Miksi lentokoneiden turvallisuusmääräykset ja -tarkistukset ovat vaativampia kuin muun julkisen liikenteen? Terrorismipelon pitäisi tilastojen valossa…

Kysytty
19.3.2012

Miksi lentokoneiden turvallisuusmääräykset ja -tarkistukset ovat vaativampia kuin muun julkisen liikenteen? Terrorismipelon pitäisi tilastojen valossa kohdentua juna- ja bussiliikenteeseen, mutta luonnollisestikaan samanlaisiin turvatoimiin ei voida resurssisyistä ryhtyä. Johtuvatko perusteelliset turvatarkastukset lentoliikenteeseen kohdistuvasta, turvattomuuden tunnetta aiheuttavasta stigmasta?

Vastaus

Vastattu
21.3.2012
Päivitetty
21.3.2012

TraFi ilmailu ohjaa ja valvoo turvatarkastuksia Suomen lentoasemilla. Säännölliset turvatarkastuksen aloitettiin vuonna 1975, mutta niitä kiristettiin vuoden 2001 syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen.

http://informationservice.civilaviationauthority.fi/matkustajienturva

Ilmailulain 11. luvussa käsitellään myös turvatarkastustuksiin liittyviä asioita:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/kumotut/2005/20051242

Myös muussa liikenteessä tehdään turvatarkastuksia ainakin pistokokeen tyyppisesti. Ainakin Britanniassa on jossakin vaiheessa suunniteltu turvatarkastuksia myös esim. juna-asemille.

Trafin sivuilta löytyy tietoa myös rautateitse ja laivalla matkustamiseen liittyvistä turvallisuusasioista:

http://www.trafi.fi/rautatiet/matkustajalle

http://www.trafi.fi/merenkulku

Varsinaisia syitä lentoliikenteen muuta matkustamista tiukempaan turvatarkastuskäytäntöön ei löytynyt, varmasti ainakin resurssiasiat vaikuttavat.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Asiaan varmaan vaikuttaa sekin, että lentokoneella ei niin vain tehdä äkillistä pysähdystä, kun jotakin odottamatonta tapahtuu. Tästä syystä itse koneidenkin tarkastukset ennen liikenteeseen lähtemistä ovat huomattavasti tarkempia kuin vaikkapa bussien.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.