Saunan lämmityksestä syntyvää tuhkaa voi kuulemma käyttää lannoitteena. Minkälaiseen käyttöön tuhka sopii? Voiko sitä laittaa esimerkiksi pienten kuusentaimien…

Kysytty
11.10.2013

Saunan lämmityksestä syntyvää tuhkaa voi kuulemma käyttää lannoitteena. Minkälaiseen käyttöön tuhka sopii? Voiko sitä laittaa esimerkiksi pienten kuusentaimien juurelle?

Vastaus

Vastattu
11.10.2013
Päivitetty
11.10.2013

Tuhkaa voi mainiosti käyttää lannoitteena, kunhan muistaa ensinnäkin, että se on voimakkaasti emäksistä, ja toiseksi, että tuhka ei sisällä typpeä. Se toimii siis paitsi lannoitteena myös kalkituksena, mutta haluttaessa voimakasta vegetatiivista kasvua tarvitaan sen lisäksi myös ainakin typpilannoitusta.

"Kalkituksesta hyötyviä kasveja ovat erityisesti tomaatti, kaali, pavut ja kaikki sipulit sekä sipulikukat. Puhdas puun tuhka sopii erittäin hyvin lannoitteeksi myös hedelmäpuille ja marjapensaille." (http://puutarha.net/artikkelit/7598/tuhkan_kaytto_puutarhassa.htm)

Koska havukasvit eivät yleensä pidä kovin emäksisestä maasta, en välttämättä antaisi sitä pienille kuusentaimille, ainakaan runsaasti.

Tarkempia tietoja tuhkan käytöstä lannoitteena ja kalkituksena sekä sopivista käyttömääristä löydät edellä mainitun linkin lisäksi esimerkiksi seuraavista:

http://www.suomela.fi/ekspertit/Puutarha/puuntuhkan-kaytto-puutarhassa-…

http://www.metsavastaa.net/files/metsavastaa/Metsatietostandardi/tuhkal…

http://www.nicehouse.fi/puutarha/phoito/lannoitt/kalkitus.htm

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.