Mistä löytää suomennoksia englanninkielisiin hengellisiin lauluihin? (hymns). Eli tietoja, onko joku kappale käännetty suomeksi vai ei? Esim. Kurt Keiser "O…

Kysytty
17.2.2021

Mistä löytää suomennoksia englanninkielisiin hengellisiin lauluihin? (hymns). Eli tietoja, onko joku kappale käännetty suomeksi vai ei?
Esim. Kurt Kaiser "Oh how He loves you and Me" v. 1975.

Vastaus

Vastattu
17.2.2021
Päivitetty
17.2.2021

Käännösten jäljille voi päästä ainakin Kansalliskirjaston hakupalvelun https://kansalliskirjasto.finna.fi/ kautta. Sinne on tallennettu tiedot kotimaisista äänitteistä vuodesta 1901 sekä kotimaisista nuoteista vuodesta 1977. Sieltä ei kyllä saa suoraan näitä käännöksiä, mutta voi saada tietää nuottikirjan/levyn, jolla käännetty kappale on.

Tässä esimerkkitapauksessa kun hakee "oh how He loves you and Me" niin tulokseksi tulee kaksi äänitettä. Näiden tiedoista selviää, että Uusi huominen -äänitteellä on Ylistyslaulusikermä-niminen kappale, johon kuuluu Kurt Kaiserin Oi kuinka Hän rakastaa. Sitten voi tehdä uuden haun suomenkielisellä nimellä "Oi kuinka Hän rakastaa" vaikka oman kirjaston tietokannasta, jotta selviää onko tekstiä saatavilla sitä kautta. Tässä tapauksessa Eepos-kirjastojen tietokannasta löytyy nuottikirja Kiitoslauluja : kiitoslauluja, rukouslauluja, ylistyslauluja, palvontalauluja, jossa tämä kappale on https://eepos.finna.fi/Record/eepos.71234

Kappaleen jäljille voi päästä myös äänitetietokanta Fonon kautta http://www.fono.fi/ hakemalla siellä alkuperäisellä nimellä.

Kun suomenkielinen nimi on tiedossa, sillä voi hakea myös netissä olevasta virsikirjasta, jos se sattuisi olemaan siinä https://evl.fi/tutki-uskoa/kirjat/virsikirja tai ihan Googlella, jos sanat sattuisivat olemaan jollain sivulla netissä.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.