Salzburgin musiikkijuhlilla kesällä Igor Levit soitti parin viikon aikana kaikki Beethovenin pianosonaatit. Samassa konsertissa aina kolme tai neljä sonaattia…

Kysytty
21.9.2020

Salzburgin musiikkijuhlilla kesällä Igor Levit soitti parin viikon aikana kaikki Beethovenin pianosonaatit. Samassa konsertissa aina kolme tai neljä sonaattia. Ne näytettiin Arte-kanavalla.

Levit soitti ilman nuotteja. Kysymys: täytyykö hänellä olla jotenkin erikoinen musiikillinen muisti, vai onko tämä aivan tyypillistä, että kokenut pianisti voi muistaa ulkoa tällaisen määrän sävellyksiä. Vai onko se hyvinkin harvinaista ja epätavallista. Onko aihhesta jotain tutkimuksia.

Vastaus

Vastattu
22.9.2020
Päivitetty
22.9.2020

On varsin tavallista, että huippupianistit esiintyvät ulkomuistista, ilman nuotteja. Solistiset konsertit ovat hyvin kilpailtu ala. Menestyäkseen muusikot harjoittelevat niin paljon, että teokset ovat sekä melodisessa muistissa että lihasmuistissa, jolloin nuotteja ei tarvita. Nuoteitta soittamisesta on tullut eräänlainen normi, mutta sen ehdottumuus on viime aikoina ollut hieman väistymässä.

Igor Levit (s. 1987) aloitti Beethovenin sonaattien levyttämisen 2012 eli hyvin nuorena - ja vieläpä myöhäisteoksista eli vaikeammasta päästä, johon pianistit yleensä paneutuvat vasta kypsemmällä iällä. Kiitosta saanut kokonaisuus tuli valmiiksi seitsemisen vuotta myöhemmin, joten Beethovenin suhteen hän on eittämättä asiantuntija. Levitin opettajana toimi menestynyt suomalainen solisti ja pianopedagogi Matti Raekallio.

 

Lähteitä:
https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/ebaa34bb-b255-43fe-a7d6-1bb195b2f5ac

https://www.newyorker.com/magazine/2020/05/18/igor-levit-is-like-no-other-pianist

https://www.nytimes.com/2013/01/01/arts/music/memorizations-loosening-hold-on-concert-tradition.html

Kirja aiheesta: https://uniarts.finna.fi/Record/uniarts.992624974206249

Artikkeli muistin erikoistekniikoista: http://www.juramargulis.com/wp-content/uploads/2018/08/AMM-Study-with-ArCoSys-2018.pdf

Artikkeli- ja kirjallisuusviitteitä.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.