Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kirjasto

Viimeisimmät vastaukset

146 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mikä on Harjunpää tv-sarjan tunnusmusiikki? 91 6.9.2023 Tv-sarja Harjunpään tunnuskappale on "Uncharted Planet", esittäjänään FormantX.
Kysymykseni on aika vaikea ja olen itse miettinyt sitä,mutta ei tule mieleen. Oli dokumentti jossakin suoratoistopalvelussa. Saattoi olla Netflix. Dokumentti… 120 28.8.2023 Kyseisiin tuntomerkkeihin voisi sopia amerikkalaiselokuva "Dirty Dancing - kuuma tanssi" vuodelta 1987. Elokuvan ohjasi Emile Ardolino, sen käsikirjoitti Eleanor Bergstein ja tuottajana toimi Linda Gottlieb. Tämä pienen budjetin elokuva tuotti lopulta maailmanlaajuisesti 300 miljoonaa dollaria. Elokuva on esitelty Netflix-dokumenttisarjan "Meille rakkaimmat elokuvat" ensimmäisellä kaudella.    
MOIKKA PYÖRIKÖ SUOMEN TELEVISIOKANAVILLA TAI MTVEELLÄ SARJA RIPTIDE 239 26.6.2023 Kysyjä tarkoittanee vuosina 1984-1986 tehtyä Riptide-sarjaa. Televisio-ohjelmatietojen mukaan sarjaa näytettiin Suomessa ainakin marraskuusta 1988 toukokuulle 1990 Kaapeli-TV:n Viihdekanavalla.
Moikka milloin cannon sarja pyöri suomen televisiossa entä rockfordin paperit 142 22.6.2023 Tv-sarjaa Cannon näytettiin Suomessa televisio-ohjelmatietojen mukaan ainakin vuoden 1973 alusta vuoden 1976 toukokuulle. Sarjan päätähti William Conrad teki myös vierailun Suomeen vuonna 1976. Rockfordin paperit-sarjaa näytettiin Suomessa puolestaan televisio-ohjelmatietojen mukaan ainakin elokuusta 1976 vuoden 1977 loppuun.  
Onko olemassa podcastia, jossa käsiteltäisiin suomen kieltä, kielioppia, murteita, etymologiaa tms.? 115 22.6.2023 Muutamia hyviä ehdokkaita voisivat olla esimerkiksi Yle Areenasta löytyvät takavuosikymmenien Kielikorva-ohjelma ja Kielen päällä-podcast sekä myös Kotimaisten kielten keskuksen Kielikorva-podcast.
Onko Suomessa tullut Patty Duke Showta? 67 19.6.2023 The Patty Duke Show'ta (suom. Serkukset) on esitetty Mainos-TV:n toimesta Suomessa ainakin syksyllä 1965 säännöllisesti joka toisena torstai-iltapäivänä. Eli vastauksena kysymykseen: kyllä on tullut.
Onko 1980-1990-luvun nuorten seksivalistusohjelma Naida vai palaa katsottavissa jossain? Tai mitä tietoja ohjelman sisällöstä löytyy? 292 12.6.2023 Lääkintöhallituksen Terveyskasvatustoimiston tilaama ja Kari Heiskasen ohjaama tv-elokuva "Naida vai palaa" on esitetty YLE TV1:ssä ainakin tammikuussa 1990. Elokuvan pääosissa olivat mm. Konsta Mäkelä ja Ona Kamu. Elokuvasta löytyy VHS-tallenne ainakin Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kokoelmista, minne sitä on mahdollista tulla myös etukäteen sovittaessa katselemaan.
Kuka sanoi "I'll make him an offer he can't refuse."? 74 1.6.2023 Tämä kuuluisa lause "tarjouksesta, josta ei voi kieltäytyä" on tullut alkujaan tunnetuksi elokuvasta Kummisetä (1972). Se on lausuttu hieman eri variaatioin sekä Marlon Brandon esittämän Don Corleonen että Al Pacinon esittämän Michael Corleonen toimesta. Sittemmin lause on esiintynyt monissa muissakin elokuvissa ja tv-sarjoissa.
Mikä elokuva kysymyksessä. Muistaakseni hattupäinen mies ( ja salkku mukana) ilmaantui erilaisille onnettomuuspaikoille tai niistä otettuihin kuviin. Jonkin… 110 23.5.2023 Kyseisiin tuntomerkkeihin voisi sopia ainakin osittain M. Night Shyamalanin elokuva "Unbreakable - särkymätön" vuodelta 2000. Elokuva on esitetty useita kertoja televisiosta Nelosella, viimeksi vuonna 2020. Kenties jollekin lukijoistamme tulee mieleen muitakin mahdollisia ehdokkaita?
