Meillä on pöytävalaisin, jossa valmistajan tarra Kyyrölä Oy, malli nro 634. Emme ole onnistuneet löytämään mitään tietoa tästä yrityksestä? Olisiko teillä…

Kysytty
28.5.2019

Meillä on pöytävalaisin, jossa valmistajan tarra Kyyrölä Oy, malli nro 634. Emme ole onnistuneet löytämään mitään tietoa tästä yrityksestä? Olisiko teillä tietoja?

Vastaus

Vastattu
29.5.2019
Päivitetty
12.6.2019

Kuvan lamppu näyttää keramiikalta. Kyyröläläinen keramiikka ja savenvalanta juontuvat Karjalan kannaksella sijainneesta Kyyrölän kylästä, jossa savenvalanta ja keramiikan valmistus olivat merkittävä elinkeino. Kyyrölän kylästä kerrotaan Makkerin blogissa (Kirjoituksia eteläkarjalaisen historian hämärästä): Kyyrölä, tiivis, ainutlaatuinen venäläisyhteisö Karjalan kannaksella. Siinä kirjoitetaan näin: Joka kolmas Kyyrölän miehistä oli 1930-luvulla "savipotin valaja" ja näiden "pottitehtaiden" määrän laskettiin nousseen yli 70:n talvisotaan mennessä. https://maurikin.blogspot.com/2017/12/kyyrola-tiivis-ainutlaatuinen.html

Siirtokarjalaisten mukana kyyröläläinen savenvalantaperinne saapui muuallekin ja nykyisin se elää muun muassa Hämeenlinnassa, jonne on perustettu Kyyrölän Savi oy, joka valmistaa perinneastioita vanhojen mallien mukaisesti ja osittain myös vanhoilla tuotantotekniikoilla.  Kyyrölän savi oy, http://www.kyyrolansavi.fi/index.htm ja Kyyrölän savipajan historiaa http://www.kyyrolansavi.fi/historia.htm.

Tuolta Kyyrölän savesta voisi ehkä tiedustella, onko heidän mallistossaan ollut tuollainen kupulamppu. Siellä voitaisiin ehkä myös tietää, mistä firmasta on kyse, jos tämä ei ole heidän tuotantoaan. Lamppuhan ei näytä perinnemallilta ja tuossa leimassakin nimi on Kyyrölä oy. Tästä Kyyrölä oy:stä en kuitenkaan löydä tietoa. Suomalaisen valaisinvalmistuksen historiaa valoittava artikkeli Maaseudun tulevaisuudessa 18.11.2017 ei ainakaan mainitse suurten nimien joukossa sitä, https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.214008 Myöskään teoksissa Huusko : Retroaarteet ja Huusko: Suomalaisia valaisimia ei tunneta Kyyrölää.

Vanhoja valaisimia verkossa myy mm. antiikkiliike Wanha Wiljami https://www.wanhawiljami.fi/ Heiltä löytyy yhteydenottolomake, https://www.wanhawiljami.fi/index.php?controller=contact Ehkä siellä tunnettaisiin liike, Myös esimerkiksi paikallisesta valaisinliikkeestä Valomaailma Oy:stä voisi kysyä. Myös Aalto-yliopiston oppimiskeskuksesta voisi kysellä, oppimiskeskus@aalto.fi. Myös vanhoja liikekalentereita ja kauppakalentereita kannattaa tutkia. Digitaalisissa Finna.fi:n ja Digi.kansalliskirjasto.fi:n kautta löytyvissä ei Kyyrölä oy:tä ole, ei myöskään sieltä löytyvissä vanhoissa sanomalehdissä, aikakauslehdissä, lehtileikkeissä ja pienpainatteissa.

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.