Miksi osan rikoksesta tuomittujen nimet julkaistaan lehdissä ja osan ei ?

Kysytty
18.8.2022

Miksi osan rikoksesta tuomittujen nimet julkaistaan lehdissä ja osan ei ?

Vastaus

Vastattu
19.8.2022

Julkisen sanan neuvoston sivuilla on journalistin ohjeet https://www.jsn.fi/journalistin_ohjeet/. Ne ovat astuneet voimaan 1.1.2014

Ohjeissa todetaan mm. ” Rikoksesta tuomitun nimen, kuvan tai muita tunnistetietoja voi julkaista, ellei se tuomitun asemaan tai tekoon nähden ole selvästi kohtuutonta. Alaikäisen tai syyntakeettomana tuomitun henkilöllisyyden paljastamisessa on oltava erityisen pidättyväinen.  Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä. Tietoja rikoksentekijästä, syytetystä tai epäillystä ei yleensä pidä julkaista, jos ne paljastavat erityisen arkaluonteisen rikoksen uhrin.”

Tiedotusvälineet ovat sitoutuneet Julkisen sanan neuvoston ohjeisiin. Eri tiedotusvälineillä on kuitenkin omat ohjeet nimen julkaisemisesta ja sitä myötä erilaisia käytäntöjä.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Varsin yleinen sääntö Suomessa on, että nimi julkaistaan, mikäli uutisoidun tuomion pituus on yli kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Tätä noudattavat mm. STT ja monet merkittävät sanomalehdet.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.