Eri alojen asiantuntijat käyttävät titteleitä "laillistettu". Mitä tuo laillistaminen tarkalleen ottaen merkitsee?

Kysytty

Eri alojen asiantuntijat käyttävät titteleitä "laillistettu ...", siis esim. "laillistettu ravitsemusterapeutti".

Mitä tuo laillistaminen tarkalleen ottaen merkitsee? Minkä kaikkien alojen toimijoita voidaan laillistaa ja mikä taho noita laillistamisia myöntää?

Vastaus

Vastattu

Suomessa on useita säänneltyjä ammatteja. Se tarkoittaa, että ammatin harjoittamiseen vaaditaan lain perusteella tietty koulutus tai tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.

Opetushallituksen sivuilta löytyy lista säännellyistä ammateista sekä niistä vastaavista toimivaltaisista viranomaisista: https://www.oph.fi/fi/palvelut/saannellyt-ammatit-suomessa. Viranomaisten sivuilla on lisätietoa kunkin alan vaatimuksista.

Sääntelyä on eritasoista: ammattihenkilöistä annetun lain nojalla saatu ammatinharjoittamisoikeus (laillistettu ammattihenkilö), ammatinharjoittamislupa (luvan saanut ammattihenkilö) tai henkilö, jolla lain nojalla on oikeus käyttää asetuksella säädettyä terveydenhuollon ammattihenkilön ammattinimikettä (nimikesuojattu ammattihenkilö). Laillistetun ammattihenkilön tehtävässä voi toimia vain kyseiseen ammattiin koulutettu, kun taas nimikesuojatun ammattihenkilön tehtävässä voi toimia muukin henkilö, jonka pätevyyden työnantaja arvioi riittäväksi. Laillistettuja ammattinimikkeitä löytyy terveydenhuollon, sosiaalihuollon, juridiikan ja kiinteistökaupan aloilta.

Asiakkaiden on mahdollista tarkistaa terveydenhuollon ammattioikeuksia JulkiTerhikki-tietokannasta: https://julkiterhikki.valvira.fi/.

Muut lähteet:

Valvira: https://www.valvira.fi/terveydenhuolto/ammattioikeudet

Keskuskauppakamari: https://kauppakamari.fi/palvelut/tutkinnotjakokeet/lkv/

Asianajajaliitto: https://asianajajaliitto.fi/asianajopalvelut/miksi-valita-asianajaja/

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.