Moikka! Olen jo monta vuotta yrittänyt etsiä kirjaa, minkä 3-4. luokan opettaja luki luokallemme luultavasti vuoden 2002 aikana. Minulla ei ole käsitystä siitä…

Kysytty
29.6.2017

Moikka! Olen jo monta vuotta yrittänyt etsiä kirjaa, minkä 3-4. luokan opettaja luki luokallemme luultavasti vuoden 2002 aikana. Minulla ei ole käsitystä siitä, oliko kyseinen kirja silloin juuri ilmestynyt vai kenties vanhempi, mutta ainakin kaikki vuoden 2002 jälkeen ilmestyneet (nuorten)kirjat saa rajata pois.

Joka tapauksessa - etsimässäni kirjassa oli joukko lapsia/nuoria, jotka muistaakseni haaksirikkoutuivat jokilaivalla tms., ja eksyivät metsään. Joukkio oli kuitenkin neuvokasta porukkaa, ja he rakentivat suojakseen majoja, onnistuivat sytyttämään tulen ja metsästämäänkin. Muistan, että vanhin pojista ryhtyi (muistaakseni vastahakoisesti) joukon johtajaksi, sillä hänellä oli käytössään kirves, ja se oli tärkein työkalu joka nuorilla oli. Kirveen käytöstä ja käyttäjästä oli riitaakin yhdessä vaiheessa, ja porukka jakautui sen (siis riidan, ei kirveen) myötä kahtia. Mutta ellen väärin muista, kaikki nuoret pelastuivat lopulta metsästä, kun jokea ja metsää haravoivat etsintäjoukot saapuivat.

Minulla ei ole muistikuvia hahmojen nimistä tai kirjailijan nimestä. Sen verran voin omien etsintöjeni perusteella sanoa, että kyseessä ei ole Kärpästen herra, sillä joukko ei ollut saarella, nuorten joukossa oli myös tyttöjä, yhdenkään hahmon nimi ei ollut Possu ja kaikki hahmot myös selvisivät hengissä metsästä. Kirja on ollut minulta hukassa niin kauan, että alan jo epäillä että joko a) olen kuvitellut koko tarinan itse, tai b) kyseessä oli opettajamme itse laatima kertomus.

Vastaus

Vastattu
29.6.2017
Päivitetty
29.6.2017

Kyseessä saattaisi olla Sven Wernströmin nuortenkirja Salaisten saari (De hemligas ö). Se on ilmestynyt suomeksi vuonna 1969 ja kertoo jokilaivaonnettomuudessa haaksirikkoutuvasta partiolaisjoukosta. Nuoret pelastautuvat saarelle, jossa he joutuvat viettämään pitkän ajan. He rakentavat majoja, metsästävät ja kalastavat. Kirveen lisäksi hakaneuloista valmistetut ongenkoukut nousevat arvoon. Pikku hiljaa muotoutuu yhteisö, joka kuitenkin riitautuu ja jakautuu kahteen, Håkan- ja Benka-nimisten poikien johtamaan joukkoon. Kaksi kilpailevaa joukkiota ajautuu lopulta suoranaiseen sotaan. Saarella oleskelun aikana ehtii syntyä myös vauva. Lopulta nuoret löydetään, ja uutistoimittajat ryntäävät paikalle tekemään juttua villi-ihmisten näköisistä partiolaisista.

Suomenkielisen laitoksen kansikuva on nähtävissä mm. täällä: http://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=374436

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Jes! Juuri tämä se oli! Kiitos!

Itseasiassa tuo kirja on lastenkirjaksi kirjoitettu kommunistinen manifesti.
Luin juuri lapsuudesta tutun kirjan kirpparilöytönä.

Kirjassa kuvataan saarelle joutuneiden lasten muodostaman yhteiskunnan kehitystä marxilaisen yhteiskuntateorian näkökulmasta.

Kirjailijalla oli muitakin poliittisia nuortenkirjoja.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.