvelu (finna.fi)Sinne voit määrittää hakuparametreiksi kielen lisäksi  esim. ilmestymisvuoden (2024-2025), päägenren (tietokirjallisuus), julkaisumuodon (kirja, e-kirja).Netistä löytyy myös Kulttuuritoimitus-niminen verkkosivusto, jonka ylläpitävät keräävät listoja ilmestyvistä teoksista:Linkki: Kevät 2024, kotimainen tietokirjallisuus – ainakin nämä 275 teosta julkaistaan - Kulttuuritoimitus (julkaistu 10.1.2024)Heiltä löytyy myös käännetty tietokirjallisuus-listaus, samoin kaunosta kotimainen että käännetty tuotanto unohtamatta runoutta ja sarjakuvia.  
Tess Gerritseniltä on ilmestynyt uusi kirja nimeltä the spy coast, onko suomennosta luvassa? 121 Kustantajan (Otava)  sivuilla ei näy mainintaa suomennoksesta ainakaan kevään 2024 uutuuksissa. Tess Gerritsen on suosittu ja kyseinen kirja todennäköisesti tulee käännöksenä. Mainittu kirja The Spy Coast on vasta hiljattain ilmestynyt, joten sen käännökseen mennee aikaa ja voisi olettaa, että suomennos tulee syksyn 2024 markkinoille.  Syksyn 2024 uutuudet tulevat valittavaksi kirjastoihin keväällä 2024.  Kustantajan kevään 2024 luettelo Kevään tähdet 2024 by Otavan kirjat - Issuu
Maaria Leinosen runo: Tiet 86 Hei, hakemanne runo voisi olla Maaria Leinosen runo Tiet on kuljettu, joka löytyy mm. teoksesta Elämä on enemmän - Kauneimpia runoja (Kirjapaja 2011).
Mistähän löytyisi Jukka Itkosen sururuno: "...kun kilo on kilometreittäin", "niin ikävä on sitä toista" 108 Kyseinen runo voisi olla nimeltään "Kaipaus" teoksessa Viisi vuodenaikaa - runoja/ Jukka Itkonen (Kirjapaja 2018)
Kuka, missä ja milloin keksi, että pihalta pitää haravoida lehtiä pois? Toisinsanoen kuka keksi lehtiharavan? 73 Harava on vanha työväline. Erityisesti maataloustöissä sitä on käytetty paljon. Vaan luulenpa, että voi sanoa, että jo muinaiset roomalaiset ovat jonkinlaisella haralla siivonneet asuinympäristöjään tai keränneet puiden oksia tai satoa kokoon.  Suomen maatalousmuseo Sarka kertoo nettisivuillaan, että Suomessa haravaa on käytetty erityisesti heinätöissä. Tarpeen vaatiessa heinäharavaa on käytetty myös pahnojen ja lehtikasojen kokoamiseen. Luultavasti asuinympäristöjen kaupungistuessa heinien haravointi on vaihtunut luonteikkaasti lehtien haravointiin pihoilta ja sitä myötä on kehitelty paremmin lehtien haravoimiseen sopivia malleja.  Monista jo paljon käytetyistä työvälineistä ovat nykysuunnittelijat tehneet tunnetuksi tulleen...
