Mitä tarkoittaa Koutelo?

Kysytty
30.5.2019

Mitä tarkoittaa Koutelo?

Vastaus

Vastattu
5.6.2019
Päivitetty
10.6.2019

Kotimaisten kielten keskuksen nimistönhuoltaja vastasi:

Suomen Koutelo-paikannimet keskittyvät Nimiarkiston tietojen perusteella erityisesti Sallaan. Varvikon kylässä on Koutelo-niminen kyläkunta, Pelkosenniemelle virtaava Koutelonjoki ja muita Koutelo-alkuisia paikannimiä, kuten Koutelovaarat. 

Kouta- ja Kouto-alkuisia nimiä, kuten Koutatunturi, -järvi, -joki, -koski ja -lampi Sallassa, on selitetty saamelaisperäisellä sanalla: pohjoissaameksi guovdu ’keskellä, keskeltä, keskelle’, yhdyssanan osana guovda- ’keski, keskellä oleva’.

Myös Sallan Koutoiva-niminen vaara saattaa olla merkitykseltään ’keskellä oleva’, mutta on esitetty vaihtoehtoinenkin selitys: saamen kielten ’käärmettä’ tarkoittava sana (pohjoissaamessa guovdi). Inarin Koutavaaraa taas on selitetty saamen ’leveää, laajaa’ merkitsevällä sanalla govda. 

T. I. Itkonen on pitänyt Koutelo-nimiäkin saamelaisperäisinä. Hän on yhdistänyt Kuolajärven Koutelojoen ja -lammen merkitykseen ’keski’ jo vuoden 1920 Virittäjässä.  Oletusta on pitänyt oikeellisena myös Anneli Peräniitty vuoden 1985 pro gradu -työssään Sallan tuntureiden ja vaarojen nimistä (mukana Koutelovaara). Nykynäkemystä voi toki kysyä vielä saamen kielten nimistöntutkijoilta. Lopun -lo lienee kuitenkin lainasanaan liitetty johdin.

Lisäksi Koutelo on pohjoissuomalainen sukunimi, josta on tietoja kuitenkin vasta 1800-luvun lopulta.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.