Maahanmuuttokriitikoiden keskuudessa on vuosia kulkenut tarina, kuinka maahanmuuttajat saavat ajokortin ilmaiseksi Kelalta. On helppo maalaisjärjellä päätellä,…

Kysytty
20.6.2020

Hei. Maahanmuuttokriitikoiden keskuudessa on vuosia kulkenut tarina, kuinka maahanmuuttajat saavat ajokortin ilmaiseksi Kelalta. On helppo maalaisjärjellä päätellä, ettei tämä pidä paikkaansa. Ilmeisesti ajokorttiin on mahdollista saada jonkinlainen maksusitoumus. Tämä vaatinee erittäin hyvät perustelut. Onkä tästä faktaa? Millä perusteilla on mahdollista saada kortti ja kuinka paljon niitä vuositasolla myönnetään?

Vastaus

Vastattu
23.6.2020

Maksusitoumus voidaan myöntää Suomessa asuvalle henkilölle, siis Suomen kansalaiselle tai maahanmuuttajalle, joka on perustoimeentulotuen piirissä. Toimeentulotukisäännöstön mukaan maksusitoumus voi koskea henkilöasiakirjoja, joita ovat "passi, henkilökortti tai muu välttämätön asiakirja". Ajokortti ei ole virallinen henkilöllisyystodistus, joten sitä tuskin luetaan välttämättömäksi asiakirjaksi. 

Julkisissa Kelan tilastoissa ei ole sen tason tietoa, kuinka usein, mille asiaksaryhmille tai mihin tarkoitukseen toimeentulotukea myönnetään. Lisää Kelan tilastoja aiheittain: https://www.kela.fi/tilastot-aiheittain 

Lisätietoja kannattaa kysyä MigriltäKelalta tai poliisilta.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Kysymyksessä ei varmaan tarkoitettu konkreettisesti ajokorttia, vaan autokoulua. Siis että saisi autokoulun ilmaiseksi.

Jos maahanmuuttajalla on kotimaansa ajokortti, niin sen saa tietyllä systeemillä vaihdettua suomalaiseksi ajokortiksi. Eli autokoulua ei tarvitse käydä. Toki ajokorttiin liittyvät viranomaismaksut pitää maksaa. Tai näin oli ainakin parikymmentä vuotta sitten, voi toki olla että on muuttunut. Voipi legenda liittyä tuohon.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.