Miten menee Edda-eepoksen maailmanluomistarina?

Kysytty
25.1.2004

Miten menee Edda-eepoksen maailmanluomistarina?

Vastaus

Vastattu
27.1.2004
Päivitetty
18.1.2019

Aale Tynni kirjoittaa Eddan jumalrunot -teoksen johdannossa mm. näin:

"Eddan maailmanselitys on poimittavissa lähinnä kolmesta runosta. Ne ovat Näkijättären ennustus, Vafthrudnirin runo ja Grimnirin runo."

"Alussa oli vain tyhjyys, valtava kita Ginnungagap. Sana merkitsee hollantilaisen tutkijan Jan de Vriesin mukaan 'maagisten voimien täyttämää alkutilaa'. Siellä syntyi Ymir-jättiläinen, maailman ensimmäinen elollinen olento."

"Ymiriä ruokki Audhumla-lehmä, kuurasta syntynyt. Kun tämä lehmä nuoleskeli kuuran peittämiä kiviä, tuli kivistä esiin Buri-niminen miespuolinen olento. Burin poika Borr nai jättiläisneidon, ja heidän lapsiaan olivat veljekset Odinn, Vili ja Ve. Näistä tulivat ensimmäiset jumalat, aasat."

Johdannossa kerrotaan, että Borrin pojat kohottivat maan merestä ja määräsivät taivaankappaleiden paikat, ja että maailman luomiseksi surmattiin Ymir-jättiläinen. "Maailman luomiseen tarvittava materia saatiin siis alkuolennon tappamisesta".

Tämä jälkeen selitetään, mitä eri maailmoja oli ihmisten maailman ohella.

Olen poiminut tähän vain otteita ko. kirjan johdannosta. Paremman käsityksen saamiseksi kannattaa lukea johdanto ja mainitut runot kokonaan. Kirja on saatavilla Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa ja useimmissa seudun kirjastoissa.

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.