Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kirjasto

Viimeisimmät vastaukset

67 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Kuulin viime vuonna Ylellä näytetystä dokumentista, joka kertoi lauluntekijöistä/sanoittajista. Mielestäni suomalaisista. He mainitsevat dokumentissa myös… 26 7.4.2021 Kyseessä voisi olla Juha Itkosen juontama dokumenttisarja "Minun musiikkini", jonka jaksot ovat edelleen katsottavissa Yle Areenassa. Teostieto löytynee kyseisistä jaksoista, mutta yksi vaihtoehto tällaiseksi sanoittajien raamatuksi voisi olla Heikki Salon Kahlekuningaslaji. Se on tosin julkaistu vuonna 2008 eikä näin ollen mene välttämättä vielä erityisen vanhasta teoksesta. Muita aihetta sivuavia vaihtoehtoja voisivat olla dokumenttisarja "Rock-Suomi" sekä radio-ohjelma "Hitin kaava".    
Suomalainen lyhytelokuva hukassa. näytetty 2010-televisiossa yle? Suomalainen vodka turisti eksyy virossa ja päätyy virolaisen taksikuskin vieraaksi maalle… 29 25.3.2021 Kyseessä voisi olla Arvo Tuomisen vuonna 2007 ohjaama 47-minuuttinen dokumenttikomedia "Vodkaturistit", jossa mukana myös näyttelijä Ville Haapasalo. Ohjelmakuvauksen mukaan elokuvassa käsitellään tosin Leningradia: "Dokumenttikomedia neuvostoajasta, jolloin suomalaiset matkasivat sankoin joukoin Leningradiin ryyppäämään ja elämään kuin ruhtinaat." Elokuvaa on esitetty ainakin vuosina 2008 ja 2009 YLE TV1-kanavalla.  Se on katsottavissa myös suoratoistona KAVIn Radio- ja TV-arkiston asiakaspisteillä, koronarajoitukset huomioiden.
Minkä niminen olikaan salapoliisisarja jossa kaksi englantilaista naista tekivät puutarhatöitä ja ratkaisivat aina myös murhan? Sarja olisi mukava nähdä… 47 24.3.2021 Kyseessä lienee todennäköisesti brittisarja "Puutarhaetsivät" (engl. Rosemary & Thyme), jota kuvattiin kolme tuotantokautta vuosina 2003-2006. YLE TV1 on uusinut sarjan kokonaisuudessaan edellisen kerran vuonna 2012.  Yleisradiolle voi esittää ohjelmatoiveen sarjan uusimisesta asiakaspalvelun kautta.  Sarja on katsottavissa KAVIn Radio- ja TV-arkiston asiakaspisteillä ympäri Suomen (myös Oulussa), koronarajoitukset huomioiden. 
Vuonna 2016 kaupallisilla televisiokanavilla Suomessa voitiin nähdä myymälämainosparodioita, sanoisinko näin, jossa Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämä juontaja… 16 22.3.2021 Yksi kyseisistä videoista lienee tämä: https://youtu.be/6c3NS45ZIZU Muutamia lisävideoita on löydettävissä YouTubesta esimerkiksi hakusanalla "halpuuttaminen", joka liittyi S-ryhmän muutaman vuoden takaiseen kampanjaan.  
Esitetäänkö suomalaisia TV-ohjelmia ulkomailla yhtä laajasti kuin suomessa esitetään ulkomaalaisia TV-ohjelmia? Suomen televisiossa esitetään paljon muun… 62 15.3.2021 Suomen televisiokanavilla näytetään ulkomaisia tv-ohjelmia useista eri maista: Pohjoismaiden lisäksi yleisimpiä alkuperämaita ovat muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Saksa. Esimerkiksi Liikenne- ja viestintäministeriön raportti vuoden 2014 televisiotarjonnasta kertoi ohjelmarakenteen kertyvän Pohjois-Amerikasta (45%) sekä kotimaasta (32 %), muiden maiden ja maanosien jäädessä selkeästi pienempään rooliin. Näin ollen lienee luonnollista, ettei suomalaista tuotantoa näytetä samassa suhteessa muualla kuin ulkomaista tuotantoa näytetään Suomessa.  Suomalaisten tv-tuotantojen ja -formaattien vienti ulkomaille on kuitenkin lisääntynyt 2000-luvun kuluessa, joukossa on ollut niin rikos- ja jännityssarjoja kuin esimerkiksi...
