Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kirjasto

Viimeisimmät vastaukset

77 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mistä mahtaa löytyä luontoon liittyviä videoita, joissa kertojana toimii jo edesmennyt Ilkka Koivisto? Meille tuli aikoinaan joskus joko 90-luvun lopulla tai… 25 14.6.2021 Valtakunnallisen Finna-hakupalvelun mukaan luontoaiheisia videoita, joissa kertojana toimii Ilkka Koivisto, löytyy kirjastoista esimerkiksi  Rovaniemeltä Harmaakarhu: Alaskan metsien jättiläinen Jääkarhu: Jääkenttien valtias ja Sonkajärveltä Susi, Euroopan vihattu peto    Sekä muualtakin hakusanalla "Ilkka Koivisto" ja rajaamalla haun esimerkiksi vain videoihin. Kaukolainapyyntöjä videoista voi esittää esimerkiksi oman lähikirjastonsa kautta.    Videokasetteja voi olla vaihtelevasti saatavilla myös erilaisilla myynti- ja huutokauppasivustoilla, kuten tässä 8. kesäkuuta ilmoitetussa Tori.fi-ilmoituksessa.     
Heipat! Mikä elokuva?! Olen nähnyt tämän 10-20v sitten. Se on kuvattu yhdessä isossa studiossa niin, että lattiaan on teipillä tehty pohjapiirustus ja… 48 27.5.2021 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Lars von Trierin vuonna 2003 ohjaama elokuva "Dogville". Elokuva on kuvattu kokonaisuudessaan studiossa ja katuja sekä taloja markkeeraavat vain valkoiset viivat lattiassa.  Elonet-tietokannan mukaan Dogville on saanut Suomen ensi-iltansa 26.9.2003 ja se on esitetty tähän mennessä kolmesti kotimaisilla televisiokanavilla.
Mikä elokuva? Sijoittuu USAan. Perheen isä myy röntgenlaitteita sairaaloihin, kauppa käy huonosti, koti lähtee alta, tulee ero, Isä ja poika yrittävät… 38 27.5.2021 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Gabriele Muccinon vuonna 2006 ohjaama elokuva "The Pursuit of Happyness" (suom. "Onnen potkuja"). Elonet-tietokannan mukaan elokuva on saanut Suomen ensi-iltansa helmikuussa 2007 ja se on esitetty televisiossa eri kanavilla tähän mennessä yhteensä kymmenen kertaa.
Löytyykö kirjaston tai jostain muun syövereistä DVD-versiota hulvattomasta komediaelokuvasta: "venäläiset tulevat, venäläiset tulevat" ? 33 26.5.2021 "Venäläiset tulevat, venäläiset tulevat"-elokuva (alkup. "The Russians are Coming! The Russians are Coming!") on julkaistu vuonna 1966 ja se on esitetty Suomen televisiossa kertaalleen 10.7.1990 (TV3).  Elokuvasta ei ole nähtävästi olemassa DVD-versiota suomalaisissa kirjastoissa. Elokuvaa on kuitenkin mahdollista tulla katsomaan ennakkovarauksella KAVIn tiloihin.
Näistä levyistä en luovu, Kari Lamminpää puukirkon juurella Lienee vuosi 2009 34 17.5.2021 "Näistä levyistä en luovu"-ohjelma vieraanaan Kari Lamminpää on esitetty kahdesti Yle Radio 1:ssä, 18.4.2009 sekä seuraavana päivänä 19.4.2009. Radio-ohjelmia voi kuunnella Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Radio- ja tv-arkiston asiakaspisteillä, koronarajoitukset huomioiden. Ohjelmatoiveita voi esittää myös YLEn asiakaspalveluun.  
Kuinka monta suomalaista elokuvaa on julkaistu dvd:nä, entä bluraynä? 19 12.5.2021 Suomen elokuvasäätiöltä saadun tilaston mukaan esimerkiksi vuonna 2020 julkaistiin kotimaisia DVD-julkaisuja 1399 kappaletta ja Bluray-julkaisuja 140 kappaletta. Suhdeluku on siis selkeästi DVD-voittoinen. Erilaisten tallenteiden osuus markkinoilla on kuitenkin ylipäätään laskemaan päin muun muassa suoratoistopalveluiden kasvun myötä.   Vuosittaisia julkaisutilastoja löytyy Suomen elokuvasäätiön Elokuvavuosi-julkaisuista. Lisätietoja DVD- ja Bluray-julkaisujen määristä on saatavana Suomen elokuvasäätiöltä tai Tilastokeskuksen kautta.
Peter von Baghin kehuttua kolmiosaista dokumenttisarjaa Mikko Niskasesta ei ole julkaistu dvd:llä, eikä sitä löydy esimerkiksi Yle areenasta. Onko kaikki toivo… 43 11.5.2021 Peter von Baghin ohjaama kolmiosainen dokumenttisarja "Mikko Niskanen - ohjaaja matkalla ihmiseksi" on esitetty Yleisradion kanavilla vuosina 2010 ja 2012.  Sarja on katsottavissa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Radio- ja tv-arkiston asiakaspisteillä, koronarajoitukset huomioiden.  