Mikähän elävä toukka löytyi keittiön kaapista yhtä aikaa useiden alemmalta hyllyltä löytyneiden kuorien kanssa? Kaapissa on säilytetty välillä sekä ihmisen… 86 Toukalla on peräpuolessa selvästi erottuva pitkä sukastupsu. Kodintuholaisista näkyvä sukastupsu on vyöturkiskuoriaisella ja pilkkuturkiskuoriaisella sekä riesakuoriaisella. Myös vyöihrakuoriaisella on pienet piikkimäiset ulokkeet takapäässään. Kuvassa oleva toukka on tummahko. Toukka näyttää jommaltakummalta  turkiskuoriaisista, vaikka ne  ovatkin tekstiili- eikä elintarviketuholaisia. Mikään elintarviketuholaisten toukista ei täsmää tuntomerkeiltään tämän teidän toukan kanssa. Lähde: https://www.hel.fi/static/ymk/esitteet/tuholaisesite.pdf
Mikä on aineiston hankinnan viikkolista? 150 Kirjastot käyttävät virallisia hankintaväyliä julkisen kilpailutuksen kautta. Nämä kirjavälitystoimijat tuottavat ns hankintalistoja viikottain, lähinnä täydentäviä uutuus/lisäpainos-julkaisuja. Näitä tulee sekä kaunokirjallisuudesta että tietokirjallisuudesta. Niistä sitten hankinnasta vastuussa olevat kirjastolaiset tekevät valintoja omiin kirjastoihinsa. Puhumme näistä viikkolistoina. Sen lisäksi keväisin ja syksyisin tulevat hankintakanaviin tarjolle suurten kustantajien seuraavan kevään/syksyn uutuudet, joihin tehdään sitten ennakkotilauksia.
Denise Rudbergin Marianne Jidhoff -kirjasarjassa Jidhoff herkuttelee valkosuklaatryffelillä. Olen menossa Tukholmaan.. 143 Niitä voi ostaa Ejes Chokladfabrik ABn liikkeestä osoitteesta Erik Dahlbergsgatan 25, 115 32 STOCKHOLM. Liikkeessä on huomioitu heidän saamansa mainos ja ilmeisesti kirjan hahmon Mariannen lempisuklaa on erikseen merkitty.   
Luin ruotsalaiskirjailija Niklas Natt och Dagin karmean hyvän Tukholma-trilogian. Mutta mitäpä Niklas nyt puuhaa? 108 Ruotsalaisen kustantajansa sivuilla löytyy tieto piakkoin ilmestyvästä uudesta teoksesta "Ödet och hoppet" ( Bokförlaget Forum, 2023). Se julkaistaan Ruotsissa nyt syyskuun lopussa. Teos sijoittuu vuoteen 1434 ja mukana juonessa kulkee mm. kirjailijan varhainen esi-isä Måns Bengtsson. Vaikuttaisi siltä, että tulossa olisi historiallinen romaanisarja. Suomennoksesta ei ole vielä tietoja Suomen kustantamonsa sivuilla (Johnny Kniga). Odotettavissa on, että tulevan syksyn valintalistoilta tämä teos on valittavissa vuoden 2024 ilmestyvänä uutuutena (kevät/kesä). Tämä toki riippuu käännösaikataulusta.     Lähteet: Ödet och hoppet (forum.se)
Tarvitseeko kaunokirjallisuuden kääntäjillä olla virallinen kääntäjäntutkinto tai jokin vastaava koulutus vai riittääkö yleinen kirjallisuuden tuntemus, kohde-… 90 Ei tarvitse olla virallista tutkintoa, mutta se saattaa helpottaa töiden saantia. Suurin osa kustantamoista valitsee kääntäjänsä käännösnäytteiden kautta. Niitä voi tarjota aktiivisesti eri kustantamoihin, jos mielii kääntäjäksi. Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton sivuilta löytyy paljon lisätietoa. Siellä kerrotaan, että heidän jäseninään olevilla ammattilaisilla suurimmalla osalla on ylempi korkeakoulututkinto esim. käännöstieteestä tai vaikka filologiasta. Alalla työskentelee myös muuta kautta ammattitaidon kartuttaneet.  Alla linkki alan liiton sivuille, sieltä löytyy runsaasti tietoa vaatimuksista: Kääntäminen ja tulkkaus - Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (sktl.fi)    
Miten pääsisin käymään Lasipalatsin BioRex-teatterissa? 124 Hei, kysyin Amos Rexin asiakaspalvelusta ja sieltä vastattiin näin: "Valitettavasti nyt juuri itse Lasipalatsin Bio Rexin elokuvasaliin asti ei pääse itsenäisesti piipahtamaan, mutta Bio Rexin lämpiö eli yläaula on usein avoinna museon aukioloaikoina. Bio Rexin kerroksessa järjestetään juuri nyt paljon mm. elokuvien ensi-iltoja sekä tilaustapahtumia ja joskus museon näyttelyt levittäytyvät kerrokseen ( esim. studionäyttely Between us vuonna 2021). Varsinaisia avoimien ovien päiviä tai arkkitehtuurikierroksia ei juuri nyt ole tiedossa, mutta Open Helsinki-tapahtuman aikaan (toukokuussa) näitä on nyt viimeiset pari vuotta pidetty eri muodoissa."
