Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kirjasto

Viimeisimmät vastaukset

99 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Onko se Anja Suominen, joka aidosti synnyttää elokuvassa Täältä tullaan elämä, elokuvan ohjaajan Tapio Suomisen vaimo? 101 13.5.2022 Täältä tullaan elämä!-elokuva alkaa ohjaaja Tapio Suomisen puolison Anja Suomisen aidolla synnytyksellä. Elokuvan vastasyntynyt lapsi on Suomisten poika, Jukka Suominen.  
Russian Pizza Blues DVD-versiona onko missään olemassa? Olisi niin mainio ostaa itselle jostain. Tai edes saada katsottavaksi. 19 26.4.2022 Tanskalaiselokuva Russian Pizza Blues (1992) on näytetty MTV3-kanavalla elokuussa 1999. Valtakunnallisen Finna-hakupalvelun mukaan elokuvasta ei näyttäisi olevan DVD-versiota lainattavissa Suomen kirjastoista. Mahdollista ostettavaa DVD-kappaletta voi yrittää etsiä esimerkiksi verkon myyntipalstoilta. Elokuva on mahdollista katsoa suoratoistona KAVIn tiloissa Helsingissä, joko kirjastossa tai Radio- ja TV-arkiston asiakaspisteellä.  
Mikä ulkomainen elokuva tai tv-sarja? 63 24.3.2022 Näillä sinänsä hyvillä tuntomerkeillä emme löytäneet täysin varmaa tunnistusta. Yksi vaihtoehto voisi olla Roger Cormanin vuonna 1964 ohjaama "Mies vahakabinetissa" (alkup. "The Tomb of Ligeia"). Elokuvassa on kuvatun kaltaisia elementtejä, joskaan ei tyhjentävästi. Elokuva on näytetty MTV3-kanavalla 25.6.1994. Lisätietoja elokuvasta myös muun muassa IMDB-sivustolta. On myös mahdollista, että kyseessä voisi olla esimerkiksi jonkin tv-sarjan yksittäinen jakso. Kenties joku lukijamme saattaisi tunnistaa elokuvan tai sarjan tarkemmin?
Mikä vampyyri- tai kauhuelokuva? 54 24.3.2022 Näillä sinänsä hyvillä tuntomerkeillä emme löytäneet täysin varmaa tunnistusta. Yksi vaihtoehto voisi olla Roger Cormanin vuonna 1960 ohjaama "Vieraana kauhujen talossa" (alkup. "House of Usher"). Elokuvassa on kyseisen kaltaisia kauhuelementtejä sekä naispuolisena päähenkilönä Madeline Usher. Elokuva on näytetty MTV3-kanavalla 12.6.1994. Lisätietoja elokuvasta myös muun muassa IMDB-sivustolta. Kenties joku lukijamme saattaisi tunnistaa elokuvan tarkemmin?
Missä suomalaisessa elokuvassa joku nuori tyttö matkustaa junassa jonkun kulkurin kanssa? Muistan, että elokuvassa oli myös joku Antti-setä ja tytölle… 49 21.3.2022 Näillä tuntomerkeillä kyseessä voisi olla Toivo Särkän vuonna 1958 ohjaama elokuva "Pieni luutatyttö". Lisätietoja elokuvasta Elonet-palvelusta, jossa se on myös vapaasti katsottavissa.  
Pulp Fiction -elokuvan kuuluisassa tanssikohtauksessa ei nähdä koko tanssia loppuun asti. Voisi kuvitella, että se olisi kuitenkin kuvattu kokonaisuudessaa,… 66 16.3.2022 On selvää, että Pulp Fictionin kuuluisasta tanssikohtauksestakin on olemassa paljon enemmän kuvattua materiaalia kuin itse varsinaisessa elokuvassa näemme. Emme kuitenkaan löytäneet välittömiä viitteitä juuri kyseisen kohtauksen poistettuihin tai leikattuihin otoksiin. Itse elokuvasta julkaistut eri versiot löytyvät muun muassa IMDB-sivustolta. Poistetuista kohtauksista on kirjoitettu esimerkiksi Screenrant-sivustolla, mutta tässä verkkoartikkelissa ei ole valitettavasti mainintaa juuri tanssikohtauksesta. Tuoreehkossa IndieWiren uutisessa kerrotaan, että Tarantino olisi myymässä ennen näkemättömiä poisleikattuja kohtauksia, käsikirjoituksia sekä muuta elokuvaan liittyvää aineistoa. Lisäksi eri verkkopalveluista on löydettävissä...
Onko olemassa palvelua Suomessa, joka arvioisi onko tekemäni videoteos itsenäinen taidepläjäys? Video kertoo "Yön kuumuudessa" elokuvan yli 60 klaffivirheestä. 49 21.2.2022 Videoteoksen, kuten minkä tahansa taiteellisen teoksen olemusta itsenäisenä taideteoksena määrittää teoskynnyksen ylittyminen. Teoskynnys ylittyy, jos teos on tekijänsä henkisen luomistyön itsenäinen ja omaperäinen tulos. Teoskynnyksen ylittymisen jälkeen teos nautti tekijänoikeudellista suojaa. Teoskynnyksen vaatimukset vaihtelevat kuitenkin eri taiteenaloilla. Tekijänoikeuksista yleisesti esimerkiksi tekijanoikeus.fi-sivustolla. Kuvaoikeuksista tarkemmin esimerkiksi Kuvaston sekä av-teoksista esimerkiksi Kopiraittilan sivuilla.    
