Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kirjasto

Viimeisimmät vastaukset

119 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mikä lehti voisi olla P.U. vuodelta 1973? Minulla on muutama tärkeä lehtileike, joihin on merkitty lehdeksi joko käsin P.U. tai sitten niissä lukee PU… 78 30.1.2023 Nimikirjaimien ja ilmestymisvuoden perusteella kyseessä voisi olla Helsingissä vuosina 1973-1975 ilmestynyt sosialistisen työväenpuolueen sanomalehti Päivän Uutiset.
Minkähän nimisiä koira,kissa ja hevos ohjelmia on eri vuosikymmeniltä💕♥️💕♥️. onkohan vaikka yle areenasta tai yle eläväsarkistos tai kirjastos? 48 30.1.2023 Kissa-, koira- ja hevosaiheisia tv-ohjelmia sekä elokuvia löytyy runsaasti niin YLE Areenasta kuin vaikkapa Elonetistäkin.   Uudempaa aineistoa löydettävissä YLE Areenasta esimerkiksi: Kissat-sarja Koiraperheet käytöskoulussa-sarja Ystäväni hevonen-sarja   Vanhempaa aineistoa löydettävissä Elonet-palvelusta esimerkiksi: Fazer Kiss Kiss-mainos Koiranäyttely-mykkäelokuva Suomalainen hevonen-lyhytelokuva   Edellä mainituissa palveluissa on hyvät hakuominaisuudet ja ohjelmia voi hakea kätevästi itsekin haluamillaan hakusanoilla. Myös mainitsemaasi YLE Elävä Arkisto-palveluun kannattaa käydä tutustumassa.    
Kysymys lähinnä KAVIlle: Elokuva, jossa arkisto uhataan lopettaa tarkastajan käynnin yhteydessä. Kuva-arkisto. Henkilökunta löytää tarkastajasta niin… 51 12.1.2023 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla vuonna 1999 valmistunut Stephen Poliakoffin käsikirjoittama ja ohjaama brittiläinen 3-osainen minisarja "Shooting the Past". Se on julkaistu myös Suomessa ainakin DVD:nä. Tarkempia lisätietoja mm. juonesta esimerkiksi Wikipediassa.  
Mikä elokuva kyseessä? Elokuvassa kaapataan lapsi ja viedään paikkaan jossa on muitakin lapsia ja lasten ohjelma teemaisia huoneita, elokuvassa lapsi löydetään… 33 22.12.2022 Elokuvia harrastava kollega ehdotti elokuvaa Running Scared vuodelta 2006. Siinä on hiukan tuon tyyppinen tilanne.https://www.imdb.com/title/tt0404390/reference/
Olen yrittänyt etsiä ruotsalaista joulunaikaan sijoittuvaa elokuvaa. Katsoin elokuvaa joskus 90-luvun puolivälin tienoilla, en tiedä valmistumisvuotta mutta se… 121 16.12.2022 Kyseessä voisi tuntomerkkien perusteella olla Daniel Bergmanin vuonna 1989 ohjaama ruotsalainen elokuva "Kajsa Kavat" (suom. Kaisa Kullanmuru), joka perustuu Astrid Lindgrenin alkuperäisteokseen. Elokuva on saanut Suomen ensi-iltansa helmikuussa 1991 ja se on esitetty YLE TV2:ssa ainakin joulukuussa 1995. Lisätietoja elokuvasta: Elonet Svensk Filmdatabas IMDb    
Mikä elokuva on kyseessä? Rikoselokuva sijoittuu Englantiin. Hasis- tai mariuaanakuningas on vetäytymässä alalta ja on aikeissa myydä bisneksensä. Alkaa… 27 8.12.2022 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla esimerkiksi Guy Ritchien vuonna 2019 ohjaama "The Gentlemen", missä Matthew McConaughey esittää amerikkalaistaustaista luopumisaikeissa olevaa marihuanaimperiumin johtajaa Britanniassa. Elokuva on saanut Suomen ensi-iltansa helmikuussa 2020.
Elokuvassa Vodkaa komisario Palmu ajetaan sen lopussa autolla n.180kmh. Kuka kyseisessä kohtauksessa autoa ajoi? 108 7.12.2022 Kyseisessä kohtauksessa Kokki (Leo Jokela) ja Virta (Matti Ranin) ajavat sangen railakkaasti komisario Palmun maaseutuasunnolle saunomaan. Kuvista ei selviä tarkasti, että kumpi herroista olisi auton ratissa. Myöskään elokuvan krediteissä ei ole mainittu tarkemmin kohtauksen kuljettajaa, mikäli hän olisi joku muu kuin jompi kumpi näyttelijöistä.
