Kiovan keskustassa oli aikoinaan kunniapaikalla Aleksanteri II:n patsas. Ilmeisesti sama Aleksanteri kuin Senaatintorilla - mutta miksi: mitä hyvää hän teki…

Kysytty
12.7.2008

Kiovan keskustassa oli aikoinaan kunniapaikalla Aleksanteri II:n patsas. Ilmeisesti sama Aleksanteri kuin Senaatintorilla - mutta miksi: mitä hyvää hän teki ukrainalaisille, ja milloin patsas pystytettiin? Puolassa häntä pidetään sortajana, eikä Varsovassa tai Krakovassa olekaan muistomerkkejä entiselle Puolan tsaarille.

Vastaus

Vastattu
23.7.2008
Päivitetty
23.7.2008

Patsaan historia on kerrottu artikkelissa, joka on julkaistu kahdessakin ukrainalaisessa verkkolehdessä, toisessa ukrainaiksi, toisessa venäjäksi.

Patsas pystytettiin yleisvenäläisellä keräyksellä kootuilla varoilla. Se paljastettiin v. 1911. Patsas oli paikalla vain muutaman vuoden: Ukrainan jouduttua Neuvostoliiton osaksi patsas tuhottiin.

Aleksanteri II:ta pidettiin vapaamielisenä hallitsijana. Erityisesti häntä arvostettiin siksi, että hän lakkautti maaorjuuden Venäjän valtakunnasta. Maaorjat vapautettiin v. 1861. Aleksanterin patsaan paljastus Kiovassa oli ajoitettu siten, että osui vuoteen, jolloin juhlittiin maaorjien vapauttamisen 50-vuotisjuhlaa.

Patsaasta kertovien artikkelien osoitteet

http://www.interesniy.kiev.ua/old/architecture/monuments/skolko

http://www.dt.ua/3000/3680/45456/

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.