Jyväskylä

Viimeisimmät vastaukset

1354 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Mikä olikaan sen tv-ohjelman nimi, jossa joku Kazimir briteistä esitteli Kainuuta? 22 26.10.2021 Ohjelman nimi on Matkalla Kainuussa (2002).
Etsin teosta, jossa kerrottaisiin, milloin suomenkielisissä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöissä on alettu käyttää ilmausta "tulla kaapista" tai "tulla ulos". 70 23.10.2021 Hei, ikävä kyllä en löytänyt kirjastossa paikalla olevista kirjoista kysymääsi tietoa. Kysyin asiaa myös sateenkaarihistoria.fi-sivustolta, mutta en ole vielä saanut vastausta. Sateenkaarihistoria-sivustolla on Historiaa-osuudessa vuodelta 1985: "Seta aloittaa radio-ohjelmien lähettämisen Radio Cityn taajuudella 6.5.1985. Puskaradion nimi muutettiin muutaman vuoden päästä, ja siitä tuli Radio Toinen Linja. Suomessa oli ennen tapana sanoa, että joku “oli puskassa”, kun nykyään sanottaisiin, että joku on kaapissa." Historiaa-osuudessa on myös kirjaluetteloita, esim. opinnäytteitä. Olisiko niistä apua.
Kun poikani oli pieni, niin äitini luki hänelle lastenkirjaa Outi-oravasta. En muista kirjan nimeä enkä löydä sitä millään hakusanalla. Pieni kirjanen, n 12 x… 56 23.10.2021 Vuonna 1967 ilmestyi Kirja-liton kustantamana Robert Dalletin kirjoittama kirja Outi Orava. Alkuteoksen nimi on Pirouette l'ecureuil. Voit katsoa Dalletin kotisivuilta https://www.robert-dallet.com/en/books/childrens-books/ hänen tekemiään lastenkirjoja. Suomenkielisen kirjan kantta en ikävä kyllä löytänyt, mutta Dalletin kotisivuilta näet hänen piirustustyylinsä, josko se näyttäisi tutulta. Lainattavissa tätä kirjaa ei ikävä kyllä enää ole. Jyväskylän yliopiston kirjaston vapaakappalekokoelmassa kirja on, joten sitä voi pyytää siellä lukusalissa luettavaksi. 
Etsin sellaista palvelua jossa saa lukuvinkkejä ja suosituksia jotka voisivat sopia omaan tarpeeseen ja makuun. Jokin sellainen palvelu täällä sivustolla… 37 22.10.2021 Hei, Keski-kirjastoilla on Lukuneuvojia, jotka vastaavat juuri tällaisiin kysymyksiin. Linkki Lukuneuvontalomakkeeseen löytyy Keski-kirjastojen nettisivujen kautta: keski.finna.fi. Valitse ylhäältä: Ota yhteyttä. Aika alhaalla Ota yhteyttä -sivulla on Mitä lukisit?, josta pääsee lomakkeeseen. Tässä myös suora linkki: https://keski.finna.fi/Feedback/Form/ReadingRequest Voit saada pelkän kirjalistan sähköpostiisi tai valmiin kirjapaketin lähikirjastoosi. Halutessasi voit myös varata ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen lukuneuvojan kanssa.
Onko Ruotsissa alasajettu paperiteollisuutta 2000 - luvulla? Kuinka monta prosenttia, vuoden 2000 tilanteeseen verrattuna? 32 22.10.2021 Ruotsin paperiteollisuuden kehityksestä löytyy hyviä tilastoja Ruotsin metsäteollisuuden sivulta (kieli englanti). Sieltä löytyy myös ladattava pdf-tiedosto, jossa on useita kaavioita Ruotsin metsä- ja paperiteollisuuden kehityksestä 1980-2020-luvuilla. (Latauslinkki löytyy tältä metsäteollisuuden nettisivulta, jos tuo suora linkki ei toimi.) Tiedoston tilastojen mukaan esimerkiksi paperi- ja kartonkitehtaiden määrä on vähentynyt Ruotsissa 2000-2020 kymmenellä (2000 tehtaita oli 48, 2020 enää 38). Tuotantokapasiteetti ei kuitenkaan ole pienentynyt, vaan yksittäisten tehtaiden kapasiteettia on nostettu. Saman luvun antaa myös Statistan tilasto: tehtaita on enää 38, kun niitä vuonna 2000 oli 48.  Cepin (Confederation of European Paper...
Missä laulussa on pätkä "hän silakkalaatikon kuumentaa"? 56 8.10.2021 Tähän kysymykseen ei valitettavasti ole löytynyt vastausta.
Missä Dean Koontzin kirjassa "pahis" kerääntyy kasaan - minun muistaakseni roskista ja puitten lehdistä, tyttären mukaan rotista? Olen yrittänyt etsiä kirjojen… 75 6.10.2021 Pedon merkki ja rotista.
