Miten nuorena kuollut esseisti ja kriitikko Tatu Vaaskivi hankki hämmästyttävän laajat tietonsa kirjallisuudesta, taiteesta, historiasta, kulttuurihistoriasta,…

Kysytty
16.7.2002

Miten nuorena kuollut esseisti ja kriitikko Tatu Vaaskivi hankki hämmästyttävän laajat tietonsa kirjallisuudesta, taiteesta, historiasta, kulttuurihistoriasta, psykoanalyysistä? Mikä mahtoi olla syynä hänen varhaiseen poismenoonsa (vuonna 1942?). Onko hänestä kirjoitettu elämäkertaa, tai mistä saisi lisätietoa hänen elämästään? Teoksessaan "Tie Roomaan" hän antaa ymmärtää, että Roomassa oleskelun aikana vuonna 1939 hänellä oli mukana vaimonsa, jonka nimeä ei kuitenkaan mainitse. Oliko kyseessä Elina Vaara? Kyselen näitä kiinnostuksesta hänen elämäntyötään kohtaan.

Vastaus

Vastattu
17.7.2002
Päivitetty
11.12.2018

Holger Lybäckin yksityiskohtaisesta elämäkerrasta T. Vaaskivi, ihminen ja kirjailija löytynevät vastaukset useimpiin kysymyksiisi. Kirjan mukaan hän harrasti ja opiskeli useita aloja itsekseenkin. Vaaskiven kiivaasta työtahdista ja suunnattomasta innosta löytyivät varmaankin kannustimet monien alojen tutkimiseen ja tuntemukseen. Lybäckin ja myös Elina Vaaran, kirjailijan puolison, mukaan jo nuoresta saakka sairaalloisen Vaaskiven varhainen kuolema johtui osittain hänen kiivaasta elämän- ja työtahdistaan, huonosta ruokailusta sekä ylenpalttisesta kahvin ja tupakan kulutuksesta. Ainakin yksi lääkärindiagnoosi oli krooninen suolitulehdus. Vaaskivi käytti myös piristäviä lääkkeitä sekä vastapainoksi unilääkkeitä. Viralliseksi kuolinsyyksi Lybäck mainitsee sydänhalvauksen. (Lybäck, s. 370->).

Kerttu Saarenheimon kirjoittama elämäkerta Elina Vaara: lumotusta prinsessasta itkuvirsien laulajaksi antaa lisävalaistusta Vaaskiven elämään.

Markku Ihosen kirjallallisuustieteen väitöskirjasta Museovaatteista historian valepukuun: T. Vaaskivi ja suomalaisen historiallaisen romaanin muros 1930-1940-luvulla löytyy lisää viittauksia Vaaskivi-tutkimuksiin.

Myös Vaaskiven romaanista Pyhä kevät (vuodelta 1943) löytyy Elina Vaaran kirjoittama lyhyt elämäkerta.

9 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kiitos kirjavinkeistä!

Minua kuitenkin vielä kiinnostaa alkuperäinen kysymys miten Vaaskivi kuoli. Tätä ei nimittäin mainita wikipediassakaan.

Lisäilin vähän tietoa tuohon alkuperäiseen vastaukseen. Myös Internetistä löytyy Vaaskivestä muutakin tietoa, Oulun kaupunginkirjaston julkaisemasta Kirjailijat Oulussa -sivustosta, http://oulu.ouka.fi/kirjasto/kirjailijat/vaaskivi/ .

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.