Milloin yleisissä kirjastoissa Suomessa on otettu käyttöö kirjojen kymmenluokitusjärjestelmä? Entä tieteellisissä kirjastoissa? (Kirjakaupoissa se hyväksyttiin…

Kysytty
30.9.2011

Milloin yleisissä kirjastoissa Suomessa on otettu käyttöö kirjojen kymmenluokitusjärjestelmä? Entä tieteellisissä kirjastoissa?
(Kirjakaupoissa se hyväksyttiin uudeksi luokitusjärjestelmäksi 1967 tai 1968).

Vastaus

Vastattu
4.10.2011
Päivitetty
4.10.2011

Suomessa yleiset kirjastot Helsingin kaupunginkirjastoa lukuun ottamatta käyttävät aineiston luokittelussa yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää (YKL). Monissa Suomen tieteellisissä kirjastoissa on käytössä UDK eli yleinen kymmenluokitus. Molemmat on kehitetty Melvil Deweyn vuonna 1876 patentoiman kymmenluokituksen pohjalta (Dewey Decimal Classification). UDK on nk. univeraaliluokitus, joka on käytössä useissa maissa. YKL puolestaan on suunniteltu Suomen kirjastoja varten.

Ilkka Mäkisen toimittamassa Suomen yleisten kirjastojen historiassa (BTJ Kustannus) kerrotaan, että Deweyn kymmenluokitus tuli Suomeen 1910-luvun taitteessa, kun kirjastoliikkeen ammattilaiset lähtivät hakemaan oppia Yhdysvalloista. Ennen YKL:ää käytössä olivat Luokitusopas vuodelta 1925 sekä Kirjallisuuden luokitusopas vuodelta 1960. YKL uudistettiin perusteellisesti vuosina 1987-90.

Tarkkaa vastausta siihen, milloin kymmenluokitus otettiin tieteellisissä kirjastoissa ei löytynyt. Todennäköisesti kymmenluokituksen käyttöönotto tapahtui pikkuhiljaa 1900-luvun alkuvuosikymmeninä sekä yleisissä että tieteellisissä kirjastoissa.

Lähteet:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Yleisten_kirjastojen_luokitusj%C3%A4rjeste…
http://fi.wikipedia.org/wiki/Deweyn_luokittelu
http://oppimateriaalit.internetix.fi/fi/avoimet/0viestinta/informaatiot…
http://www.info.uta.fi/kurssit/verkkokurssit/tiedon_organisoinnin/luku6/
http://lib.tkk.fi/TietaNet/1.99/a3.html

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.