Mitä elokuvan ohjaaja tekee ja miten hänen työnsä näkyy lopputuloksessa? Esimerkki: Näyttelijäsuoritukset ovat hienoja mutta valitettavasti amatöörimäinen… 71 21.1.2022 Elokuvaohjaajan ammatin sisällöstä ja siihen vaadittavasta osaamisesta kerrotaan esimerkiksi Työmarkkinatori-sivulla seuraavasti: Ohjaajan ammatissa tarvitaan elokuvailmaisun kokonaisvaltaista hallintaa, luovuutta, taiteellista lahjakkuutta ja persoonallista näkemystä.Ohjaajan tärkeitä ominaisuuksia ovat tilan ymmärtäminen, rytmitaju ja kyky vangita asiat oikeista näkökulmista.Ohjaajan on tunnettava myös kuvauksen, leikkauksen, äänisuunnittelun, lavastuksen, käsikirjoituksen ja muiden elokuvan osa-alueiden erityisluonteet.Ammatissa tarvitaan hyviä vuorovaikutus- ja johtamistaitoja sekä kykyä välittää omia ideoita ja näkemyksiä työryhmälle. Taito ohjata näyttelijöitä oikein on erittäin tärkeää. (--) Suomen Elokuvaohjaajaliiton mukaan "...
Haluaisin saada käsiini Lapanen ja Lapaniina VHS:n, joka on vuodelta 1974-1977. Kyseistä filmistä on ruotsinkielinen versio Youtubessa, mutta siitä on olemassa… 42 10.1.2022 Valtakunnallisen Finna-hakupalvelun mukaan kyseinen suomenkielinen VHS-elokuva ("Isä on sairas, pikku kummitus Lapanen") näyttäisi löytyvän ainakin Konneveden pääkirjastosta, mistä sitä voi tiedustella kaukolainaan esimerkiksi oman lähikirjastonsa kautta.  Omaa VHS-kappaletta voi yrittää etsiä myös eri myyntikanavista, esimerkiksi verkkohuutokaupoista tai videodivareista.  
Mikä kappale soi Pamela Tolan elokuvassa Teräsleidit (v.2020) Ihan viimeisenä juuri kun elokuva loppuu ja kuka siinä on laulaja. 101 23.11.2021 Pamela Tolan ohjaaman Teräsleidit-elokuvan (2020) lopussa soi Maija Vilkkumaan esittämä kappale "Hei sisko".
Saako vanhoja alkuperäisiä suomalaisen elokuvan käsikirjoituksia myydä? Esimerkiksi Edvin Laineen tuntematon sotilas? Vai suojaako tekijänoikeuslaki myymistä? 76 17.11.2021 Omistaja saa toki myydä omistamansa fyysisen kappaleen, vaikkapa käsikirjoituksenkin. Teoksen / käsikirjoituksen sisältö on kuitenkin tekijänoikeuksien suojaamaa, eikä sitä saa käyttää tietyissä käyttötarkoituksissa ilman asianmukaista lupaa. Lisätietoja kirjallisista tekijänoikeuksista esimerkiksi Sanaston sivuilta.
Onkohan teillä tietoa mikä lasten elokuva tässä voisi olla kyse. Tää vaivannut mua monta vuotta,mutten muista nimeä. Eikä kukaan muukaan tunnu tietävän mikä… 101 16.11.2021 Kyseisiin tuntomerkkeihin voisi varsin hyvin sopia brittiläinen piirroselokuva "Papukaija Kaija ja Liskolinnan vanki" (alkup. "The Talking Parcel") vuodelta 1978. Elokuva on tarkastettu Suomessa videolevitystä varten syyskuussa 1989.      
Heissan! Tiedetäänkö elokuvien ja TV-ohjelmien tekstittäjien käytössä (jossain päin maailmaa, jollei veilä Suomessa) olevan puheentunnistustekniikkaa, joka… 91 10.11.2021 Kysytyn kaltaista tekstitystekniikkaa on kehitetty ja käytetty Suomessakin: automatisoitu tekstitys ei ole enää tulevaisuuden utopiaa, vaan jo varsin lähellä nykyistä arkea. Parhaimmillaan automatisoitu tekstitys tuo täysin uusia mediasisältöjä nopeastikin eri kieliryhmien saataville. Esimerkiksi Yleisradio on kehittänyt yhdessä Ääni Companyn kanssa puheesta tekstiksi-teknologiaa hyödyntävää Sanelius-tekstityspalvelua. Yleisradion kokemuksia automaattisesta käännöstekstityksestä mahdollisuuksineen ja haasteineen on koottu myös omaksi artikkelikseen.    