Kittilän kirkonkylästä Sodankylään menevä tie (tie nro 80) ylittää Ounasjoen kylän pinnassa. Ennen nykyistä siltaa, joki ylitettiin lossilla. 81 Silta on rakennettu vuonna 1961. Lauttaluettelo lakkautetuista / sillalla korvatuista ylityksistä löytyy täältä:Lautat, lossit ja lautta-alukset – Tiet (mattigronroos.fi)
Onko Dekkarinetti poistunut kokonaan. 178 Monien dekkarifanien hyödyntämä sivusto Tornion kaupungin verkossa on ensitietojen mukaan poistettu 30.6.2023 tietoturvariskin takia ja ylläpito on samalla lopetettu. Se, millaisista tietoturvariskeistä on kysymys, ei ole tiedossa. Sivuston aineisto on kuuleman mukaan tallella, mutta sen jatkokäytöstä ei ole vielä päätetty.
Kysyisin tietoja kuvissa olevasta lasikulhosta. Kulhon mitat on yläreunan halkaisija 24,3 cm ja korkeus n 10,6 cm. Onko jokun tunnetun suunnittelema, kenen… 211 Lasikulho muistuttaa Aino Aallon niin sanottua renkaat vedessä -malliston tuotetta, alkuperäiseltä tuotantonimeltään Bölgeblick. Aitoa Aino Aallon suunnittelemaa mallia kulho ei silti ole. Aallon kulhojen raidanmuodot ovat vaihdelleet eri tuotantosarjojen mukaan. Missään tuotantosarjassa ei ole halkaisijaltaan kokoa 24,3 cm. Merkittävän suunnittelijan sarjatuotantona tehdyissä tuotteissa on signeeraus lasissa. Se voi olla valmistajatehtaan nimi, valmistajan logo tai tuotenumero. Kuvan kulhossa ei näy mitään signeerausta. Toki signeeraus voi olla näkymätön.  Luultavimmin kyseessä on tavallinen käyttöesine, joita voi ostaa tai on voinut hankkia helpohkosti.  Lähteet: Designlasin hintakirja : Kultakauden lasitaiteilijoiden koko tuotanto...
Onko Helsingin/Seudun kirjastoissa palvelua/välineitä, joilla voi korjata kirjoja. Minulla on pari pehmokantista kirjaa, josta liimapinta pettänyt 80 Ainakin Helsingin Oodissa (2.krs) on varattavissa kampasidontalaite.  Tarkemmat tiedot eri kierrekokovaihtoehdoista löytyy täältä: Kampasidontalaite - Varaamo (hel.fi) Varauskalenteri on aika tyhjä, joten varmaan laitteelle pääsee ihan jonottamallakin paikan päällä.  
