Onko olemassa palvelu, joka kerää lehtijuttuja asiakkaan haluamista aiheista?

Kysytty
17.1.2008

Onko olemassa palvelu, joka kerää lehtijuttuja asiakkaan haluamista aiheista?

Vastaus

Vastattu
21.1.2008
Päivitetty
21.1.2008

Teemme kirjastossa tiedonhakuja pyynnöstä mm. artikkelihakuja tietystä aiheesta. Pääsääntöisesti hakutulokset ovat viitteitä eli tieto missä lehdessä ja koska ao arvostelu on ollut. Asiakkaalle jää tehtäväksi tulla kirjastoon selaamaan ao lehdet ja ottamaan niistä esim. kopiot itselleen. Osa vanhemmista lehdistä saattaa olla selattavissa vain mikrofilmeinä kuten sanomalehdet. Mm. Aleksi-tietokannassa ei pysty hakemaan kustantajalla lainkaan vaan esim. arvostellun teoksen nimellä tai sen tekijällä. Samoja tietokantoja pääsee selaamaan myös asiakas itse kirjaston työasemilla.
Poikkeuksen viiteluettelotietokannoista tekee Media-arkisto, jossa ao artikkeli on suoraan luettavissa ja esim. tulostettavissa. Media-arkistoon pääsee samoin Tampereen kaupunginkirjaston työasemilta myös asiakkaat itse. Media-arkistossa on luettavissa ja haettavissa 7 sanomalehden arkisto, osin vuodesta 1995 saakka: eli Aamulehti, Iltalehti, Kainuun sanomat, Kauppalehti, Lapin kansa, Pohjolan sanomat ja Satakunnan kanssa.
Helsingin Sanomien arkistoa pääsee viitteinä selaamaan itsekin netissä, mutta varsinaista artikkelia ei pääse lukemaan kuten emme mekään koska emme ole tätä oikeutta ostaneet. Helsingin Sanomien artikkeleita on indeksoitu mm. Aleksi -tietokantaan.
Keräämme Tampereella pääkirjastossa myös kaunokirjailijoista (sanomalehtien) lehtileikkeitä - nämä siis kirjailijan mukaan ja löytyvät Piki-tietokannasta asiasanoina kirjailijan mukaan (+ aineistolaji lehtileikeet). Ne ovat lainattavia.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Mikä on tuttu lemmikkieläin, joka syö hiiriä?