YLE Areenassa on mainioita ohjelmia vaikka kuinka paljon. Saako niitä JAKAA Facebookissa, kuten ohjelmien yhteydessä tarjotaan? Miten tekijänoikeudet eroavat… 95 8.11.2021 YLE Areenan ohjelmia saa jakaa sosiaalisessa mediassa silloin, kun siihen on tarjottu erikseen mahdollisuus omalla jakopainikkeellaan. Lisätietoja Yleisradion sisältöjen tekijänoikeuksista. Verkkolehtien artikkeleita on sallittua jakaa samanlaisella periaatteella käyttämällä lehtien tarjoamia omia jakopainikkeita tai linkkejä. Lisätietoja esimerkiksi Uutismedian liiton tekijänoikeussivulta.
Joskus, todennäköisesti 1970-luvun lopulla tai 1980-luvun alkupuolella, televisiosta tuli Puolalainen seikkailuelokuva, mikä sijoittui avaruuteen ja vieraalle… 63 26.10.2021 Kyseisiin tuntomerkkeihin voisi sopia esimerkiksi Juliusz Machulskin ohjaama satiirinen elokuva "Sulatetut miehet" (alkup. Seksmisja, engl. Sexmission) vuodelta 1984. Kyseinen elokuva on näytetty Suomessa (Yle TV2) helmikuussa 1986. Muita kuvaukseen ainakin osittain sopivia puolalaisia elokuvia voisivat olla esimerkiksi "Venus on vaiti" (1960) sekä "On the Silver Globe" (Na srebrnym globie, 1988). Puolalaiset scifi-elokuvat sisälsivät toisinaan neuvostojärjestelmän kritiikkiä, minkä johdosta ne saattoivat herättää huomiota myös länsimaissa.    
Niskavuorennaisissa esiintyy nimike , herrassönskä, mikä se on? 67 18.10.2021 Hieman vastaavanlainen kysymys on esitetty vuonna 2012 Helsingin kaupunginkirjaston kysy.fi-palvelussa. Vastauksen mukaan herrassönskä tarkoittaa tuomarin rouvaa: http://www.kysy.fi/kysymys/hella-wuolijoen-niskavuoren-nuori-emanta-nay…
Muistan nähneeni 1990-luvulla televisiosta amerikkalaisen äänellisen mustavalkoelokuvan (1940-50-luvulta?) ja olen yrittänyt vuosia selvittää mikä elokuva oli… 60 2.9.2021 Näiden hyvien tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla todennäköisesti Robert F. McGowanin vuonna 1929 ohjaama lyhytelokuva "Moan & Groan, Inc." Elokuva on nähtävissä DailyMotion-palvelussa. Lisätietoja myös elokuvan englanninkieliseltä Wikipedia-sivulta.
Löytyykö mistään dvd-tallennetta Arto Paasilinnan romaanista "Hirtettyjen kettujen metsä"? 341 5.8.2021 Kyseistä elokuvaa ei ole tiettävästi koskaan julkaistu tallenteena eikä sitä ole näin ollen saatavana myöskään esimerkiksi kirjastoista lainattavaksi. Elokuvasta on Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa filmikopio, jota on mahdollista tulla katsomaan ennalta sopien koronarajoitukset huomioiden. Katselu on maksullista. Elokuva on näytetty YLE TV2:ssa kolmesti, vuosina 1987, 1994 ja 1996. Romaanin pohjalta tehty radiokuunnelma on kuunneltavissa YLE Areenan kautta. Hirtettyjen kettujen metsä (1986) Elonetissä.
Onko Tuija Ernamo toiminut ääninäyttelijänä lastenohjelmissa, esim. piirretyissä? Jos on niin missä? 183 3.8.2021 Tuija Ernamo on toiminut lukijana kevättalvella 1988 esitetyssä Piippa ja kaverit-nimisessä lastenohjelmassa kuudessa jaksossa. Muutoin Ernamon filmografiatietojen mukaan hänellä ei vaikuttaisi olevan ääninäyttelijän rooleja. Koko kansan tuntemaksi Ernamo on tullut elokuva-, televisio- ja teatterirooliensa kautta. Tuija Ernamo Elonetissä. Tuija Ernamo IMDB-palvelussa.  
Mikähän on elokuvan nimi jossa joukko nuoria lähtee merelle ja päättävät jäädä hyppimään veneestä mereen? Pian kaikki ovat meressä eivätkä pääse takaisin… 152 29.7.2021 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Hans Hornin vuonna 2006 ohjaama elokuva Open Water 2: Adrift. Juonikuvauksen mukaan joukko nuoria aikuisia purjehtii avomerelle, jossa he hyppäävät alukselta uimaan. Kaikkien ollessa vedessä he kuitenkin havaitsevat, etteivät muistaneet laskea tikkaita ylösnousua varten, jonka jälkeen alkaa kamppailu selviämisestä. Lisätietoja elokuvasta myös esimerkiksi englanninkieliseltä Wikipedia-sivulta.