14v saisi alkaa hoitaa itse omat kirjastovarauksensa ja lainojen uusimisensa. Tähän asti kaikki on tehty minun tunnuksillani, vaikka lapsella on oma kortti… 68 30.9.2021 alle 15-vuotiaan kortilla pitää olla tosiaan huoltaja, joka siis viime pelissä on vastuussa huollettavan lainoista/maksuista. Lapsen kortille voidaan kyllä antaa nelinumeroinen salasana, millä hän voi uusia lainansa verkkokirjastossa ja tehdä varauksia. Salasanan saa asioimalla jossakin Keskikirjastojen siis esim. Jyväskylän kirjastoissa asiakaspalvelupisteessä.
Uimalla Suomesta Ahvenanmaalle 105 23.9.2021 Suomen ja Ahvenanmaan välille ei ole vakiintunut pysyvää uintireittiä, joten matkalle lähtijän täytyisi suunnitella sellainen itse. Reitin suunnittelun apuna ja eri saarten välimatkojen mittaamiseen kannattaisi käyttää voimassa olevia merikarttoja, joiden tiedot löytyvät Liikenne ja viestintäviraston merikartat-sivulta. Saaristomeren merikarttoja löytyy Suomen kirjastoista, ja niitä voi tarvittaessa vaikka kaukolainata. Reittisuunnittelun apuna voisi käyttää myös esimerkiksi Saaristomeren ja Raumanmeren Reittikirjaa (isbn 978-952-67564-7-9), joka on lainattavissa myös Jyväskylästä.  Ruotsalainen urheilijakaksikko Simon Börjeson ja Rasmus Regnstrand uivat ja juoksivat Ruotsista Ahvenanmaan kautta Suomeen vuonna 2015. Heidän...
Pyytäisin suosituksia suomen- tai englanninkielisistä scifi-kirjoista, joiden teemana on avaruusmatkailu ja siihen liittyvät erillisyyden ja kaipuun tunteet… 48 17.9.2021 Suosittelemme muun muassa näitä:   Adrian Tchaikovsky: Children of time ja Children of ruin Andy Weir: Project Hail Mary Alistair Reynoldsin kirjat Becky Chambers: A long way to a small angry planet (ja jatko-osat) Nnedi Okorafor: Binti Emmi Itäranta: Kuunpäivän kirjeet Baoshu: The Redemption of Time (ei Keski-kirjastojen kokoelmissa, mutta kaukolainan voi tilata maksutta pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoista)  
Onko oikeakätinen yleensä oikeajalkainen? 78 14.9.2021 Tätä aihetta on käsitelty mm. seuraavassa artikkelissa, josta alla otteita: Kun ristit kätesi, kumpi peukalo on päällimmäisenä? Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim 2002;118(23):2367-2371 Pertti Mustajoki ja Sami Mustajoki Vain kädellisillä eläimillä esiintyvää lateralisaatiota eli toisen aivopuoliskon ja motoristen toimintojen toisen puolen dominanssia on tutkittu paljon.  Kuitenkaan ei tiedetä, miksi toinen puoli on vallitsevampi, eikä myöskään sitä, miksi useimmat meistä ovat oikeakätisiä. Kätisyyden mittarina pidetään yleisesti kirjoituskättä, ja sen mukaan ihmisistä on oikeakätisiä eri tutkimusten perusteella noin 90 %.  Kätisyyden lisäksi lateralisaatiota esiintyy myös jalkaisuudessa, silmäisyydessä ja korvaisuudessa....
Mitkä kirjastot eivät ole mukana Finnassa ja ovatko / eivätkö ne ole tulossa mukaan? 84 14.9.2021 Hei ja kiitos kysymyksestä! Finnan verkkosivuilta löytyy tieto kirjastoista, joiden aineistot Finnassa on: https://www.finna.fi/Content/organisations Tätä et toki kysynyt mutta tietoa siitä, ketkä kirjastot ovat ehkä liittymässä ja ketkä eivät, ei ole saatavilla.  Kirjastot.fi:stä löytyy luettelo kirjastoista ja kirjastokimpoista: https://hakemisto.kirjastot.fi/libraries/by-consortium Sieltä voi halutessaan katsoa kirjastokimpat, jotka Finnaa käyttävät. Kirjastokimpat ja kirjastot päättävät itse palvelun, jonne oman verkkokirjaston liittävät.  Finnan kehittämisestä vastaa Kansalliskirjasto, heiltä voi toki tiedustella asiaa: https://finna.fi/Feedback/Home.     
