Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kirjasto

Viimeisimmät vastaukset

85 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Joskus, todennäköisesti 1970-luvun lopulla tai 1980-luvun alkupuolella, televisiosta tuli Puolalainen seikkailuelokuva, mikä sijoittui avaruuteen ja vieraalle… 27 26.10.2021 Kyseisiin tuntomerkkeihin voisi sopia esimerkiksi Juliusz Machulskin ohjaama satiirinen elokuva "Sulatetut miehet" (alkup. Seksmisja, engl. Sexmission) vuodelta 1984. Kyseinen elokuva on näytetty Suomessa (Yle TV2) helmikuussa 1986. Muita kuvaukseen ainakin osittain sopivia puolalaisia elokuvia voisivat olla esimerkiksi "Venus on vaiti" (1960) sekä "On the Silver Globe" (Na srebrnym globie, 1988). Puolalaiset scifi-elokuvat sisälsivät toisinaan neuvostojärjestelmän kritiikkiä, minkä johdosta ne saattoivat herättää huomiota myös länsimaissa.    
Niskavuorennaisissa esiintyy nimike , herrassönskä, mikä se on? 42 18.10.2021 Hieman vastaavanlainen kysymys on esitetty vuonna 2012 Helsingin kaupunginkirjaston kysy.fi-palvelussa. Vastauksen mukaan herrassönskä tarkoittaa tuomarin rouvaa: http://www.kysy.fi/kysymys/hella-wuolijoen-niskavuoren-nuori-emanta-nay…
Muistan nähneeni 1990-luvulla televisiosta amerikkalaisen äänellisen mustavalkoelokuvan (1940-50-luvulta?) ja olen yrittänyt vuosia selvittää mikä elokuva oli… 47 2.9.2021 Näiden hyvien tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla todennäköisesti Robert F. McGowanin vuonna 1929 ohjaama lyhytelokuva "Moan & Groan, Inc." Elokuva on nähtävissä DailyMotion-palvelussa. Lisätietoja myös elokuvan englanninkieliseltä Wikipedia-sivulta.
Löytyykö mistään dvd-tallennetta Arto Paasilinnan romaanista "Hirtettyjen kettujen metsä"? 93 5.8.2021 Kyseistä elokuvaa ei ole tiettävästi koskaan julkaistu tallenteena eikä sitä ole näin ollen saatavana myöskään esimerkiksi kirjastoista lainattavaksi. Elokuvasta on Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa filmikopio, jota on mahdollista tulla katsomaan ennalta sopien koronarajoitukset huomioiden. Katselu on maksullista. Elokuva on näytetty YLE TV2:ssa kolmesti, vuosina 1987, 1994 ja 1996. Romaanin pohjalta tehty radiokuunnelma on kuunneltavissa YLE Areenan kautta. Hirtettyjen kettujen metsä (1986) Elonetissä.
Onko Tuija Ernamo toiminut ääninäyttelijänä lastenohjelmissa, esim. piirretyissä? Jos on niin missä? 79 3.8.2021 Tuija Ernamo on toiminut lukijana kevättalvella 1988 esitetyssä Piippa ja kaverit-nimisessä lastenohjelmassa kuudessa jaksossa. Muutoin Ernamon filmografiatietojen mukaan hänellä ei vaikuttaisi olevan ääninäyttelijän rooleja. Koko kansan tuntemaksi Ernamo on tullut elokuva-, televisio- ja teatterirooliensa kautta. Tuija Ernamo Elonetissä. Tuija Ernamo IMDB-palvelussa.  
Mikähän on elokuvan nimi jossa joukko nuoria lähtee merelle ja päättävät jäädä hyppimään veneestä mereen? Pian kaikki ovat meressä eivätkä pääse takaisin… 134 29.7.2021 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Hans Hornin vuonna 2006 ohjaama elokuva Open Water 2: Adrift. Juonikuvauksen mukaan joukko nuoria aikuisia purjehtii avomerelle, jossa he hyppäävät alukselta uimaan. Kaikkien ollessa vedessä he kuitenkin havaitsevat, etteivät muistaneet laskea tikkaita ylösnousua varten, jonka jälkeen alkaa kamppailu selviämisestä. Lisätietoja elokuvasta myös esimerkiksi englanninkieliseltä Wikipedia-sivulta.
MISSÄ KUVATTU V 1983 TEHTY HARJUNPÄÄ JA KYLMÄ KUOLEMA.. ONKO ERÄS KUVAUSPAIKKA MAHDOLLISESTI HERTTONIEMEN KARTANO 61 23.6.2021 Harjunpää ja kylmä kuolema (ruots. Harjunpää och kalla döden) on neliosainen televisiosarja vuodelta 1983. Sarjaa on kuvattu Katso-lehden 1/1983 mukaan eri puolilla Helsinkiä, muun muassa Kruununhaassa sekä silloisen poliisilaitoksen tiloissa Aleksanterinkadulla. Myös merellinen Helsinki on sarjassa vahvasti läsnä. Emme löytäneet kuitenkaan vahvistusta sille, että sarjaa olisi kuvattu juuri Herttoniemen kartanossa.  Sarja on tälläkin hetkellä katsottavissa YLE Areenassa, josta voi tehdä lisää tunnistuksia.   Herttoniemestä kuvauspaikkana yleensä on luettavissa lisää esimerkiksi Herttoniemen kartanon sivuilta sekä elokuvahistorioitsija Jari Sedergrenin blogikirjoituksesta.  
