Olen pitkään miettinyt ja ihmetellyt, kun sanotaan auringon nousevan idästä ja laskevan länteen. Nyt kun iltaisin katselen auringonlaskua länteen suoraan…

Kysytty
18.5.2022

Olen pitkään miettinyt ja ihmetellyt, kun sanotaan auringon nousevan idästä ja laskevan länteen. Nyt kun iltaisin katselen auringonlaskua länteen suoraan parvekkerltani ja aamulla katson auringonnousua, niin aurinko kyllä laskee länteen, mutta se ei nousekaan idästä, vaan pikemminkin se nousee luode-pohjoissuunnasta. Mikä ihme selittää tämän ilmiön?

Vastaus

Vastattu
20.5.2022

Hei

 

Vastaus kysymykseesi löytyy mm. sivulta

 

Auringonnousu ja -lasku (stanford.edu)

 

Osaathan käyttää Google-kääntäjää saadaksesi tekstin suomeksi? Mutta tässä osittainen lainaus tekstistä:

Useimmat ihmiset tietävät, että Aurinko "nousee idässä ja laskee länteen". Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan ymmärrä, että se on yleistys. Itse asiassa Aurinko nousee vain itään ja laskee länteen 2 päivänä vuodesta - kevät- ja syyspäiväntasaukset! Muina päivinä Aurinko nousee joko pohjoiseen tai etelään "suoraan itään" ja laskee pohjoiseen tai etelään "suoraan lännestä".

Joka päivä nousu- ja asetuspisteet muuttuvat hieman. Kesäpäivänseisauksessa Aurinko nousee niin kauas koilliseen kuin ennenkin ja laskee luoteeseen. Joka päivä sen jälkeen aurinko nousee hieman etelämmäksi.

Syksyn päiväntasauksessa Aurinko nousee itään ja laskee länteen. Se jatkaa matkaansa etelään, kunnes talvipäivänseisauksen aikaan Auringon nousu on kaukana etelässä kuin koskaan ja laskeutuu lounaaseen.

Monet, ellei useimmat, esihistorialliset kulttuurit seurasivat näitä nousevia ja asetuspisteitä yksityiskohtaisesti. Jos horisontissa olisi rosoisia vuoria, tarkat kohdat voitaisiin helposti muistaa. Ilman sopivan mielenkiintoista horisonttia seisovat kivet voitaisiin järjestää vastaamaan erilaisia nousu- ja asetuspisteitä. Tai puupylväät voivat korvata seisovat kivet. Tai rock cairnsia voitaisiin käyttää.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.