Luonnossa kaikella on oma paikkansa ja tehtävänsä kokonaisuuden osana. Onko punkeista mitään hyötyä? Tuntuvat olevan pelkästään harmillisia/vaarallisia…

Kysytty
3.3.2018

Luonnossa kaikella on oma paikkansa ja tehtävänsä kokonaisuuden osana. Onko punkeista mitään hyötyä? Tuntuvat olevan pelkästään harmillisia/vaarallisia/hyödyttömiä.

Vastaus

Vastattu
5.3.2018
Päivitetty
19.12.2018

Punkkeja tunnetaan maailmanlaajuisesti kymmeniä tuhansia lajia. Suomessakin tiedetään olevan noin 1500 punkkilajia, joista vain muutama on ihmisen kannalta harmillinen. Valtaosa punkkilajeista on mikroskooppisen pieniä, ja ne ovat ekosysteemien toiminnan kannalta tärkeitä, esimerkiksi toimivat kuolleen orgaanisen aineksen hajottajina.

Jos kuitenkin viittaat ihmiselle haitallisiin lajeihin kuten puutiaiseen, on silläkin oma ekologinen lokeronsa. Puutiaiset ja muutkin punkit ovat monien hyönteisten ja pikkupetojen ravintoa. Verta imevillä loispunkeilla on toinenkin tehtävä ekosysteemien toimintojen tasapainottamisessa. Ne vaikuttavat eläinpopulaatioiden kokoon karsimalla isäntäeläimiä hieman samaan tapaan, kuin pedot verottavat kantoja. Punkit tarjoavat myös monille viruksille ja bakteereille elinympäristön, eli ne hyödyttävät näitä. Punkkeja on ollut jo dinosaurusten aikaan, joten mitä ilmeisimmin niillä on oma oikeutettu paikkansa ekosysteemeissä. Punkeista löytyy tietoa esim. näiltä sivuilta:


http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/suomen-1-500-punkkilajista-vain-puutiainen-ja-taigapunkki-levittavat-borrelioosia-ja-puutiaisaivokuumetta/

http://www.nytimes.com/2012/05/29/science/would-eradicating-deer-ticks-hurt-the-ecosystem.html 

https://blogs.lt.vt.edu/sequencingscott/2013/09/30/ticks-huh-what-are-they-good-for/

https://en.wikipedia.org/wiki/Tick
 

22 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä kysymyksesi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.