Onko koiraspuolisilla kärpäsilläkin siitin? 36 7.9.2021 Suomessa on n. 3500 tunnistettua kärpäslajia, joiden koko vaihtelee muutamasta millimetristä kolmeen senttiin. Niitä yhdistää täydellinen muodonvaihdos: muna toukka, kotelo, aikuinen. Kärpästen anatomiaa ei ole esitelty kovin tarkasti hyönteiskirjoissa. Kukkakärpäsiä on tutkittu Suomessa perusteellisimmin ja uroskärpäsen genitaaleista löytyi jopa kaaviokuva. Kukkakärpäsuroksella on siitin.   Lähteet: Suomen eläimet 4 (Weilin+Göös, 1985) Antti Haarto ja Sakari Kerppola: Suomen kukkakärpäset ja lähialueiden lajeja (Keuruu, 2007)
Useilla verkkosivuilla siteerataan Snellmanin sanoja "KANSA, JOKA UNOHTAA KAATUNEET SOTURINSA, UNOHTAA OIKEUKSISTAAN ENSIMMÄISEN – VAPAUTENSA". Kukaan ei… 42 20.8.2021 Hei, Snellmanin kirjallinen tuotanto on valtavan laaja, joten kyseisen sitaatin etsiminen on hyvin työlästä ja hidasta, eikä lähde ole vielä selvinnyt. http://snellman.kootutteokset.fi/fi kokoaa yhteen Snellmanin kirjoittamat dokumentit: kirjeet, luennot, lausunnot, sanomalehtikirjoitukset, teokset. Hakutoiminto auttaa tiedon etsinnässä.
Miten voin tarkistaa että tietokannassanne olevat email-tietoni ovat ajantasalla? 43 20.8.2021 Hei, Omat asiakastietosi voit tarkistaa ja niitä voit myös tarvittaessa muokata kirjautumalla verkkokirjastoon osoitteessa keski.finna.fi. Kirjaudu sisään oikeasta yläkulmasta kirjastokorttisi numerolla ja pin-koodilla. Oikeaan yläkulmaan tulee valikko, josta valitsemalla Omat tiedot näet, mitkä yhteystiedot sinulla on tallennettuna kirjaston tietokantaan (kohdassa kirjaston ylläpitämät henkilötiedot).
Asuuko Kajaanissa nyt yhtään kansanedustajaa? 37 18.8.2021 Eduskunnan nykyisessä kokoonpanossa on yksi kajaanilainen kansanedustaja, Raimo Piirainen. https://raimopiirainen.fi/
Puhuuko joku nykyään latinaa äidinkielenään? 87 18.8.2021 Latinaa ei enää puhuta äidinkielenä, mutta se on romaanisten kielten, esimerkiksi ranskan ja espanjan, kantakieli. Se on myös katolisen kirkon virallinen kieli, ja sitä käytetään edelleen monissa yhteyksissä, kuten lääketieteessä, luonnontieteissä ja oikeustieteessä.   Latinan kielestä, sen historiasta ja nykykäytöstä voi lukea lisää esimerkiksi Ylen artikkelista: "Latinan kieltä pitäisi oikeastaan kutsua romaniaksi" , Wikipedian artikkelista "Latina" tai vaikka Tampereen lukion nettisivuilta, josta löytyy myös esimerkiksi turistilatinaa tai lentäviä lauseita latinaksi. 
Tarvitsen aloittelijan oppaita, kirjoja tai osto-oppaita kaiuttimien sekä vahvistimien toiminnasta ja hankinnasta musiikin kuuntelua varten henkilölle joka ei… 34 16.8.2021 joitakin kirjoja aiheesta on kyllä olemassa kirjastossa: Tuomela: Tee itse hifikaiuttimia (2003) ja Laaksonen: Kotiteatteri : Luo toimiva viihdekeskus (2011). Näistä pitäisi perusteita löytyä, riippuen onko kiinnostunut kaksikanava vai kotiteatteri systeemistä.  Parhaiten tietoa kuitenkin varmaan saisi lehdistä. Kirjastolle on tilattuna Hifimaailma lehti, mistä löytyy vanhojakin vuosikertoja. Lehdestä löytyy tietoa ja testejä aina uusista laitteista, niin kaiuttimista kuin vahvistimistakin. Lisäksi kirjaston e-lehdissä on tilattuna AV-Plus lehti, mistä myös löytyy tietoa ja testejä aiheesta.
Siitä on pitkä aika kun olen viimeksi varannut kirjastosta ajan tietokoneelle, jotta voin käydä netissä. Nyt en tiedä enää miten se aika varataan? 34 16.8.2021 Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipisteiden asiakastietokoneille ei tarvitse enää varata etukäteen aikaa, ja vapaat tietokoneet ovat ilman kirjautumista käytettävissä.
Tarvitsen suomen- tai englanninkielisiä kirjoja miten älykkyysosamäärätestien kuviopäättelytestit suunnitellaan. Haluan oppia luomaan kuviopäättelytestejä. 71 7.8.2021 Suosittelemme tätä kirjaa Jyväskylän kaupunginkirjaston kokoelmista: Kuuskorpi, Taina & Heikkinen, Juho: Psykologiset testit ja testaukset (Luovin, 2014)   Nämä kirjat ovat saatavilla Jyväskylän yliopiston kirjastosta: Fletcher, Richard & Hattie, John: Intelligence and intelligence testing (Routledge, 2011) Stanovich, Keith E.: What intelligence tests miss: the psychology of rational thought (Yale University Press, 2009) Stobart, Gordon: Testing times: the uses and abuses of assessment (Routledge, 2008) Haslam, Nick: Introduction to personality and intelligence (SAGE Publications, 2007)   Lisää teoksia löytyy kirjastojen tietokannoista hakusanalla älykkyystestit. Linkki Jyväskylän yliopiston kirjaston Jykdok-tietokantaan.