Kysyn teiltä, kun en ole saanut vastausta muualta. Maailman sivu on keskuslämmityspatterin putket kytketty silleen että tuleva vesi kytketään patterin…

Kysytty

Moi!
Kysyn teiltä, kun en ole saanut vastausta muualta.
Maailman sivu on keskuslämmityspatterin putket kytketty silleen että tuleva vesi kytketään patterin ylimmäiseen yhteeseen ja poistuva vesi alimmaiseen yhteeseen.
Mihen se perustuu, että meno on yläreunassa ja paluu alareunassa. Jotain syytä siihen varmasti on koska patterit yleisesti kytketään em. tavalla.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Linkitetyissä keskusteluissa arvellaan, että tällä kytkennällä patterin lämpö jakautuu paremmin ja lämpötehokkuus paranee. Vapaakiertoisessa järjestelmässä tarvitaan paine-ero riittävän virtauksen luomiseksi. Kuuma vesi nousee, tiheämpi kylmä vesi vajoaa. Siksi on luonnollisempaa käyttää alempaa liitäntää poistoon. Jos kuuma vesi tulisi alemmasta liitännästä, se nousisi suoraan ylös poistoliitäntää kohti, ja lämpö jakautuisi patterissa epätasaisemmin, varsinkin sen alaosassa.

Lähteet:

https://diy.stackexchange.com/a/243542

https://groups.google.com/g/uk.d-i-y/c/vviibmmytT4

https://web.archive.org/web/20080110220530/http://www.plumbingpages.com…

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Ihan vaan itsekin päättelemällä voi ajatella näin: Patterin ulkopintaa pitkin nouseva ilma lämmetessään nousee ylöspäin, samoin patterin sisällä oleva vesi, jos kierto on alhaalta ylös. Tällöin vesi poistuessaan patterin yläosasta on suurinpiirtein yhtä lämmintä, kuin patterin yläosassa pintaa pitkin nouseva ilma. Eli hyötysuhde on sellainen, että LÄHTEVÄ vesi ja ilma ovat poistuessaan yhtä lämpimiä. Jos taas kuuma vesi laitetaankin sisään patterin yläosasta, kuten yleisesti tehdään, niin se kuuma vesi lämmittää patterin pintaa pitkin nousevan ilman yhtä kuumaksi, kuin mitä TULEVA vesi on. Eli tällöin patterin alaosasta lähtevä vesi on kylmempää, kuin mitä patterin yläosaa pitkin nousevan ilman loppulämpö. Hyötysuhde on näin paljon parempi.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.