Onko Bill Gatesilla tai Steven Spielbergillä diagnosoitu Aspergerin oireyhtymää? Olen kuullut väitettävän, että heillä olisi Asperger.

Kysytty
4.6.2020

Onko Bill Gatesilla tai Steven Spielbergillä diagnosoitu Aspergerin oireyhtymää? Olen kuullut väitettävän, että heillä olisi Asperger.

Vastaus

Vastattu
8.6.2020
Päivitetty
8.6.2020

Medioissa on spekuloitu paljon, ovatko tietyt julkisuudenhenkilöt autismin kirjolla eli onko heillä todettu esimerkiksi Aspergerin oireyhtymä. Sekä Spielbergin että Gatesin kohdalla liikkuu paljon ristiriitaista tietoa (ks. mm. linkit lähteissä). Bill Gatesin kohdalla pidetään todennäköisempänä, että hän on autismikirjolla, joskin arviot perustuvat ns. keittiöpsykologien arvioihin ja asiantuntijoiden etäanalyyseihin. Spielbergin diagnoosista on käyty kiivastakin debattia: yhtäältä hänet on julistettu autistiseksi useita kertoja, toisaalta hänen asiamiehensä mukaan hänellä ei ole Aspergerin syndroomaa. Spielbergiä on jopa syytetty siitä, että hän on tehnyt "sairaudellaan rahaa"

Aspergerin syndrooman ja muiden autismin kirjon piirteiden diagnosointi ei ole yksiselitteistä, joten tv-esiintymisten tai haastatteluihin perustuvien amatööriluokitusten tekeminen on melko vastuutonta. Terveystiedot ovat lisäksi ihmisten henkilökohtaisia asioita, joiden levittely ja avoin spekulointi liikkuu paitsi hyvän maun myös lain rajoilla. Luultavasti vain Spielbergin ja Gatesin lääkärit, läheiset ja he itse tietävät, onko heillä autismin kirjon diagnooseja. 


Lähteitä: 

https://www.smh.com.au/national/a-syndrome-for-success-20050610-gdlhir.html 
https://sdjewishworld.wordpress.com/2010/09/08/spielberg-turned-aspergers-syndome-into-a-billion-dollar-asset/ 
https://www.appliedbehavioranalysisprograms.com/historys-30-most-inspiring-people-on-the-autism-spectrum/
https://www.autismiliitto.fi/autismikirjo/aspergerin_oireyhtyma 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.