Hyvä kirjastonhoitaja Kysyn, onko kirjastoissa saatavilla Peter von Baghin elokuvaohjelmia, joita esitettiin radiossa? Yle Areenassa niitä ei enää ole… 55 26.4.2021 Kyseessä lienee Peter von Baghin radiosarja "Elämää suuremmat elokuvat". Valikoituja jaksoja esitettiin toiveuusintoina Yle Radio 1:ssä vuosina 2015-2017.  Nämä toiveuusinnat, useampia kymmeniä jaksoja, ovat kuunneltavissa KAVI:n Radio- ja tv-arkiston asiakaspisteillä koronarajoitukset huomioiden.
Kysyisin sellaisia ulkomaalaisia elokuvia/sarjoja, joita olisi ainakin osittain kuvattu Suomessa tai joissa Suomi ainakin mainitaan tai esiintyy jotenkin. 43 22.4.2021 Kysymyksen mukaisia elokuvia ja sarjoja löytyy luonnollisesti varsin paljon. Parhaita kirjallisia lähteitä aiheeseen on Outi Heiskasen teos "Tehtävä Suomessa - Kotimaamme ulkomaisissa elokuvissa" (2008). Aihetta sivuaa myös muun muassa Keskisuomalaisen artikkeli.  Lisäksi IMDB-verkkopalvelun laajennetussa haussa voi kohdistaa elokuvien ja tv-sarjojen haun esimerkiksi tietyn maan tai kuvauspaikan, kuten juuri Suomen mukaan.
Muistan lastenohjelman, jossa lapset ja aikuiset rakensivat valtavan suuren lumilinnan. Kyseessä ei siis ole vuoden 1965 viihdeohjelma, vaan lastenohjelma. 39 14.4.2021 Tuntomerkkeihin sopivia vaihtoehtoja lastenohjelmaksi voisivat olla esimerkiksi: Vaarin riihellä, jakso 5: Lumilinna Lumiukko: Pekka ja lumilinna Unna Junná, jakso 3. Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu  
Kuulin viime vuonna Ylellä näytetystä dokumentista, joka kertoi lauluntekijöistä/sanoittajista. Mielestäni suomalaisista. He mainitsevat dokumentissa myös… 49 7.4.2021 Kyseessä voisi olla Juha Itkosen juontama dokumenttisarja "Minun musiikkini", jonka jaksot ovat edelleen katsottavissa Yle Areenassa. Teostieto löytynee kyseisistä jaksoista, mutta yksi vaihtoehto tällaiseksi sanoittajien raamatuksi voisi olla Heikki Salon Kahlekuningaslaji. Se on tosin julkaistu vuonna 2008 eikä näin ollen mene välttämättä vielä erityisen vanhasta teoksesta. Muita aihetta sivuavia vaihtoehtoja voisivat olla dokumenttisarja "Rock-Suomi" sekä radio-ohjelma "Hitin kaava".    
Suomalainen lyhytelokuva hukassa. näytetty 2010-televisiossa yle? Suomalainen vodka turisti eksyy virossa ja päätyy virolaisen taksikuskin vieraaksi maalle… 35 25.3.2021 Kyseessä voisi olla Arvo Tuomisen vuonna 2007 ohjaama 47-minuuttinen dokumenttikomedia "Vodkaturistit", jossa mukana myös näyttelijä Ville Haapasalo. Ohjelmakuvauksen mukaan elokuvassa käsitellään tosin Leningradia: "Dokumenttikomedia neuvostoajasta, jolloin suomalaiset matkasivat sankoin joukoin Leningradiin ryyppäämään ja elämään kuin ruhtinaat." Elokuvaa on esitetty ainakin vuosina 2008 ja 2009 YLE TV1-kanavalla.  Se on katsottavissa myös suoratoistona KAVIn Radio- ja TV-arkiston asiakaspisteillä, koronarajoitukset huomioiden.
Minkä niminen olikaan salapoliisisarja jossa kaksi englantilaista naista tekivät puutarhatöitä ja ratkaisivat aina myös murhan? Sarja olisi mukava nähdä… 53 24.3.2021 Kyseessä lienee todennäköisesti brittisarja "Puutarhaetsivät" (engl. Rosemary & Thyme), jota kuvattiin kolme tuotantokautta vuosina 2003-2006. YLE TV1 on uusinut sarjan kokonaisuudessaan edellisen kerran vuonna 2012.  Yleisradiolle voi esittää ohjelmatoiveen sarjan uusimisesta asiakaspalvelun kautta.  Sarja on katsottavissa KAVIn Radio- ja TV-arkiston asiakaspisteillä ympäri Suomen (myös Oulussa), koronarajoitukset huomioiden. 
