Haluaisin tukea kotimaista artisteja. Kumpi tuottaa musiikintekijälle enemmän tuloja, hänen levynsä lainaaminen kirjastosta vai levyn kertakuuntelu Spotifysta…

Kysytty
1.9.2021

Haluaisin tukea kotimaista artisteja. Kumpi tuottaa musiikintekijälle enemmän tuloja, hänen levynsä lainaaminen kirjastosta vai levyn kertakuuntelu Spotifysta. Veikkaan, että ensimmäinen. Voiko tästä esittää suuntaa antavaa laskelmaa?

Vastaus

Vastattu
8.9.2021
Päivitetty
21.9.2021

Hei

Valitettavasti vertailevaa laskelmaa on hankala, ellei mahdoton tehdä, koska musiikintekijöiden sopimukset Spotifyn kanssa ovat liikesalaisuuksia, eikä niiden summia kerrota. Eri esiintyjien korvaussopimukset eroavat myös toisistaan. Anssi Kelan blogi vuodelta 2014 avaa hieman korvausasiaa hänen kohdaltaan.

Kirjojen lainauskorvaus v. 2020 oli 26 senttiä per laina

https://www.teosto.fi/teostory/paljonko-spotifysta-tienaa-nain-kertyvat-musiikin-korvaukset-digikanavista/

https://www.sanasto.fi/lainauskorvaus/

https://www.teosto.fi/teostory/mita-hittibiisilla-tienaa/

Kysyimme asiaa myös Teostolta ja he vastasivat näin:"Kysymykseesi on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, sillä kummassakin tapauksessa korvauksen määrä ja määräytyminen riippuu käytön yhteenlasketusta määrästä eli kaikkiein teoslainausten tai kaikkiein kuunteluiden määrästä. Kun kyse on nimenomaan musiikista, sanoisin kuitenkin, että musiikin tekijöille ja esittäjille kertyisi enemmän korvauksia maksullisen (esim. Premium) Spotify-palvelun kuuntelemisesta. 

Lisätietoa lainauskorvauksista löydät täältä 

https://www.lainauskorvaus.fi/#:~:text=Lainauskorvauksen%20jakaminen%20perustuu%20kirjastoista%20saataviin,korvaukset%20jaetaan%20tekij%C3%B6ille%20lainam%C3%A4%C3%A4rien%20mukaan.

Ja Spotifyn tulonmuodostuksesta täältä https://www.teosto.fi/teostory/spotify-avattuna-uusi-sivusto-paljastaa-tietoja-yhtion-rahavirroista/"

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.