eräkirjallisuus

8 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–8.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Olen kadottanut kirjan ja unohtanut kirjailijan nimen. Kirja on novellikokoelma jossa on humoristisia novelleja kalastuksesta. Kirjailija on englanninkielinen… 119 26.4.2021 Kyseessä saattaisi olla Gerald V. Kussin pakinakokoelma Me kalahullut (1965). Epätäsmällisesti kuvausta vastaavia teoksia voisivat olla myös esimerkiksi ruotsista suomeksi käännetty Curt Lindhén humoristinen Mätäkuun kalajuttuja (1958) tai Norman MacLeanin lämminhenkinen perhokalastusromaani Ja keskellä virtaa joki (1976, suom. 1993).
Asiakas kaipailee (miehelleen) kirjaa, jossa kerrotaan Lapin erakko Aapelista. Kirjaa on kuulemma luettu koulussa 1950-luvulla, ei muita tunnistetietoja… 509 12.10.2015 Kyseessä lienee Jorma Ollikaisen mainio kirja Kelokämppä. Lisätietoa löytyy tästä Wikipedian artikkelista: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kelok%C3%A4mpp%C3%A4
Erkki Norell, minkäs nimisiä kirjoja kirjoittanut. 801 5.12.2008 Erkki Norell on kirjannut tarkasti kalastuskokemuksiaan talteen seitsemältä vuosikymmeneltä, tässä hänen tuotantoaan: Novellikokoelmat: Elämäni perhot. WSOY 1995. Perhokalastajan vuosi. WSOY 1997. Kaukana kalassa. WSOY 1999. Kalapäiväkirjani kertomaa. WSOY 2001. Kalaretkieni Lappi. WSOY 2004. Jopas sattui...: kalastuskommelluksia seitsemältä vuosikymmeneltä. Otava 2005. Muu tuotanto: Kalaretkien perhonsidontaopas. WSOY 1996. Ravustajan kirja, Otava 2007. Kirjailijasta löytyy lisää tietoa esim. täältä: http://kaupunginkirjasto.lahti.fi/vellamo/kirjailijatNorell.htm
Olisiko teillä lähettää sähköisenä Lapin maakuntakirjastossa esillä olevaa listaa, johon on kerätty lappilaista(?) eräkirjallisuutta. Entä onko teillä tiedossa… 1222 22.11.2006 Ainoa laajempi tutkimus lappilaisesta (suomalaisesta) eräkirjallisuudesta on Markku Variksen väitöskirja Ikävä erätön ilta : suomalainen eräkirjallisuus (SKS, 2003). Sen laaja lähdeluettelo antaa viitteitä muuhunkin tutkimukseen ja eräkirjallisuuteen yleensä. Timo Hyytisen kirja Erä Fennica : Suomen eräkirjat ja eräaiheiset julkaisut (Arma Fennica, 1991) sisältää mm. laajan luettelon erä- ja kalastusaiheisista kirjoista ja julkaisuista. Katriina Suvannon kokoama valikoimaluettelo Eräkirjallisuutta (Kirjastopalvelu, 1990) kattaa metsästys-ja kalastuskirjallisuuden lisäksi myös yleensä luonnonelämyksiä välittävän kirjallisuuden. Sähköisessä muodossa paras bibliografinen lähde lappilaiseen ja Lappia kuvaavaan eräkirjallisuuteen on Lapin...
Mitä eräkirjallisuus on? 1252 15.12.2003 Markku Variksen teos Ikävä erätön ilta: suomalainen eräkirjallisuus (2003) on jo lainattavissa Tampereen kaupunginkirjastossa. Siitä löytyy hyvin lyhyt esittely osoitteesta http://granum.uta.fi/granum/kirjanTiedot.php?tuote_id=8879 Vuonna 2002 on ilmestynyt teos Kotimaiisa eräkirjailijoita 1., mutta siinä on lähinnä esitelty kirjailijoita, jonkin verran tietoa löytyy myös tästä kirjallisuuden lajista yleensä.
Haen ehkä 50-luvulla kirjoitettua Lapin käsivarressa tapahtuvaa matkakirjaa.Kirjan matkakuvaus alkaa muistaakseni Kilpisjärveltä. 678 25.10.2002 Tämä kysymys lähetettiin kirjastojen keskustelulistalle – vastauksia tuli Suolahdesta ja Oulusta. Molemmissa ehdotettiin samaa kirjaa: Kaaarina Karin teosta Haltin valloitus (Kisakallio-säätio 1978). Kirjassa nuoret naiset ovat mm. käsivarren Lapissa vaelluksella ja kuljettavat varusteitaan kottikärryissä yli jokien, tunturien. Kirjan jutut olivat noin 50 vuoden ajalta/takaa, todennäköisesti eri yhteyksissä aikoinansa julkaistuja. Kirjaa on saatavissa Helsingin kaupunginkirjaston keskuskirjavarastossa Pasilassa.
Luin juuri Jon Krakauerin kirjan Erämaan armoille (951-0-25566-1) ja pidin kovasti, vaikkei aihe niin "kiva" ollutkaan. Kirja kertoi nuorukaisesta, joka… 2767 6.8.2001 Vastaavia kirjoja voisivat olla esimerkiksi: Dick Bass - Frank Wells - Rick Ridgeway, Huippujen haaste Jon Krakauer, Jäätäviin korkeuksiin Magnus Londen, Maan ääriin : kertomuksia Siperian matkoilta Lawrence Millman, Kartan reunalla : matka pohjoisessa Vasili Peskov, Taigan erakot Romaaneista kannattaa tutustua ainakin Luis Sepulvedan tuotantoon. Tutustumisen arvoisia lienevät myös Tommy Hellstenin Miesmatka ja Seppo Saraspään Pako elämään eli iloinen tarina kuolevasta miehestä. Omaehtoisesa tiedonhaussa Krakauerin kirjaa vastaavia tieoksia löytynee todellakin varmimmin matkakertomusten ja elämäkertojen joukosta. Myös eräkirjallisuuteen kannattaa tutustua.
A.E. Järvisen tuotanto? (siis kaikki hänen kirjoittamansa kirjat) 1494 19.7.2000 Lapin maakuntakirjaston lappilaisia kirjailijoita esitteleviltä sivuilta löytyy tietoa A. E. Järvisestä ja hänen tuotannostaan; osoite on http://www.rovaniemi.fi/taide/kirjasto/kirjail/aejarvi.htm . Sivulla on myös luettelo A. E. Järvistä ja hänen tuotantoaan käsittelevästä kirjallisuudesta. Julkaisuluettelossa on romaanien ja erätarinoiden lisäksi myös mm. artikkeleita.