Chilien maun tulisuus perustuu scovillen astekkoon.Millaiseen määritykseen tämä asteikko perustuu?

Kysytty

Chilien maun tulisuus perustuu scovillen astekkoon.Millaiseen määritykseen tämä asteikko perustuu?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Scovillen asteikko perustuu testimaistajien arvioihin. Yleensä käytetään viiden koemaistajan paneelia. Tarkkaan mitatusta määrästä chiliä uutetaan alkoholilla tulisuuttaa aiheuttava kapaisiini. Seosta laimennetaan sokerivedellä, kunnes ainakin kolme viidestä koemaistajasta ei enää tunne siinä tulisuutta. Asteikko kertoo, kuinka monta saman tilavuuden laimennusannosta tarvitaan tulisuuden hävittämiseen. Asteikon yksikön nimi on Scoville Heat Unit eli SHU. Jos chilin SHU on esimerkiksi 1000, lasillista sen kapaisiiniseosta täytyisi laimentaa 1000 lasillisella sokerivettä.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Scovillen_asteikko

https://fivethirtyeight.com/features/rating-chili-peppers-on-a-scale-of…

https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/how-hot-is-that-pepper-how-…

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.