Mistä päin Suomea on tämä kansanruno? Olen kiinnostunut keräyspaikkakunnasta, koska sukututkimuksessamme Fiskin suvusta on nyt tullut esiin Liisa Henttu ja…

Kysytty
15.2.2020

Mistä päin Suomea on tämä kansanruno? Olen kiinnostunut keräyspaikkakunnasta, koska sukututkimuksessamme Fiskin suvusta on nyt tullut esiin Liisa Henttu ja Posion suvusta myllärin Mattikin. Tätä runoa myös edesmennyt mummuni ja äitini minulle opettivat, mutta murteellisena, ounasjokivartisittain "mie ja sie ja Hentun Liisa".

Kysymyksessä on suomalainen kansanruno Piilosilla:

Kitkat, katkat, pitkät matkat!
Sinä ja minä ja Hentun Liisa,
Puntun Paavo ja Juortanan Jussi,
Laurilan Lassi ja Myllärin Matti.
Ympäri tuvan minua etsivät.
Eivät minua löytäneet.
Minä vain pankolla makasin.

Vastaus

Vastattu
19.2.2020

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkisto vastaa:

Runoa on merkitty muistiin eri puolilta Suomea. Kuten muun suullisen perinteen kanssa, ei tässäkään voi selkeästi osoittaa mistä runo on lähtöisin. Mikäli suvussanne on runossa mainittuja henkilöitä, voi olla, että runo on syntynyt siellä sukunne asuinsijoilla. Mutta aivan yhtä hyvin voi käydä niin, että yleisesti tunnettuun runoon liitetään tuttujen henkilöiden nimiä. Kolmantena vaihtoehtona on se, että runossa on vain sattumalta saman nimisiä henkilöitä. Kiinnostavaa, että vanhin muistiinpano on Lönnrotilta.

 

Runon sijoittaminen Suomen kartalle vaatisi tarkempaa tutkimusta ja pelkät keräystiedot eivät välttämättä kerro sen ”syntypaikkaa”. Perinteen kerääminen ei ole ollut systemaattista, joten pelkkien keruutietojen perusteella on näin pienessä aineistossa vaikea sanoa missä päin Suomea runo on ollut yleisesti tunnettu tai yleisempi kuin toisaalla.

 

Suomen Kansan Vanhat Runot tietokannasta näkyy mistä ja minkä sisältöisiä variantteja runosta on merkitty muistiin. Lisäksi julkaisemattomissa runoissa, joita ei tästä tietokannasta löydy, on vielä 10 toisintoa lisää. Nekin eri puolilta Suomea.

 

https://skvr.fi/poems?page=1&per-page=10&text=%22hentun%20liisa%22&textnorm&metanorm&refsnorm&text%5Btextnorm%5D=%22hentun%20liisa%22&text%5Bmetanorm%5D=%22hentun%20liisa%22&text%5Brefsnorm%5D=%22hentun%20liisa%22#%7B%7D

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kyllä vaihteluja tosiaan on - meillä Helsingissä se oli versiona Juonelan Jussi ja Kapakka-Lassi...

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.