Minkä nimiset soittajat olivat Kaartin soittokunnasta (esim. kapellimestarina oli Raine Ampuja) elokuvassa Uuno Turhapuro - Suomen tasavallan presidentti 39 7.12.2022 Kyseisessä elokuvassa esiintyvää Kaartin soittokuntaa ei ole kreditoitu tarkemmin kapellimestari Raine Ampujaa lukuunottamatta. Elokuvan kuvausajankohta on touko-kesäkuu 1992, joten tämä voisi auttaa tiedon paikallistamisessa. Tieto voisi löytyä Kaartin soittokunnasta tai esimerkiksi Maanpuolustuskorkeakoulun kirjaston kautta.
Elokuvan aivan alussa mies kuolee (leonardo dicaprio) sen jälkee hän syntyy uudelleen mutta eri henkilönä. Hän menee erään vanhan aika rikkaan miehen taloon… 68 7.12.2022 Leonardo DiCaprion filmografiasta ei löydy ainakaan suoraan juuri kyseisiin tuntomerkkeihin sopivaa elokuvaa. Elokuvalistaa selaamalla ja juonikuvauksia lukemalla kysyjän etsimä elokuva saattaisi kuitenkin löytyä.
Onko missään kirjastossa lainattavissa TV sarjoja: Nortia, Katkera saalis tai Juudaspeli? Harri Nykänen kirjoihin pohjautuu. 24 7.12.2022 Valtakunnallisen Finna-hakupalvelun mukaan kyseisistä sarjoista ei olisi lainattavia kappaleita missään päin Suomea.  Sarjat löytyvät Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistokokoelmista, missä niitä on mahdollista tulla etukäteen sopien katsomaan paikan päälle.
Katsoin elokuvan Poikamies pappa. Siinä reippaana hotellin Liisa nimisenä tarjoilijana esiintyy näyttelijä joka mainitaan vain nimellä Annakaarina. Kuka hän… 106 18.11.2022 Kyseessä on taiteilijanimeä "Annakaarina" käyttänyt näyttelijä Kaarina (Karin Elisabeth) Salonoja (16.8.1919 Helsinki - 6.9.1954 Helsinki).
Muistaako kukaan lastenelokuvaa joskus 2000-luvulta, jossa oli jonkinlainen eläinkuningaskunta, ja siinä seikkaili tyttö ja poika (kissoja tai koiria). Kaikki… 48 17.11.2022 Voisiko kyseessä olla mahdollisesti piirrossarja? Tuntomerkkeihin voisi sopia amerikkalainen "Tarinoita hyveiden kirjasta" (alkup. Adventures from the Book of Virtues), jota esitettiin Suomessakin 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Sarja kertoo kahdesta ihmislapsesta sekä heidän eläinystävistään.    
Haluisin tietää opiskella elokuvan tekoa kirjoista. Kirjan aiheena elokuvan valaisu ja elokuvan tekninen tekeminen. 38 14.11.2022 Elokuvan teosta löytyy viljalti kirjallisuutta niin suomeksi kuin muillakin kielillä. Ehdotuksia Satakirjastojen kokoelmista esimerkiksi : Lumet, Sidney: Elokuvan tekemisestä (2004) Pirilä, Kari & Kivi, Erkki: Elävä kuva - elävä ääni. Ensimmäinen osa, Otos (2017) Pirilä, Kari & Kivi, Erkki: Elävä kuva - elävä ääni. Toinen osa, Leikkaus (2008) Pirilä, Kari & Kivi, Erkki: Elävä kuva - elävä ääni. Kolmas osa, Teos (2010) Pölönen, Markku: Elokuvailmaisun ja videokuvauksen perusteita (1990)   Lisää erikoistuneempaa kirjallisuutta aiheesta on mahdollista etsiä ja tilata kaukolainaan esimerkiksi Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tai Aalto-yliopiston kokoelmista.  
Muistan nähneeni 2000-luvun alussa televisiosta elokuvan Hylätyt talot, autiot pihat. Siinä oli muistaakseni lyhyt kohtaus, jossa pariskunta on aloittamassa… 94 17.10.2022 Lauri Törhösen ohjaama "Hylätyt talot, autiot pihat" sai elokuvaensi-iltansa helmikuussa 2000. Elokuvan pohjalta tehtiin myös 3-osainen televisiosarja, jossa sisälsi runsaasti uutta dokumenttiaineistoa sekä Aarnen ja Martan rakastelukohtauksen, johon kysyjäkin viitannee. Sarja näytettiin ensimmäisen kerran MTV3-kanavalla syyskuussa 2002. Näin ollen tämä elokuvan sekä televisiosarjan pieni sisällöllinen ero selittää asian. Itse elokuva on katsottavissa esimerkiksi KAVIn Radio- ja televisioarkiston asiakaspisteillä tai saatavissa, vähintään kaukolainana, DVD-muodossa kirjastoista eri puolilta Suomea. 3-osaista televisiosarjaa emme valitettavasti ainakaan vielä pystyneet paikallistamaan katsottavaksi. Lisätietoja elokuvasta muun muassa...
