Inga - Ing. Onko muinaiskandinaavien Ing jumala mies vai nainen, onko se Thorin kanssa samaa joukkoa ja mikä oli Ing jumalan "toimiala"

Kysytty

Inga - Ing. Onko muinaiskandinaavien Ing jumala mies vai nainen, onko se Thorin kanssa samaa joukkoa ja mikä oli Ing jumalan "toimiala"

Vastaus

Vastattu

Encyclopedia mythologicasta löytyy tieto, että mystinen Ing mainitaan anglosaksisessa riimurunossa (Old English Rune Poem, https://anglosaxonpoetry.camden.rutgers.edu/the-rune-poem/) 700-800 luvulta. Ing on mieshahmo, joka matkaa itään meren yli.

https://pantheon.org/articles/i/ing2.html

Ing-riimu ja hahmo on yhdistetty Yngvi (muin.norja) Inguin (muin.germ.) Ingwine (muin.engl.) -jumaluuteen https://infogalactic.com/info/Yngvi, joka yhdistetään jumalaan nimeltä Freyr.  Yngvistä sanotaan, että hän on Odinin poika, https://pantheon.org/articles/y/yngvi.html Freyr on hedelmällisyyden, maanviljelyksen ja sään jumala https://pantheon.org/articles/f/freyr.html 

Muotoa Ign ei löydy henkilönimiluettelosta runomuotoisessa Eddasta, https://www.sacred-texts.com/neu/poe/poe38.htm eikä proosamuotoisessa Eddassa https://www.sacred-texts.com/neu/pre/pre07.htm. Yngvi ja Freyr löytyvät molemmat.

Muista pohjoismaisen mytologian sanakirjoissa en myöskään löytänyt, mm. https://www.mytologi.nu/nordisk-mytologi.html#gudar ja 

Vem är vem i nordisk mytologi : gestalter och äventyr i Eddans gudavärld / Åke Hultkrantz. Rabén & Sjögren | cop. 1991. 

Ing-runosta ja riimusta ei ole varsinaisesti varmuutta, mistä tai kenestä on kyse (https://infogalactic.com/info/Old_English_rune_poem)

5 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.