Löytyisiköhän Veijo Meren nuorempi veli tv-näytelmä.Ohjaaja Pekka Saaristo 25 3.3.2021 Veijo Meren romaaniin ”Suku” pohjautuvan näytelmän Nuorempi veli (Den yngre brodern) ohjelmatiedot löytyvät Ritva-tietokannasta. Ohjaajaksi on tosin merkitty Pekka Koskinen, ei Pekka Saaristo Ohjelman katselu on mahdollista RTVA:n katselu- ja kuuntelupisteissä ympäri Suomen, nykyiset koronarajoitukset huomioon ottaen. Jos ohjelman haluaa tilata yksityiseen käyttöön, tämä tapahtuu Ylen kautta.  Ylen sivuilta löytyy ohjeet tähän ja tarvittavat yhteystiedot: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/20/arkistomyynti-arkistoaineistoa-yksityis-ja-tutkimuskayttoon
Mistä löytyisi nuorisokomedia elokuva "License to Drive"? Suomeksi Ajokortti. 21 2.3.2021 Kyseistä elokuvaa on mahdollista tulla katsomaan etukäteen sopien Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin. 
Koskelan surullinen tapaus herätti mieleeni elokuvan, jonka olen nuoruudessani nähnyt elokuvateatterissa joskus 60-luvun alkupuolella. Elokuva oli… 58 22.2.2021 Näiden tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Marcel Carnén vuonna 1960 ohjaama ranskalaiselokuva Terrain vague (suom. Uhma, engl. Wasteland).  Elokuva on tullut Suomen ensi-iltaan 7.7.1961. Elokuvasta ja sen juonesta esimerkiksi frenchfilms.org-sivustolla.  
Mistä saisin katsottavaksi tallenteen Lehto-Honkasalon ohjaamasta elokuvasta Ikäluokka? 29 3.2.2021 Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon Ikäluokka-elokuvan (1976) perustiedot löytyvät Elonetistä, mutta itse elokuva ei ole toistaiseksi katsottavissa tätä kautta. Elokuvasta ei ole myöskään ilmeisesti tehty dvd-tallennetta. Elokuvaa on mahdollista tulla etukäteen sovittaessa katsomaan VHS-nauhalta Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin. Ikäluokka on näytetty kaksi kertaa televisiossa (26.8.1976 ja 14.1.1977), joten lisätietoja voi tiedustella myös Ylen Arkistosta.    
Osaatteko sanoa, mikä leffa on kyseessä? Elokuva on lapsille suunnattu, siinä on vain eläimiä. Elokuva oli dubattu suomeksi niin, että kertoja (nainen) hoiti… 70 26.1.2021 Näiden hyvien tuntomerkkien perusteella kyseessä lienee Jean Touranen vuonna 1956 ohjaama elokuva "Pekka ja taikasauva" (alkuperäinen ranskankielinen nimi "Une fée...pas comme les autres"). Suomenkielinen elokuva-arvostelu (elitisti.net) Lisätietoja myös tässä blogikirjoituksessa (Pieni elokuvablogi)
Mikä on lasten/nuorten elokuva, jossa kissa kuolee, lapset hautaavat sen. Kissa kuitenkin herää mutta ei muista kenenkä kissa on ja asuukin sitten kylän… 46 12.1.2021 Näiden hyvien tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Don Chaffeyn ohjaama amerikkalais-brittiläinen elokuva "The Three Lives of Thomasina" (suom. Mirrin kolme elämää) vuodelta 1963. Elokuva on juurikin Disney-tuotanto. Se on näytetty MTV3-kanavalla uudenvuodenpäivänä 1995.
Leijonakuningas-elokuvasta on Spotifyssä tarjolla soundtrack jossa lukee ”alkuperäinen suomalainen soundtrack”. Kuitenkin korva muistaa suomenkielisen elokuvan… 42 7.1.2021 Leijonakuningas-elokuvasta on tehty kaksi versiota: Alkuperäinen versio on vuodelta 1994. Vuonna 2019 samasta elokuvasta tehtiin uusintaversio.    Elokuvaversioiden soundtrackeissa on pieniä eroja, kuten myös niiden suomenkielisissä esittäjissä: Vuoden 1994 soundtrack sekä suomalaiset äänet. Vuoden 2019 soundtrack sekä suomalaiset äänet.   Voisiko tämä selittää kuulemasi ja muistamasi erot?
