Kun esim. mökkisaunan tai aitan ulko-oven yläpuolelle naulataan vanha hevosenkenkä "onnea tuottamaan", kummin päin kenkä perinteen mukaan kiinnitetään,…

Kysytty
17.6.2008

Kun esim. mökkisaunan tai aitan ulko-oven yläpuolelle naulataan vanha hevosenkenkä "onnea tuottamaan", kummin päin kenkä perinteen mukaan kiinnitetään, ylössuin vai alassuin? Tuttavani mukaan kenkä pitäisikin kiinnittää avoin puoli ylöspäin, jolloin kiinnityksessä täytyy nähdä enemmän vaivaa ja siten "ansaita onnensa". Miten on kansanperinteen mukaan?

Vastaus

Vastattu
19.6.2008
Päivitetty
2.2.2019

Tuttavasi on oikeassa. Tosin en löytänyt hänen selitystään ”onnen ansaitsemisesta” mistään lähteistä, mutta ajatushan on hauska. Kirjassa Bruce-Mitford: ”Viestivät merkit & paljastavat symbolit” (1997) sanotaan hevosenkengästä näin:
Hevosenkenkä on tehty raudasta ja raudassa on voimaa, joka voittaa pahan silmän. Ovensuuhun avoin pää ylöspäin ripustettu hevosenkenkä tuo onnea ja auttaa myös sen säilyttämisessä. Eli onni ei ”putoa” pois! Hevosenkengän ripustaminen ylösalaisin sitä vastoin tietää onnen katoamista.
Tietoa löytyi myös kirjasta Lempiäinen: ”Lukujen symboliikka nollasta miljoonaan” (1995):
Planeettojen ja täydellisyyden lukuna seitsemän on kansanperinteessä ollut onnen luku. Sen tehoa on vielä vahvistettu liittämällä se muihin onnea tuoviin asioihin, esim. seitsemän hevosenkenkää tai hevosenkenkä, joka kiinnitetään seitsemällä naulalla.

104 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Aivan oikein! Mutta miten päin se ripustetaan avoin puoli ylöspäinkö?

Niin, niin päin se ripustetaan.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.