Kuvassa on vanha eristysvastus mittari, osaatko sanoa kuinka vanha se on ja mihin sitä on käytetty. Valmistaja on Asea, merkki megger ja valmistusmaa Englanti… 97 Kyseessä oleva sangen elegantti megaohmimittari on valmistettu Englannissa patentoidusti 1940-50-luvulla. Meggeriksi kutsuttu eristysvastusampeerimittari mahdollisti helpon tavan määrittää johtimien, generaattoreiden ja moottorin käämien eristyksen kunnon. Megaohmimittari mittaa erittäin korkeita resistanssiarvoja lähettämällä korkeajännitesignaalin testattavaan kohteeseen. Kuvahaulla samainen tuote löytyy ruotsalaisen Rautatiemuseon kokoelmista. Emme voi antaa arviota tuotteen arvosta. Pikaisella haulla netin huutokaupoista näyttäisi siltä, ettei suurta rahallista arvoa ole, mutta toki keräilymielessä aikakautensa tyylikäs esimerkki. Materiaalitkin kauniit ja ehjinä säilyneet.   Lähde: Megohmmeter - Järnvägsmuseet / DigitaltMuseum
Mistä saisi yksityiskohtaisempia lisätietoja muinaismuistoista? Kävimme etsimässä peruskarttaan merkittyä muinaishautaa Klaukkalan läheltä, mutta paikalla ei… 95 Yleiskatsauksen Nurmijärven muinaisaikaan voit saada ainakin Nurmijärven pitäjän historian I osasta, v. 2003 painoksesta, johon on lisätty artikkeli varhaishistoriasta. Museoviraston sivuilla on luettavissa Seppä, Nurmijärven arkeologinen inventointi, 2006. Nurmijärven kirjaston kotiseutukokoelmaan on sijoitettu Vuoristo, Nurmijärven historiallisen ajan muinaisjäännösten inventointi Klaukkalassa ja Lepsämässä 15.-19.10.2007. Nurmijärven kunnan museon kotisivuilta on linkki mobiilioppaaseen Luonto ja historia lähellämme. Sen kautta pääsee tutustumaan kolmeen jääkauden aikaiseen luonnonmuodostumaan ja kolmeen kivikautiseen kohteeseen. Linkit: https://www.nurmijarvi.fi/wp-content/uploads/2019/08/17098-Nurmijarven_… https://www.nurmijarvi....
Kuinka monta yli 100-vuotiasta oli Suomessa 31.12.2022 ikäryhmittäin ja sukupuolen mukaan? 2984 Tilastokeskuksen tietojen mukaan Suomessa oli 31.12.2022 yli 100-vuotiaita 1102 henkeä. Näistä naisia 949 ja miehiä 153.  Tarkemmin jaoteltuna: 100 v. miehiä 74 ja naisia 449 101 v. miehiä 30 ja naisia 230 102 v. miehiä 16 ja naisia 131 103 v. miehiä 13 ja naisia 68 104 v. miehiä 11 ja naisia 37 105 v. miehiä 5 ja naisia 19 106 v. miehiä 2 ja naisia 8 107 v. miehiä 1 ja naisia 3 108 v. miehiä 1 ja naisia 2 109 v. naisia 1  110 v naisia 1   linkki: Väestö ja yhteiskunta | Tilastokeskus  
Mikä on ihmisen pienin luu? 384 Ihmiskehon n. 206 luusta pienin on korvasta löytyvä jalustinluu. Se sijaitsee välikorvassa ja on korvan sisin kuuloluu välittäen vasaran ja alasimen kanssa kuuloluuketjun värähtelyjä eteisikkunan kautta sisäkorvaan. Sen pituus on n. 3mm ja sen paino arviolta n. 2-4mg. Kooltaan sitä voisi verrata riisinjyvään. Nimi tulee siitä, että se muistuttaa ratsastuksessa käytettyä satulan jalustinta.
Miten NATO:n päämajan lipputangot on kiinnitetty? Tv-kuvissa ei mitään remontin jälkiä ollut havaittavissa. 175 Etsin kuvahaulla Brysselissä sijaitsevan NATOn päämajan edustan kuvia. Näyttäisi siltä, että lippurivistön takaosassa lähellä rakennusta olevan hopeisen muurin sisällä olisi matalia tolppia piilossa. Näin ollen voidaan olettaa, että sotilasliiton laajentuessa varatolppia otetaan käyttöön asteittain ja lippurivistö liikkuu hieman. Kuvassa näkyy seitsemän vapaata tolppaa. Liputhan ovat kaarevassa linjassa aakkosjärjestyksessä, joten Suomen liittyessä Natoon 4.4.2023 lippu sijoittui Viron (Estonia) ja Ranska (France) väliin.   Linkki kuvaan (poimittu Googlen kuvahaulla), jossa hopeinen/teräksinen muuri ei ole vielä paikallaan ja ylimääräiset tolpat ovat näkyvillä. Kuva lienee otettu uuden päämajan avajaisvuonna 2018. Suomalaisasiantuntijat...