Kuinka monta tuotantokautta, jaksoa ja elokuvaa Columboa on tehty? Netissä liikkuu ristiriitaista tietoa. 34 5.1.2021 Eri lähteet antavat todella Columbolle hieman erilaisia lukumääriä. Kyse lienee kuitenkin vain tulkintaeroista: varsinaisena ytimenä toimineen yhtäjaksoisen tv-sarjan lisäksi myös jopa yksittäisiä special-jaksoja on saatettu tulkita omiksi tuotantokausikseen näkökulmasta riippuen. Internet Movie Database-palvelu laskee Columboa tehdyn yhteensä 13 tuotantokautta sekä 68 jaksoa vuosina 1971-2003. Englanninkielinen Wikipedia kertoo lähteisiinsä pohjautuen Columboa tehdyn puolestaan 10 tuotantokautta sekä 69 jaksoa vuosina 1968-2003. Vuosina 1968 ja 1971 sarjasta esitettiin kaksi pilottijaksoa ennen varsinaisen yhtäjaksoisen kauden 1971-1978 alkamista, jolloin Columboa esitettiin seitsemän tuotantokauden ajan. Columbon toinen tuleminen...
Viipurissa vuoden 1928 alussa esitettiin elokuvaa, jonka nimi oli 12-vuotiaan isäni mukaan "Chang ja Karimir ja Kleopatra". Isäni kertoo kirjeessään… 53 20.12.2020 Viipurissa ilmestyneessä Karjala-lehdessä on ollut 16.-17.1.1928 maininnat Viipurin Kulmahallissa esitettävistä koululaisnäytöksistä elokuvista "Chang" sekä "Kasimir ja Kleopatra". Kyseessä on ollut siis kaksi eri elokuvaa. Changista kirjoitetaan 16.1.1928: "Filmissä kuvataan Pohjois-Siamin asukkaiden vaikeata elämää sikäläisissä aarniometsissä. Viidakon villit pedot ja suuret norsulaumat aiheuttavat siamilaisille kamppailuja elämismahdollisuuksiensa puolesta --". Lopuksi mainitaan myös: "-- Jatkonumerona on hauska 2-osainen rakkaustarina kissamaailmasta Kasimir ja Kleopatra".   Kyseiset lehdet ovat vapaasti luettavissa Kansalliskirjaston digipalvelussa: Karjala 16.1.1928, sivu 2 Karjala 17.1.1928, sivu 4   Lisätietoja Chang-...
Minä vuosina kiertävät elokuvan näyttäjät liikkuivat maaseuduilla esittäen Edvin Laineen Tuntematon sotilas elokuvaa ? 57 14.12.2020 Niin sanotut elokuvakiertueet kiersivät suomalaista maaseutua niillä paikkakunnilla, joissa tai joiden lähettyvillä ei ollut elokuvateatteria. Elokuvanäytöksiä järjestettiin perinteisesti muutama illassa ja niitä esitettiin esimerkiksi seurojentaloilla, kouluilla, tuvissa, erityisissä esitysteltoissa tai jopa heinäladoissa. Elokuvakiertueiden näytökset keräsivät suuren suosion, vaikka niitä ei tilastoitukaan erityisen tarkasti. Emme löytäneet tarkkoja tietoja juuri Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan elokuvakiertue-esityksistä.  Laineen Tuntematon tuli ensi-iltaan aivan joulun alla 1955, joten elokuvakiertueille se on päässyt lähtemään oletettavasti aikaisintaan vuoden 1956 puolella.  Ylipäätään maaseutua kiertäneet elokuvakiertueet...
Olen lukenut, että 1. maailmansodassa oli aselepo jouluna 1914. Onkohan olemassa elokuvia, missä olisi kohtauksia tuosta joulusta? 68 11.11.2020 Kyseisiin tuntomerkkeihin sopii ainakin vuonna 2005 valmistunut elokuva "Päivä ilman sotaa" (Joyeux Noël), jonka aiheena on ensimmäisen maailmansodan aikana vuonna 1914 pidetty yhden päivän jouluaselepo. Elokuvan tiedot Elonetissä. Elokuvan tiedot IMDB-tietokannassa.   Kyseisen tapauksen pohjalta tehtyjä elokuvia, näytelmiä ja lauluja on listattu vuosikymmenien varrelta myös englanninkielisen Wikipedian artikkelissa.  
