Juuston valmistus, Juoksutus mikrobiperäistä,Onko tiedossa kuka tällaiset mikrobit on keksinyt, Vasikoita ei tarvitse tappaa enään,
Vastaus
Juustojen valmistustaito on ikivanha. Niiden valmistus alkaa aina siitä, että maidon sisältämä juustomassa erotetaan herasta. Tätä prosessia kutsutaan maidon juoksuttamiseksi. Perinteisesti prosessissa käytetty entsyymi eli juoksutin on erotettu teurastettujen vasikoiden mahasta. 1960-luvulta lähtien eläinperäisen juoksuttimen rinnalle ovatkin tulleet mikrobiologiset tai mikrobeilla tuotetut juoksutteet. Mikrobiologisten juoksuttimien valmistamiseen käytetään pääasiallisesti sieniä, jotka tuottavat luonnostaan juustonjuoksuttimeksi soveltuvia proteolyyttisiä eli proteiineja pilkkovia entsyymejä. Mikrobiologisena juoksuttimena käytetään etenkin Rhizomucor miehei -sienen tuottamia entsyymejä. Valitettavasti en löytänyt yhtä tiettyä henkilöä, joka olisi onnistunut eristämään nämä mikrobit tai patentoinut tekniikan, joka tuottaa juoksutetta.
Tässä kuitenkin juustonvalmistukseen liittyvää tietoutta :
- Koski, Merja : Pienjuustolat - suuret tunteet, vahvat maut. Taiten Kustannus, 2018
- https://blogs.helsinki.fi/biopop-keskus/files/2015/08/Entsyymien_avulla_suoritettava_maidon_juoksutus.pdf
Lisätietoja juustonvalmistuksesta voi kysellä :
Suomen juustonvalmistajien yhdistys
Kommentoi vastausta