MOIKKA MITÄ ELOKUVIA JA TV-SARJOJA ON FILMATTU HERTTONIEMEN KARTANON YMPÄRISTÖSSÄ 44 22.6.2021 Herttoniemen kartano ympäristöineen on toiminut monen kotimaisen elokuvan näyttämönä.  Tunnetuimpia näistä lienevät muun muassa "Kulkurin valssi" sekä "Katariina ja Munkkiniemen kreivi", monia muita klassikoita unohtamatta. Lisätietoja löytyy esimerkiksi Herttoniemen kartanomuseon sivuilta.   Myös elokuvahistorioitsija Jari Sedergrenin blogikirjoituksessa on käsitelty Herttoniemeä näytelmäelokuvissa vuosina 1920-1970.    
Mistä mahtaa löytyä luontoon liittyviä videoita, joissa kertojana toimii jo edesmennyt Ilkka Koivisto? Meille tuli aikoinaan joskus joko 90-luvun lopulla tai… 38 14.6.2021 Valtakunnallisen Finna-hakupalvelun mukaan luontoaiheisia videoita, joissa kertojana toimii Ilkka Koivisto, löytyy kirjastoista esimerkiksi  Rovaniemeltä Harmaakarhu: Alaskan metsien jättiläinen Jääkarhu: Jääkenttien valtias ja Sonkajärveltä Susi, Euroopan vihattu peto    Sekä muualtakin hakusanalla "Ilkka Koivisto" ja rajaamalla haun esimerkiksi vain videoihin. Kaukolainapyyntöjä videoista voi esittää esimerkiksi oman lähikirjastonsa kautta.    Videokasetteja voi olla vaihtelevasti saatavilla myös erilaisilla myynti- ja huutokauppasivustoilla, kuten tässä 8. kesäkuuta ilmoitetussa Tori.fi-ilmoituksessa.     
Heipat! Mikä elokuva?! Olen nähnyt tämän 10-20v sitten. Se on kuvattu yhdessä isossa studiossa niin, että lattiaan on teipillä tehty pohjapiirustus ja… 73 27.5.2021 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Lars von Trierin vuonna 2003 ohjaama elokuva "Dogville". Elokuva on kuvattu kokonaisuudessaan studiossa ja katuja sekä taloja markkeeraavat vain valkoiset viivat lattiassa.  Elonet-tietokannan mukaan Dogville on saanut Suomen ensi-iltansa 26.9.2003 ja se on esitetty tähän mennessä kolmesti kotimaisilla televisiokanavilla.
Mikä elokuva? Sijoittuu USAan. Perheen isä myy röntgenlaitteita sairaaloihin, kauppa käy huonosti, koti lähtee alta, tulee ero, Isä ja poika yrittävät… 64 27.5.2021 Tuntomerkkien perusteella kyseessä voisi olla Gabriele Muccinon vuonna 2006 ohjaama elokuva "The Pursuit of Happyness" (suom. "Onnen potkuja"). Elonet-tietokannan mukaan elokuva on saanut Suomen ensi-iltansa helmikuussa 2007 ja se on esitetty televisiossa eri kanavilla tähän mennessä yhteensä kymmenen kertaa.
Löytyykö kirjaston tai jostain muun syövereistä DVD-versiota hulvattomasta komediaelokuvasta: "venäläiset tulevat, venäläiset tulevat" ? 42 26.5.2021 "Venäläiset tulevat, venäläiset tulevat"-elokuva (alkup. "The Russians are Coming! The Russians are Coming!") on julkaistu vuonna 1966 ja se on esitetty Suomen televisiossa kertaalleen 10.7.1990 (TV3).  Elokuvasta ei ole nähtävästi olemassa DVD-versiota suomalaisissa kirjastoissa. Elokuvaa on kuitenkin mahdollista tulla katsomaan ennakkovarauksella KAVIn tiloihin.
Näistä levyistä en luovu, Kari Lamminpää puukirkon juurella Lienee vuosi 2009 51 17.5.2021 "Näistä levyistä en luovu"-ohjelma vieraanaan Kari Lamminpää on esitetty kahdesti Yle Radio 1:ssä, 18.4.2009 sekä seuraavana päivänä 19.4.2009. Radio-ohjelmia voi kuunnella Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Radio- ja tv-arkiston asiakaspisteillä, koronarajoitukset huomioiden. Ohjelmatoiveita voi esittää myös YLEn asiakaspalveluun.  