Minkä niminen on elokuva, joka aikoinaan kiellettiin koska siinä esitetty väkivalta oli esitetty liian hilpeällä tavalla. Siinä rikolliset mm. pahoipitelivät… 116 9.11.2020 Elokuvia on kielletty laissa olevin perustein. Laki elokuvien tarkastuksesta vuodelta 1965 listasi kiellon perusteiksi: Elokuvaa, joka on sisällykseltään ilmeisesti lain tai hyvien tapojen vastainen, älköön hyväksyttäkö esitettäväksi. Jos elokuva, ottaen huomioon miten sen tapahtumat on kuvattu tai millaisessa yhteydessä ne on esitetty, on epäsiveellinen tai raaistava taikka on omiaan kauhua herättämällä tai muulla tavoin vaikuttamaan mielenterveyttä vahingoittavasti, älköön elokuvaa myöskään hyväksyttäkö esitettäväksi. Elokuvaa älköön niin ikään hyväksyttäkö esitettäväksi, milloin sen esittäminen saattaa vaarantaa yleistä järjestystä tai turvallisuutta tahi maanpuolustusta taikka huonontaa valtakunnan suhteita ulkovaltoihin. Laki...
Missäköhän YLEn kanavilta varmaankin 90-luvulla lähetetyssä sarjassa tai elokuvassa on kohtaus, jossa suomalaisperheen isä evakkomatkan eellä ampuu perheen… 62 4.11.2020 Valitettavasti kyseisillä tuntomerkeillä ei pystytty varmuudella tunnistamaan elokuvaa tai sarjaa. Suomalaisia elokuvia voi selata ja etsiä Kansallisfilmografiasta (Elonet). Yleisradion tv-kanavilta tulleita ohjelmia voi etsiä KAVIn Radio- ja TV-arkiston Ritva-tietokannasta ja niitä on mahdollista katsoa suoratoistona asiakaspisteiltä, joita on eri puolella Suomea. Päivitys: Yksi vaihtoehto voisi olla Rauni Mollbergin vuonna 1972 ohjaama elokuva "Sotaerakko", esitetty ainakin 11.8.1999 (YLE TV2). Kyseinen tv-elokuva on kuitenkin tuotantotietojen mukaan mustavalkoinen. Kenties joku lukijoistamme voisi tunnistaa tai vahvistaa tämän evakkokohtauksen?
En löydä suomenkielistä tietoa Nordic Noirista ja naiskuvasta elokuvissa / mediassa. Olen kiinnostunut niiden käsitteestä. 37 3.11.2020 Nordic noir on herättänyt viime vuosina paljon kansainvälistä kiinnostusta ja tästä syystä siitä on myös kirjoitettu enimmäkseen englanniksi. Tässä muutamia esimerkkejä suomeksi toimitetuista / kirjoitetuista puheenvuoroista nordic noirista: Mitä nordic noir on? (Radio-ohjelma Aristoteleen kantapää, YLE Areena) Ruohonen, Voitto: Nordic noir on vahva brändi, entä Suomi-noir? Lähikuva-lehden teemanumero "Pohjoinen" Lähikuva-lehden teemanumero "Pohjoismainen elokuva"   Naiskuvasta elokuvissa sekä mediassa on kirjoitettu suomeksi lukuisissa teoksissa, artikkeleissa ja opinnäytteissä. Esimerkiksi Google Scholar-palvelulla on löydettävissä fraaseilla "naiskuva elokuvissa" tai "naiskuva mediassa" verkkomuodossa olevia artikkeleita ja...
Mistä voisin lainata tai ostaa elokuvan Kotia Päin? Filminor Oy tuottaja. Pääosia näyttelevät Ilkka Koivula, Jonna Järnefelt, Leena Suomu ja Risto Tuorila. 104 30.10.2020 Kyseistä elokuvaa ei näytä ainakaan valtakunnallisen Finna-palvelun perusteella löytyvän kuin Ranuan pääkirjaston kotiseutuosastolta VHS-muodossa, mistä sitä ei välttämättä lainata ulos: https://finna.fi/Record/lapinkirjasto.1630997 Elokuvasta ei ole ilmeisesti tehty DVD-versiota lainkaan, joten mahdollisia yksittäisiä VHS-versioita pitää yrittää etsiä internetin osto- ja myyntisivuilta. Kansallisella audiovisuaalisella instituutilla ei ole oikeuksia kyseiseen elokuvaan, joten se ei ole katsottavissa myöskään Elonet-palvelun kautta. Elokuva on näytetty kahdesti televisiossa (https://rtva.kavi.fi/program/details/program/20648033), joten sitä voi katsoa suoratoistona KAVIn Radio- ja tv-arkiston asiakaspisteissä, joita löytyy sekä...