Mikä koirarotu sopii agilityyn ja terapia- ja kaverikoiraksi?

Kysytty

Mikä koirarotu sopii agilityyn ja terapia- ja kaverikoiraksi?

Vastaus

Vastattu

Harrastusmielessä agilityä voi harrastella ja kisatakin melkein minkä tahansa terverakenteisen koiran kanssa. Jos tosissaan haluaa kisata ja menestyä, niin kannattaa harkita maksiluokassa bordercollieta, joka on ylivoimaisesti yleisin rotu ja mediluokassa shetlanninlammaskoiraa, kooikerhondjea tai espanjanvesikoiraa ja miniluokassa shetlanninlammskoiraa, kääpiövillakoiraa tai borderterrieriä. 

Kaverikoiraksi (pätenee myös terapiakoiriin) sopivuus on enemmän yksilö- kuin rotukysymys. Kaverikoiraksi kelpaa perusterve koira, joka menee mielellään vieraiden ihmisten luo, ei säiky liukkaita lattioita, erikoisesti käyttäytyviä ihmisiä tai outoja hajuja, ja tulee myös toimeen muiden koirien kanssa. Kennelliiton sivuilta löytyy hyvin tietoa Kaverikoirista 
https://www.kennelliitto.fi/koirat/kaverikoirat 

Sama koirarotu voi sopia sekä agilityyn että kaverikoiraksi

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Mikäli kyseessä on ensimmäinen harrastuskoira, on agilityssa helpompi opetella lajin kuviot ja koiran koulutusta, kun käsissä on joku tyypillisimpiä kisatykkejä rauhallisempi rotu. Joten ei kannata nyt rynnätä kyselemään bordercolliekasvattajia (itse myös arvostan luovempia rotuvalintoja harrastuksissa)... Noista mainituista myös espanjanvesikoira on melko haastava rotu ja rodulle omainen pidättyväisyys voi sulkea pois kaverikoiratoiminnan. Shelteiltä ja koikkereilta löytyy arkuutta.

Yksittäistä rotua on kuitenkin mahdoton ehdottaa tuntematta kysyjän mieltymyksiä ja valmiuksia.

Harrastuskoirankin kanssa ajasta suurin osa on tavallista kotielämää, joten on syytä miettiä, millainen koira omaan arkeen sopii. Harrastuskaan ei ole kivaa, jos koiran kanssa ei kotona asiat toimi.

Rotuja voi rajata pois seuraavilla kysymyksillä:
- Minkä kokoisen koiran haluan? Minkä kokoinen koira on käytännöllisin taloudessani? Paljonko tilaa on kulkuneuvossani?
- Kuinka paljon haluan hoitaa koirani turkkia? Haluanko tai voinko maksaa siitä jollekin toiselle? Tietynlaiset turkit on pestävä ja harjattava läpikotaisin melko usein. Leikattava turkki? Nypittävä turkki?
- Siedänkö runsasta karvanlähtöä? Entä jos koiran vatsakarvat täytyy suihkuttaa joka lenkin jälkeen keväisin ja syksyisin?
- Haluanko pukea koiraa puolet vuodesta joka ulkoilulle? Vai mantteli kovimmilla pakkasilla? Ei mitään vaatetusta?
- Kuinka paljon ulkoilen? Kuinka paljon olen valmis kouluttamaan ja virikkeistämään koiraani treenien ulkopuolella?
- Saako koira kiinnostua riistasta eli villieläinten jäljistä?
- Mitenkäs koiran suhtautuminen talouden muihin mahdollisiin lemmikkieläimiin?
- Millainen haukkukynnys koiralla pitäisi olla?
- Saako koira vartioida?
- Agility suosii koiraa, jolla on edes jonkin verran koulutettavuutta eli pitää herkkupaloista, rakastaa leikkiä pallonheittoa ja/tai köydenvetoa ja on kiinnostunut oman ihmisensä tekemisistä.
- Kuinka hyvin koiran tarvitsee tulla toimeen vieraiden koirien kanssa? Harrastuksissa yleensä riittää, että sietää muita. Mutta jos arjessa tavataan paljon tuttuja koiria, voi tämän asian miettimiseen olla syytä.
- Ulkoiluttaako koiraa vain täysivaltaiset aikuiset vai voiko ulkoiluttaja olla fyysisesti tai henkisesti heikompi kuten lapsi tai vanhus?

Suomen Kennelliiton Hanki koira-sivustolla olevasta rotutestistä voi saada suuntaa antavia ehdotuksia roduksi.

Agilityyn sopii huonosti lyhytkuonoiset rodut, jättirodut, erittäin lyhytjalkaiset pitkulaiset rodut, kovin raskasrakenteiset rodut, kovin itsepäiset rodut ja rodut, joilla esiintyy paljon sairauksia. Näilläkin toki jotkut harrastavat, mutta koiran terveys voi tulla vastaan.
Kaverikoiratoimintaan tarvitset ihmisiin avoimesti, ystävällisesti ja itsevarmasti suhtautuvan koiran.

Agility on kansallisella tasolla jaettu viiteen kokoluokkaan.

Kiinnostavista roduista voi hakea tietoa hakukoneella ja haastattelemalla rodun harrastajia. Suosittelen sukeltamaan pinnallisia ja sivulta toiselle kopioituja lyhyitä rotuesittelyitä syvemmälle. Kolua rotuyhdistyksen sivut, rodun jalostuksen tavoiteohjelma voi olla mielenkiintoista luettavaa. Rodun luonne- tai terveystilanne voi olla yllättävän piilossa tai rodun harrastajat sokeutuneita tilanteelle, siksi monipuolinen selvitys on tarpeen. Kaikilta roduilta ja roduttomilta löytyy vikansa.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.