Otsikko
Perintöoikeuteen sovellettavan lain määräytyminen ja siitä määrääminen

Kysytty

Vaikea pähkinä löytää oikea taho joka osaisi vastata kiperään ja monimutkaiseen kysymykseen (ilman että vastauksen saaminen maksaisi melkein omaisuuden).

Asun Belgiassa, vaimoni on belgialainen. Omistan asunnon Suomessa. Mitä tapahtuu asunnolleni, jos yllättäen kuolen? Minkä maan perintölakien mukaan mennään? Belgian vai Suomen? Minulla ei ole lapsia mutta siskoja ja vanhempani. Mikä taho osaisi neuvoa kuinka varmistaa, että asunnon perisi kokonaisuudessani vaimoni (eikä kukaan muu)?

Löytyykö mitään virallista tahoa, joka osaisi tähän kysymykseen vastata?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Suomen lainsäädännössä kansalliset säännökset kansainvälisestä perintöoikeudesta löytyvät perintökaaren (40/1965) 26 luvusta (”kansainvälisen yksityisoikeuden alaan kuuluvia säännöksiä”), jonka 5–11 §:issä säädetään kansainvälisiin perintökysymyksiin sovellettavasta laista. Perintökaaren 26 luvun 5 §:n mukaan perimykseen sovelletaan lähtökohtaisesti sen valtion lakia, jossa perittävällä oli kuollessaan asuinpaikka. Perintökaaren 26 luvun 6 §:n mukaan perittävä voi kuitenkin halutessaan poiketa tästä niin kutsutusta asuinmaaperiaatteesta ja määrätä sovellettavaksi esimerkiksi sen valtion lain, jonka kansalainen hän on. Määräys on annettava testamentille säädetyssä muodossa (ks. perintökaaren 3 luvun 1 §). Testamentilla perittävä voi muutenkin määrätä omaisuudestaan (ks. perintökaaren 3 luku).

Perintökaari Finlex-palvelussa: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040

Tärkeää on huomata, että elokuussa 2015 voimaan astui Euroopan unionin perintöasetus, jossa säännellään rajat ylittävään perintöoikeuteen sovellettavan lain määräytymisestä. Myös asetuksen pääperiaatteena on, että perintöasian käsittelyyn sovelletaan asuinmaaperiaatteen mukaisesti sen valtion lakia, jossa perittävällä oli kuollessaan asuinpaikka. Lisäksi asetus antaa perittävälle mahdollisuuden määrätä testamentilla tai erillisellä ilmoituksella perintöönsä sovellettavan sen maan lakia, jonka kansalainen hän on. Koska Suomi ja Belgia ovat Euroopan unionin jäsenvaltioita, on suositeltavaa perehtyä seuraavaan perintöasetusta koskevaan EU-kansalaisen oppaaseen, jossa kansainvälisiä perintöasioita käsitellään selkeästi ja havainnollisten esimerkkien täydentäminä: https://publications.europa.eu/fi/publication-detail/-/publication/61afb4c0-a71b-11e7-837e-01aa75ed71a1 

Ohessa on linkitettynä myös oikeusministeriön julkaisema tiedote koskien EU:n perintösopimuksen soveltamista:
http://oikeusministerio.fi/artikkeli/-/asset_publisher/eu-n-perintoasetuksen-soveltaminen-alkaa

Itse asetus on löydettävissä Eur-Lex-palvelusta:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32012R0650&from=FI

Perintöoikeuden perustilanteita koskevaa tietoa löytyy oikeuslaitoksen internet-sivuilta:
https://oikeus.fi/fi/index/tietoaarjenongelmiin/avioliittojaavoliitto/perintooikeus.html

Oikeudellista ohjausta koskien hyödyksi saattaa olla oikeusaputoimistojen tarjoama puhelinneuvonta, josta löytyy tietoa seuraavilta sivuilta:
https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index/hakeminen/puhelinneuvonta.html

Lisäksi yleistietoa oikeusavusta löydät seuraavilta sivuilta:
https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index.html

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.