Haluaisin tiedustella mistä johtuu että jotkut ulkomaiset elokuvat tulivat 1950-1960 luvulla todella paljon myöhemmin ensi iltaan meillä täällä suomessa… 67 12.10.2022 Ainakin amerikkalaisten elokuvien kohdalla syynä oli usein se, että Yhdysvalloissa tehtiin aikoinaan vain tietty määrä filmikopioita levitystä varten. Suomi saattoi olla useimmiten tässä filmikopioiden jakelussa / kierrätyksessä vielä jälkijoukossa ja myös elokuvien tekstitys vei oman aikansa. Ennen digiaikaa Suomessa nähtiin siis monesti kierrätettyjä kopioita. Joskus taustalla saattoi olla sekin, että suomalainen levittäjä ei ollut tehnyt elokuvaan syystä tai toisesta levityssopimusta ensi-illan aikoihin. Sittemmin prosessien ja esitystekniikan kehittyessä ulkomaisiakin ensi-iltoja alettiin saada Suomeen nopeampaan tahtiin.  
Elokuvasta kysymys,miespääosassa on muistaakseni Liam Neeson,muita en muista.Elokuva kertoo tytöstä joka löytyy metsästä ja puhuu omituisesti kuvajaiselleen… 57 12.9.2022 Kysyjän esittämien tuntomerkkien perusteella kyseessä lienee hyvin todennäköisesti Michael Aptedin vuonna 1994 ohjaama elokuva "Nell", jonka pääosissa esiintyvät Liam Neeson ja Jodie Foster. Elokuva on tullut ensi-iltaan Suomessa marraskuussa 1995 ja se on esitetty televisiossakin muutamaan kertaan. Elokuvasta lisää: Elonet IMDB
Elokuvien nimien suomentaminen. Tuli puheeksi ranskalainen (Truffaut) "La Femme d'à côté", joka tarkasti suomennettuna olisi kai "nainen naapurissa, naapurin… 47 31.8.2022 Kyseisessä ilmiössä ei liene kyse pelkästään suomalaisesta erityispiirteestä, vaikka meillä onkin mediassa ja esimerkiksi verkon keskustelupalstoilla listattu humoristisessakin sävyssä epäonnistuneita tai erikoisia elokuvien nimikäännöksiä. Elokuvien nimien kääntämiseen ovat vaikuttaneet historian saatossa useat eri tekijät. Takavuosikymmeninä yleisesti matalampi kielitaito on saattanut edellyttää ylipäätään nimien suomentamista nykyistä useammin. Erikoisia käännöksiä ovat saattaneet selittää myös kiire sekä puutteelliset taustatiedot elokuvasta, sillä suomenkielisen nimen taustalla on ollut usein maahantuoja eli levitysyhtiö. Elokuvan markkinointitavoitteitakaan ei ole kuitenkaan ollut syytä unohtaa. Aikakausien ja niiden kulttuuri-...
Tuttavaani on vaivannut pitkään muisto ulkomaisesta elokuvasta, jossa kuului suomenkielinen Joulupukki-laulu jossain kohtauksessa. Kyseessä oli hänen… 84 1.6.2022 Valitettavasti emme löytäneet tällä kertaa tuntomerkkeihin sopivaa elokuvaehdokasta. Kenties joku lukijoistamme voisi tunnistaa elokuvan?
Tämän elokuvan näin 2000-luvun alussa mutta se oli valmistunut minusta aikaisemmin, muistaakseni 1980-luvulla. Elokuvassa on mies, joka on muistaakseni rock… 61 27.5.2022 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla esimerkiksi Frank Piersonin vuonna 1976 ohjaama elokuva "A Star Is Born" (suom. "Tähti on syttynyt"), joskin muutama yksityiskohta myös poikkeaa kuvatusta. Aiheesta on tehty useampia samannimisiä versioita eri vuosina. Elokuvan juonesta tarkemmin myös esimerkiksi Wikipediassa. Kenties joku lukijamme saattaisi tunnistaa elokuvan vielä tarkemmin?  
Mistä löydän kotimaisten dokumenttisarjojen tekijät? Vrt Elonet 47 24.5.2022 Kotimaisiin tv-tuotantoihin tekijätietoineen pääsee parhaiten käsiksi KAVIn Radio- ja TV-arkiston ylläpitämän Ritva-tietokannan kautta, jonka metatietoja voi etsiä ja selata vapaasti verkossa. Ohjelmien katselu onnistuu RTVA:n asiakaspisteillä.