Voiko suomalaisten elokuvien käsikirjoituksia saada jostain luettavaksi tutkimusta varten? 179 17.5.2023 Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) tallettaa laajasti kotimaiseen elokuvaan liittyvää arkistoaineistoa, myös käsikirjoituksia osana oheisaineistokokoelmaansa. Kotimaisten elokuvien käsikirjoituksia on mahdollista tutkia KAVIn kirjastossa Helsingissä. Koska käsikirjoitukset tilataan erillisestä päätearkistosta, kannattaa aineistoista kiinnostuneen olla hyvissä ajoin ennalta yhteydessä kirjastoon saatavuuden varmistamiseksi sekä tilauksen tekemiseksi. KAVI ei valitettavasti toimita käsikirjoituksia kaukopalveluna muualle.      
Kun nyt elokuva Sisu on menestynyt ja katsojia on ameriikoissakin paljon, niin kun sanotaan että lipputuloja on tullun miljoonia dollareita,niin kysyisin… 126 9.5.2023 Yleisellä tasolla voidaan todeta, että elokuvien lipputulot jaetaan pääsääntöisesti teatterien, levitysyhtiön sekä tuotantoyhtiön kesken. Osuuksien määrät sekä muut yksityiskohdat luonnollisesti vaihtelevat aina sopimus- ja tapauskohtaisesti. Elokuvan menestys lippuluukulla heijastuu yleensä kuitenkin lopulta tekijöillekin tuotantoyhtiön kautta. Nordisk Filmin tiedote Sisu-elokuvan kansainvälisestä levityksestä. YLEn uutinen Sisu-elokuvan Pohjois-Amerikan ensi-iltaviikonlopusta.
Miljonääri-Jussin esikuva oli Miljonääri-Joe, Oliko jokin sellainen amerikkalainen aiempi ohjelma, jossa oikeasi hyväosaiselle miehelle etsittiin naista ja… 84 24.4.2023 Miljonääri-Jussin taustoja avataan muun muassa Jorma Sairasen muistelmateoksessa "Daddy Cool: kolme vuosikymmentä televisiomaailman huipulla". Ainakaan tässä yhteydessä ei ole mitään mainintaa siitä, että osallistujille olisi kerrottu jostakin aiemmasta vastaavan kaltaisesta ohjelmasta. Suomalaisen version esikuvana oli tosiaan amerikkalaissarja "Joe Millionaire", mutta tämä haluttiin pitää nimenomaan salassa osallistujilta, jottei vastaava huijaus paljastuisi. Sairasen mukaan tämä oli vielä kuvausvuonna 2003 mahdollista, jolloin esimerkiksi nykyisen kaltainen sosiaalinen media ei ollut vielä tuomassa viihdeilmiöitä välittömästi tietoon ympäri maailman. Myös esimerkiksi Apu-lehden artikkelissa "Kerubi hurmaa naisia" helmikuussa 2004...
Haluaisin tietää ääninäyttelemisen historiasta Suomessa. Erityisesti kiinnostaisi tietää mistä kaikki alkoi. 115 24.4.2023 Hyvän yleiskatsauksen suomalaisen äänielokuvan alkutaipaleesta tarjoaa Ari Honka-Hallilan essee "Äänielokuva tulee Suomeen". Erityisesti esseen loppupuolella, kappaleessa "Kieliongelmia", sivutaan myös ääninäyttelemisen ja jälkiäänityksen ensivaiheita. Käytännössä tarve jälkiäänitykselle tuli esille vieraskielisten elokuvien kohdalla. Suomessa kuitenkin elokuvien omakielinen tekstitys vakiintui varsin nopeasti, siinä missä isommilla kielialueilla siirryttiin omakieliseen dubbaukseen. Sittemmin ääninäyttelijöitä on käytetty ensisijaisesti alkuperältään vieraskielisissä lasten ja nuorten elokuvissa. Aihetta sivuavaa kirjallisuutta esimerkiksi: Olennaisen äärellä: johdatus audiovisuaaliseen kääntämiseen. Elävä kuva - elävä ääni. Kolmas...
Minkä niminen suomalainen tv-draamasarja on, juoni käsittelee uraaninetsintää, peitellysti. Sarjassa on kaksi sisarusta, joita toinen on tietämättään… 143 13.4.2023 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Yle TV1:ssä vuosina 2016-2018 esitetty kotimainen draamasarja "Korpelan kujanjuoksu". Sarja sijoittuu kuvitteelliseen Hangaslahden kuntaan, jossa myös kaivosyhtiöllä on omia suunnitelmiaan. Sarjan keskeisiä hahmoja ovat sisarukset Miisa ja Marvi. Miisa on mukana tukemassa kaivoshankkeen vastustamista, kun taas Marvi on naimisissa kaivosalalla toimivan Laihon kanssa. Sarjasta lisää muun muassa Ylen sivuilla.  
