Iida Aalbergin isän nimi oli Ahlberg. Oliko Aalberg virallisesti muutettu (milloin?) vai epävirallinen taitelijanimi? Kotipaikka oli Leppäkoski. Onko nimien…

Kysytty
29.4.2003

Iida Aalbergin isän nimi oli Ahlberg. Oliko Aalberg virallisesti muutettu (milloin?) vai epävirallinen taitelijanimi? Kotipaikka oli Leppäkoski. Onko nimien yhtäläisyys (al = leppä) sattumaa vai onko sukunimi otettu paikkakunnan nimestä?

Vastaus

Vastattu
30.4.2003
Päivitetty
27.4.2021

Ritva Heikkilän laajassa Ida Aalberg elämäkerrassa Ida Aalberg : näyttelijä Jumalan armosta (WSOY 1998) kerrotaan nimen vaihdosta sivulla 62.
Verevästä ja pyöreäposkisesta maalaistytöstä Ida Ahlbergista sukeutui hoikka, kevyesti liikkuva Ida Aalberg. Hän oli alkanut vuodesta 1876 kirjoittaa sukunimensä kahdella a:lla (myöhemmin myös veli Jalmari seurasi esimerkkiä).
Syitä kirjoitusasun muuttamiseen ei Heikkilä tässä yhteydessä sen tarkemmin mainitse.
Samassa teoksessa kerrotaan myös Ida Aalbergin vanhempien taustasta, mutta siellä ei ole sen tarkempaa tietoa sukunimen historiasta. Antti Ahlberg oli avioton lapsi, jonka isä Ritva Heikkilän teoksen mukaan oli tiettävästi nahkuri Åhlbergin tuomaripoika Anders Johan.
Tarkempia vastauksia sukunimeen liittyen saattaisi löytyä Ida Aalberg-museon avulla, https://www.janakkala.fi/palvelut/kulttuuri/ida-aalberg-museo/suomen-te…

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Ritva Heikkilän kirjassa ohuemmassa kirjassa selvitys kahdella aa:lla kirjoitukseen oli että Ida halusi olla mahdollisimman suomalainen joten kirjoitusasu siitä.

Viitataankohan kirjoitusasulla nahkuri Åhlbergiin? Vanha tapa korvata ns. skandinaaviset kirjaimet oli: ä = ae, ö = oe, å = aa. Kielihistoriallisesti å:n vastine on aa, esim. suomeen lainattu båt = paatti

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.