Montako eri väriä tai värisävyä on olemassa?

Kysytty
9.9.2021

Montako eri väriä tai värisävyä on olemassa?

Vastaus

Vastattu
15.9.2021
Päivitetty
15.9.2021

Terve ihmissilmä kykenee erottamaan useita miljoonia värejä ja sävyjä (2-10 miljoonaa tai enemmän lähteestä riippuen). Näin paljon siis on värejä, jos väri määritellään valoksi, joka heijastuu eri aallonpituuksilla silmän verkkokalvolle aivojen tulkittavaksi. Kaikkia värejä ei ihminen pysty näkemään. Ultravioletilla on liian matala taajuus ihmissilmälle, mutta linnut kyllä näkevät sen.

Väriaineiden, pigmenttien lukumäärä on kasvanut nykyteknologian ansiosta. Digitaalisten värien määrä saattaa jopa ylittää ihmisen havaintokyvyn.

https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4ri

https://www.leparisien.fr/culture-loisirs/combien-pouvons-nous-distingu…

http://www.encyclopedie-incomplete.com/?Combien-de-Couleurs-l-Oeil-Huma…

https://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4riaine

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kappaleen väri johtuu sen heijastaman valon aallonpituudesta, joka voi vaihdella täysin portaattomasti (sen ei siis tarvitse olla kokonaisluku), joten sikäli värisävyjä on periaatteessa rajattomasti. Kuitenkin, jos aallonpituudet ovat riittävän lähellä toisiaan, ihmissilmä ei kykene erottamaan niitä toisistaan, vaan tulkitsee ne samaksi väriksi.

Tietotekniikassa ns. täysvärikuvaksi kutsutaan kuvaa, jonka jokaisen kuvapisteen väri on tallennettu 24 bitillä, mikä mahdollistaa n. 16,8 miljoonaa eri värisävyä. Eri asia on sitten se, kykeneekö käyttäjän monitori toistamaan ne kaikki eri väreinä ja kykeneekö käyttäjän silmä erottamaan ne toisistaan.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.