Kuinka monta suomalaista elokuvaa on julkaistu dvd:nä, entä bluraynä? 38 12.5.2021 Suomen elokuvasäätiöltä saadun tilaston mukaan esimerkiksi vuonna 2020 julkaistiin kotimaisia DVD-julkaisuja 1399 kappaletta ja Bluray-julkaisuja 140 kappaletta. Suhdeluku on siis selkeästi DVD-voittoinen. Erilaisten tallenteiden osuus markkinoilla on kuitenkin ylipäätään laskemaan päin muun muassa suoratoistopalveluiden kasvun myötä.   Vuosittaisia julkaisutilastoja löytyy Suomen elokuvasäätiön Elokuvavuosi-julkaisuista. Lisätietoja DVD- ja Bluray-julkaisujen määristä on saatavana Suomen elokuvasäätiöltä tai Tilastokeskuksen kautta.
Peter von Baghin kehuttua kolmiosaista dokumenttisarjaa Mikko Niskasesta ei ole julkaistu dvd:llä, eikä sitä löydy esimerkiksi Yle areenasta. Onko kaikki toivo… 55 11.5.2021 Peter von Baghin ohjaama kolmiosainen dokumenttisarja "Mikko Niskanen - ohjaaja matkalla ihmiseksi" on esitetty Yleisradion kanavilla vuosina 2010 ja 2012.  Sarja on katsottavissa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Radio- ja tv-arkiston asiakaspisteillä, koronarajoitukset huomioiden.  
Hyvä kirjastonhoitaja Kysyn, onko kirjastoissa saatavilla Peter von Baghin elokuvaohjelmia, joita esitettiin radiossa? Yle Areenassa niitä ei enää ole… 79 26.4.2021 Kyseessä lienee Peter von Baghin radiosarja "Elämää suuremmat elokuvat". Valikoituja jaksoja esitettiin toiveuusintoina Yle Radio 1:ssä vuosina 2015-2017.  Nämä toiveuusinnat, useampia kymmeniä jaksoja, ovat kuunneltavissa KAVI:n Radio- ja tv-arkiston asiakaspisteillä koronarajoitukset huomioiden.
Kysyisin sellaisia ulkomaalaisia elokuvia/sarjoja, joita olisi ainakin osittain kuvattu Suomessa tai joissa Suomi ainakin mainitaan tai esiintyy jotenkin. 56 22.4.2021 Kysymyksen mukaisia elokuvia ja sarjoja löytyy luonnollisesti varsin paljon. Parhaita kirjallisia lähteitä aiheeseen on Outi Heiskasen teos "Tehtävä Suomessa - Kotimaamme ulkomaisissa elokuvissa" (2008). Aihetta sivuaa myös muun muassa Keskisuomalaisen artikkeli.  Lisäksi IMDB-verkkopalvelun laajennetussa haussa voi kohdistaa elokuvien ja tv-sarjojen haun esimerkiksi tietyn maan tai kuvauspaikan, kuten juuri Suomen mukaan.
Muistan lastenohjelman, jossa lapset ja aikuiset rakensivat valtavan suuren lumilinnan. Kyseessä ei siis ole vuoden 1965 viihdeohjelma, vaan lastenohjelma. 65 14.4.2021 Tuntomerkkeihin sopivia vaihtoehtoja lastenohjelmaksi voisivat olla esimerkiksi: Vaarin riihellä, jakso 5: Lumilinna Lumiukko: Pekka ja lumilinna Unna Junná, jakso 3. Joulukalenteri: Jäätävä seikkailu  
Kuulin viime vuonna Ylellä näytetystä dokumentista, joka kertoi lauluntekijöistä/sanoittajista. Mielestäni suomalaisista. He mainitsevat dokumentissa myös… 66 7.4.2021 Kyseessä voisi olla Juha Itkosen juontama dokumenttisarja "Minun musiikkini", jonka jaksot ovat edelleen katsottavissa Yle Areenassa. Teostieto löytynee kyseisistä jaksoista, mutta yksi vaihtoehto tällaiseksi sanoittajien raamatuksi voisi olla Heikki Salon Kahlekuningaslaji. Se on tosin julkaistu vuonna 2008 eikä näin ollen mene välttämättä vielä erityisen vanhasta teoksesta. Muita aihetta sivuavia vaihtoehtoja voisivat olla dokumenttisarja "Rock-Suomi" sekä radio-ohjelma "Hitin kaava".    
Suomalainen lyhytelokuva hukassa. näytetty 2010-televisiossa yle? Suomalainen vodka turisti eksyy virossa ja päätyy virolaisen taksikuskin vieraaksi maalle… 48 25.3.2021 Kyseessä voisi olla Arvo Tuomisen vuonna 2007 ohjaama 47-minuuttinen dokumenttikomedia "Vodkaturistit", jossa mukana myös näyttelijä Ville Haapasalo. Ohjelmakuvauksen mukaan elokuvassa käsitellään tosin Leningradia: "Dokumenttikomedia neuvostoajasta, jolloin suomalaiset matkasivat sankoin joukoin Leningradiin ryyppäämään ja elämään kuin ruhtinaat." Elokuvaa on esitetty ainakin vuosina 2008 ja 2009 YLE TV1-kanavalla.  Se on katsottavissa myös suoratoistona KAVIn Radio- ja TV-arkiston asiakaspisteillä, koronarajoitukset huomioiden.