Milloin ruokaöljyt, rypsi, oliivi, sesam, ym öljyt tulevat terveydelle haitallisiksi?
Entä ihon perusvoiteet, millon tulevat ja tulevatko jotenkin vaarallisiksi sivellessä iholle.
Vastaus
Duodecimin Terveyskirjaston sivuilla on artikkeli kasviöljyistä. Artikkelin mukaan kaikki kasvirasvat eivät ole terveydelle parempia kuin eläinrasvat. Tällaisia vähemmän terveellisiä ovat kookos- ja palmuöljyt. Kuumentamisessa eri öljyt käyttäytyvät eri tavoin. Parhaiten paistamiseen soveltuvat oliivi- ja rypsiöljyt. Minkään rasvan kuumentaminen liiaksi, savuavaksi, ei kuitenkaan ole terveellistä. Artikkeli on luettavissa alla olevasta linkistä:
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00004
Ylen Akuutin sivuilla on myös tietoa kasviöljyjen terveysasioista:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/10/19/mika-tekee-kasvioljysta-terveellisen
Muutama vuosi sitten uutisoitiin yhden perusvoiteen joillekin käyttäjille aiheuttamista ihoreaktioista, ja Turvallisuus- ja kemikaalivirastoTukes kielsi voiteiden myynnin. Syynä reaktioon oli mahdollisesti muuttunut rasvan säilöntäainekoostumus. Myöhemmin säilöntäainekoostumusta muutettiin, ja rasva palasi myyntiin Alla linkki Ylen ja Etelä-Suomen Sanomien uutisiin aiheesta:
https://yle.fi/uutiset/3-8679843
https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2277168
Muuta terveyshaittaa niiden käytöstä ei löytynyt. Alla linkki Duodecimin sivulle, jossa on tietopaketti perusvoiteista:
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00898
Kommentoi vastausta