Jossakin television viihdeohjelmassa 70-80-luvulla oli sketsi, jossa runoilija luki omia runojaan. Ideana oli osoittaa, että hän eivät ollut siinä kovin hyvä… 72 6.4.2023 Tuntomerkkien perusteella kyseinen sketsi voisi sopia esimerkiksi 1980-luvulla esitettyihin Älywapaa palokunta- tai Soitinmenot-sarjoihin, joissa Heikki Kinnunen näytteli molemmissa ja Erkki Saarela jälkimmäisessä. Kummassakin komediasarjassa käsikirjoittajana toimi Pertti Reponen (yhdessä Kai Sieversin kanssa). Täyttä varmuutta emme kuitenkaan löytäneet - kenties joku lukijoistamme tunnistaisi kyseisen sketsin?
Ylen TV1:stä on vissiin v. 2005 tullut elokuva 13 ja risat. Se oli ranskankielinen ja siinä oli pääosassa Hanna-niminen tyttö, jolla oli myös veli ja vanhemmat… 57 20.3.2023 Tuntomerkkien perusteella kyseessä lienee Léa Poolin vuonna 1999 ohjaama kanadalais-ranskalais-sveitsiläinen "Emporte-moi" (suom. "13 ja risat", engl. "Set Me Free"). Elokuva on esitetty Ylen kanavilla vuonna 2005 kahdestikin (5.5. Yle TV1, 1.11. Yle Teema). Elokuvan päähenkilöä Hannaa esittää Karine Vanasse. Lisätietoja elokuvasta mm. Elonetissä ja IMDb:ssa.    
Missä kotimaisessa elokuvassa viitattiin inkeriläisorpojen luovuttamiseen Neuvostoliittoon tammikuussa 1945? Elokuva oli Teuvo Tuliolle tyypillistä melodraamaa… 82 9.3.2023 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Hannu Lemisen vuonna 1956 ohjaama elokuva "Ratkaisun päivät". Elokuva on vapaasti katsottavissa Elonetissä, mistä löytyy myös lisätietoja niin sisältöselosteen kuin elokuvatarkastuksesta kertovien taustojenkin muodossa.
Koska Rambo (se ensimmäinen) tuli VHS-levitykseen Suomessa? 60 6.3.2023 Rambo: First Blood sai Suomen ensi-iltansa elokuvateattereissa 4.2.1983. VHS-levityksen aloittamisesta ei ole tarkkaa päivämäärää, mutta elokuvan VHS-versiota mainostettiin esimerkiksi Katso!-Videolehden vuoden 1984 ensimmäisessä numerossa, joten se on voinut olla saatavilla jo loppuvuodesta 1983 tai viimeistään heti alkuvuodesta 1984.  
Mikä elokuva: Aake Kallialan esittämä mies saunottaa toista miestä. Tämä mies kuolee. Aake Kallialan esittämä mies asettaa kalmon pyörätuoliin. Hän pukee sen… 116 22.2.2023 Aake Kalliala ja Mari Vainio ovat esiintyneet Elonet-tietojen mukaan vain kahdessa pitkässä elokuvassa yhtäaikaa: "Vääpeli Körmy - Taisteluni" (1994) sekä "Vääpeli Körmy ja kahtesti laukeava" (1997). Vainio esitti kummassakin elokuvassa upseeria, siinä missä Kallialan roolit olivat erilaiset (ruotsalainen sotilas sekä pultsari). Kuvatun kaltaista kohtausta ei näistä elokuvista löydy. Kyseessä voisi kuvauksen perusteella olla myös esimerkiksi tv-sketsisarjan osa. Kalliala ja Vainio vierailivat vuosina 1995-1996 esitetyssä "Herkku & Partanen"-sarjassa, mutta ainakin IMDb-tietojen mukaan eri jaksoissa. Aake Kalliala Elonetissä ja IMDb:ssä. Mari Vainio Elonetissä ja IMDb:ssä. Kenties joku lukijoistamme tunnistaa tämän kohtauksen?  
Missä paikoissa ja koska filmattiin elokuva Poika eli kesäänsä? 234 20.2.2023 Roland af Hällströmin ohjaama "Poika eli kesäänsä" kuvattiin ulkokuvien osalta F.E. Sillanpään syntymämökissä Myllykolussa, Hämeenkyrön Kierikkalassa. Studiokuvien osalta kuvauspaikkana toimivat Kulosaaren studiot Helsingissä. Kuvausajankohdaksi on mainittu kesä 1955. Lisätietoja elokuvasta Elonetissä.