Onko lepakot sukua lentoliskoille?

Kysytty
4.10.2022

Onko lepakot sukua lentoliskoille?

Vastaus

Vastattu
6.10.2022

Lepakko on nisäkäs. Helsingin sanomien artikkelin mukaan lepakko kuuluu pegasoferae-haaraan, johon kuuluvat mm. hevonen, kissa ja koira, https://www.hs.fi/tiede/art-2000004409856.html Pegasopherae-nisäkkäistä löytyy tietoa ja kuva haarautumista PubMed'istä, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16785431/.

Lentoliskot olivat hyvin monenlaisia, https://tieku.fi/menneisyys/muinaiset-elaimet/turhamaisuus-pakotti-lent…. Tutkijoilla ei ole yhtenäistä näkemyksestä niiden kehityksestä, Natural History Museum, Pterosaur, https://www.amnh.org/exhibitions/pterosaurs-flight-in-the-age-of-dinosa…, Berkeley Pterosauria, https://ucmp.berkeley.edu/diapsids/pterosauria.html. Britannican artikkelissa sivutaan jonkin verran myös lepakoita, https://www.britannica.com/animal/pterosaur.

Lepakon evoluutio vaikuttaa olevan edelleen melko hämärän peitossa. Ylen artikkelissa lepakkojen viruksista viitataan alkuperään, https://yle.fi/uutiset/3-11291291. Siinä kerrotaan, että lepakkojen kehityksen arvellaan lähteneen liikkeelle siitä, että ne ovat olleet päästäisen kaltaisia olentoja, jotka ovat alkaneet hypellä puuston oksilta toisille tai jotka roikkuivat puun oksalta ja kurottelivat hyönteisiä.

Lepakoista löytyy tietoa ja asiantuntemusta Luonnontieteellisestä museosta, https://www.luomus.fi/fi/suomen-lepakot sekä Suomen lepakkotieteellisestä yhdistyksestä, https://www.lepakko.fi/.

Kirjallisuutta löytyy sekä lentoliskoista dinosauruskirjoissa (joissa niitä käsitellään useimmiten yhdessä dinosaurusten, vaikka ne eivät olekaan dinosauruksia)  että lepakoista (Finna.fi lepakot):

Suuri dinosauruskirja Malam, John ; Parker, Steve ; Nieminen, Jaakko 2004

Dinosaurs of the air : the evolution and loss of flight in dinosaurs and birds Paul, Gregory S. 2002

Lepakot Kallas, Outi 2014

Lepakot : salaperäiset nahkasiivet Lappalainen, Markku 2002

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.