Banaaneja myydään luomuna ja reilulla kaupalla ym. Miten "tavalliset" banaanit sitten on käsitelty/kerätty jne?

Kysytty
15.4.2021

Banaaneja myydään luomuna ja reilulla kaupalla ym. Miten "tavalliset" banaanit sitten on käsitelty/kerätty jne?

Vastaus

Vastattu
19.4.2021

Luomu- eli luonnonmukaisessa viljelyssä rajoitetaan keinolannoitteiden sekä kasvi- ja tuholaismyrkkyjen käyttöä. Luomutuotannossa voidaan käyttää vain erityislainsäädännössä hyväksyttyjä aineita ja yhdisteitä. Lisätietoa löytyy esim. Euroopan unionin sivuilta: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/organic-farmin….

Banaanien viljelyssä ongelmana ovat sienitaudit, rikkaruohot ja tuhohyönteiset, joita vastaan tavanomaisessa tuotannossa käytetään sekä ympäristölle että ihmisille vahingollisia torjunta-aineita. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön sivuilta löytyy artikkeli näiden aineiden käytön ongelmista ja mahdollisista ratkaisuista: http://www.fao.org/world-banana-forum/projects/good-practices/pesticide….

André Luiz Gonçalvesin ja Jim R.Kernaghanin tutkimuksessa vuodelta 2014 selvitetään tavanomaisen ja luomubanaanituotannon eroja: https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media….

Reilun kaupan sertifikaatin ehdoissä määrätään mm. työntekijöiden kohtuullisesta palkkauksesta ja työehdoista. Reilun kaupan järjestelmä pyrkii myös kohetamaan koko yhteisön tilaa esimerkiksi lapsityövoiman käytön kiellolla sekä tukemalla koulutusta ja terveydenhuoltoa. Tietoa Reilun kaupan hedelmätuotannosta: https://reilukauppa.fi/tuotteet/hedelmat-2/.

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.