Vuonna 2016 kaupallisilla televisiokanavilla Suomessa voitiin nähdä myymälämainosparodioita, sanoisinko näin, jossa Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämä juontaja… 23 22.3.2021 Yksi kyseisistä videoista lienee tämä: https://youtu.be/6c3NS45ZIZU Muutamia lisävideoita on löydettävissä YouTubesta esimerkiksi hakusanalla "halpuuttaminen", joka liittyi S-ryhmän muutaman vuoden takaiseen kampanjaan.  
Esitetäänkö suomalaisia TV-ohjelmia ulkomailla yhtä laajasti kuin suomessa esitetään ulkomaalaisia TV-ohjelmia? Suomen televisiossa esitetään paljon muun… 78 15.3.2021 Suomen televisiokanavilla näytetään ulkomaisia tv-ohjelmia useista eri maista: Pohjoismaiden lisäksi yleisimpiä alkuperämaita ovat muun muassa Yhdysvallat, Iso-Britannia ja Saksa. Esimerkiksi Liikenne- ja viestintäministeriön raportti vuoden 2014 televisiotarjonnasta kertoi ohjelmarakenteen kertyvän Pohjois-Amerikasta (45%) sekä kotimaasta (32 %), muiden maiden ja maanosien jäädessä selkeästi pienempään rooliin. Näin ollen lienee luonnollista, ettei suomalaista tuotantoa näytetä samassa suhteessa muualla kuin ulkomaista tuotantoa näytetään Suomessa.  Suomalaisten tv-tuotantojen ja -formaattien vienti ulkomaille on kuitenkin lisääntynyt 2000-luvun kuluessa, joukossa on ollut niin rikos- ja jännityssarjoja kuin esimerkiksi...
Löytyisiköhän Veijo Meren nuorempi veli tv-näytelmä.Ohjaaja Pekka Saaristo 36 3.3.2021 Veijo Meren romaaniin ”Suku” pohjautuvan näytelmän Nuorempi veli (Den yngre brodern) ohjelmatiedot löytyvät Ritva-tietokannasta. Ohjaajaksi on tosin merkitty Pekka Koskinen, ei Pekka Saaristo Ohjelman katselu on mahdollista RTVA:n katselu- ja kuuntelupisteissä ympäri Suomen, nykyiset koronarajoitukset huomioon ottaen. Jos ohjelman haluaa tilata yksityiseen käyttöön, tämä tapahtuu Ylen kautta.  Ylen sivuilta löytyy ohjeet tähän ja tarvittavat yhteystiedot: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/10/20/arkistomyynti-arkistoaineistoa-yksityis-ja-tutkimuskayttoon
Mistä löytyisi nuorisokomedia elokuva "License to Drive"? Suomeksi Ajokortti. 32 2.3.2021 Kyseistä elokuvaa on mahdollista tulla katsomaan etukäteen sopien Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin. 
Koskelan surullinen tapaus herätti mieleeni elokuvan, jonka olen nuoruudessani nähnyt elokuvateatterissa joskus 60-luvun alkupuolella. Elokuva oli… 62 22.2.2021 Näiden tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Marcel Carnén vuonna 1960 ohjaama ranskalaiselokuva Terrain vague (suom. Uhma, engl. Wasteland).  Elokuva on tullut Suomen ensi-iltaan 7.7.1961. Elokuvasta ja sen juonesta esimerkiksi frenchfilms.org-sivustolla.  
Mistä saisin katsottavaksi tallenteen Lehto-Honkasalon ohjaamasta elokuvasta Ikäluokka? 36 3.2.2021 Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon Ikäluokka-elokuvan (1976) perustiedot löytyvät Elonetistä, mutta itse elokuva ei ole toistaiseksi katsottavissa tätä kautta. Elokuvasta ei ole myöskään ilmeisesti tehty dvd-tallennetta. Elokuvaa on mahdollista tulla etukäteen sovittaessa katsomaan VHS-nauhalta Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin. Ikäluokka on näytetty kaksi kertaa televisiossa (26.8.1976 ja 14.1.1977), joten lisätietoja voi tiedustella myös Ylen Arkistosta.    
Osaatteko sanoa, mikä leffa on kyseessä? Elokuva on lapsille suunnattu, siinä on vain eläimiä. Elokuva oli dubattu suomeksi niin, että kertoja (nainen) hoiti… 74 26.1.2021 Näiden hyvien tuntomerkkien perusteella kyseessä lienee Jean Touranen vuonna 1956 ohjaama elokuva "Pekka ja taikasauva" (alkuperäinen ranskankielinen nimi "Une fée...pas comme les autres"). Suomenkielinen elokuva-arvostelu (elitisti.net) Lisätietoja myös tässä blogikirjoituksessa (Pieni elokuvablogi)