Muistan hämärästi 60-luvun puolivälin paikkeilta mustatavalko-tv:stä itseäni kovasti koskettaneen kohtauksen elokuvasta/näytelmästä, jossa nuorimies (sankari?)…

Kysytty
8.11.2014

Muistan hämärästi 60-luvun puolivälin paikkeilta mustatavalko-tv:stä itseäni kovasti koskettaneen kohtauksen elokuvasta/näytelmästä, jossa nuorimies (sankari?) kuoli puukoniskuun maalaistalon pihalla. Mikähän ohjelma voisi olla kyseessä? Voiko 60-luvun TV-ohjelmatietoja lukea jossain (netissä)?

Vastaus

Vastattu
18.11.2014
Päivitetty
18.11.2014

Ylen ja Kavin arkistoista ei löytynyt tähän kysymykseen vastausta. Maalaistalosta ja puukotuksesta tulee väistämättä mieleen Ihmiset suviyössä -elokuva, vaikka siinähän puukottaja oli nuori mies (Nokia) eikä puukotettu. Ohjelmien esitystietoja ei löydy netistä, niitä pystyy selaamaan mikrofilmatuista tai arkistoiduista lehdistä kirjastoissa paikan päällä. Esim. Kansalliskirjastossa on mikrofilmattuja lehtiä, samoin Helsingin kaupunginkirjaston pääkirjastossa Pasilassa.

Televisiosarjoista löytyy jonkin verran tietoa Ylen Muistikuvaputki-sivustolta, http://yle.fi/vintti/yle.fi/muistikuvaputki/muistikuvaputki/index.htm
sekä Wikipediasta
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Televisiosarjat .
Elokuvista löytyy tietoa Elonetistä
http://www.elonet.fi/fi
ja IMDb:stä,
http://www.imdb.com/
Televisioteatterin tuotantoja löytyy Elonetistä, http://www.elonet.fi/fi/yhtio/716126 sekä jonkin verran Yle:n Elävästä arkistosta, http://yle.fi/elavaarkisto/haku/#/organisaatio/Televisioteatteri .

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Minulle tulee mieleen televisiosta otsikolla "Aitiopaikka" tullut tv-näytelmien sarja, joka voisi olla ajankohtaan ja tyyliin sopiva. Ehkä olet nähnyt jossain sarjan näytelmässä tällaisen kohtauksen?

Aitiopaikasta ei paljon tietoa tunnu löytyvän, mutta 60-luvun lopussa ja 70-alussa lapsuuttaan viettäneiden muistikuviin on voinut jäädä – jopa Norjassa asti! Kotona oli vain mv-televisio, mutta veikkaan että sarjan osat enimmäkseen myös olivat mustavalkoisia. Tyyliin kuului ahdistavuus, monologit ja klaustrofobinen lähes yksinomaan yhdessä tilassa pysyttely. Kohtauksia saattoi olla vain parissa tilassa, kuten vallesmannin virkahuoneessa ja vallesmannin piirittämän neidon aitassa, ulkokohtauksia vain vähän. Muistan katkelmia yhdestä näistä erityisesti, ja olisikohan siinä just ollut neitoa ahdisteleva nimismies, aitta, tulipalo ja puukotus!

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.