Tähtivuorokauden pituus sanotaan olevan 23h 56min ja noin 4s. Olen yrittänyt löytää netistä tietoa myös aurinkovuorokauden pituudesta (engl. "solar day"),…

Kysytty
28.10.2016

Tähtivuorokauden pituus sanotaan olevan 23h 56min ja noin 4s. Olen yrittänyt löytää netistä tietoa myös aurinkovuorokauden pituudesta (engl. "solar day"), mutta en ole vielä löytänyt. Mikä sen pituus mahtaisi olla KESKIMÄÄRIN, yhden vuoden ajanjaksossa?

Vastaus

Vastattu
31.10.2016
Päivitetty
5.9.2018

Wikipedia kertoo hakusanolla "vuorokausi":
Todellisen aurinkovuorokauden pituus vaihtelee vuoden aikana noin minuutin verran, sillä Auringon näennäinen liike ei ole tasaista. Tähän on kaksi syytä: Maan ratanopeus vaihtelee vuoden mittaan johtuen radan elliptisyydestä, ja Aurinko ei liiku pitkin ekvaattoria vaan ekliptikaa. Pisimmillään aurinkovuorokausi on joulukuun lopulla (noin 4 min 27 s tähtivuorokautta pidempi) ja lyhimmillään syyskuun puolivälissä (noin 3 min 35 s tähtivuorokautta pidempi).[6]

Tämän vuoksi määritellään kuviteltuun tasaisesti liikkuvaan aurinkoon perustuva keskiaurinkovuorokausi (engl. mean solar day), joka on noin 3 min 56 s pitempi kuin tähtivuorokausi eli noin 86 400 sekuntia.

7 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Eli jos lyhyempi vastaus oli kysymykseen "noin 86400 sekuntia", niin se tarkoittaa silloin myös sitä, että "aurinkovuorokauden" pituus (tai kesto) on tasan 24 tuntia.

Vastauksen myötä herää silloin uusi kysymys:

Miksi puolen vuoden päästä päivä ei ole muuttunut yöksi tai yö päiväksi? Siihen voi halutessaan vastata, että vuosi ei ole gregoriraanisessa kalenterissa jaettavissa kahdella, mikäli haluaa saada kaksi yhtä pitkää puolivuotiskautta josssa olisi täydet vuorokaudet. Toisin on asiat Eenokin kalenterissa jossa on tasan 364 vuorokautta. Joten sen sijaan että määriteltäisiin aurinkovuoden puolenvuoden ajanjakson olevan 182,6 vuorokautta, voidaan ottaa spekulaatioihin vaikkapa puoleksi vuodeksi 182 tai 183 vuorokautta mikä on aika lähellä (jolloin perpektiivimme on siitä huolimatta lähes tulkoon 180 astetta erilainen kuin nyt), mikä tarkoittaa että "Auringon toisella puolella" keskipäivä ja keskiyö ovat muuttaneet paikkaa. Eli kun/jos heräät Suomessa keskellä yötä, katsot ikkunasta ulos pilvettömän taivaan aikana niin sinulla onkin ulkona auringonpaistetta. Tämä on se syy miksi en usko nykyiseen heliosentriseen malliin. Se ei toimi käytännössä!

Pahoittelen kirjoitusvirhettä. "Gregoriraanisessa kalenterissa" piti olla "gregoriaanisessa kalenterissa".

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.