yleiset kirjastot

222 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Onko haukiputaan kirjastossa mahdollista käyttää tulostinta? 18 15.9.2021 Haukiputaan kirjastossa on monitoimilaite, jolla voi tulostaa, kopioida ja skannata. Lisätietoja Oulun kaupunginkirjaston kotisivulta otsikon Käytä kirjastossa alla.  Haukiputaan kirjaston yhteystiedot ja aukiolot. 
Siitä on pitkä aika kun olen viimeksi varannut kirjastosta ajan tietokoneelle, jotta voin käydä netissä. Nyt en tiedä enää miten se aika varataan? 32 16.8.2021 Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipisteiden asiakastietokoneille ei tarvitse enää varata etukäteen aikaa, ja vapaat tietokoneet ovat ilman kirjautumista käytettävissä.
Helmetissä on nappula ”Lainaushistoria” mutta siitä ei aukea mitään? Miten saan oman kainaushistoriani? 69 11.8.2021 Hei! Lainaushistoria ei tallenna lainaushistoriaa automaattisesti. Omissa tiedoissasi voit kuitenkin ottaa lainaushistorian käyttöön valitsemalla tallenna lainaushistoria. Lainaushistoriaan kertyvät ne lainat, jotka olet tehnyt aloitettuasi lainaushistorian tallentamisen. Lisätietoja: https://luettelo.helmet.fi/screens/e_help_fin.html#lainaushistoria
Onko saatavissa tieto tai mistä voin kysyä: Mitkä pääkaupunkiseudun kirjastot ovat ilmastoituja? Näin helteillä ilmastoinnista on paljon hyötyä ja iloa… 47 12.7.2021 Hei Valitettavasti kirjastot eivät listaa ilmastointia palveluna sivuillaan. Näillä helteillä se olisikin ihan hyvä palvelu :) Tätä kannattaa kysyä suoraan kirjastolta. Ehkä joku henkilökunnasta osaa sanoa, onko muissa kirjastoissa ilmastointia.
Mikä on kirjaston hierarkia? Virkailijat, jonkinlainen kirjaston esimies/ johtaja? Entä muita? Onko kunnilla joku joka vastaa kirjastoon liittyvistä asioista… 42 8.7.2021 Laki yleisistä kirjastoista kertoo yleisten kirjastojen hierarkiasta ja valvonnasta, https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161492#P4 Ylin valtion yleisestä kirjastosta vastaava viranomainen on Opetus- ja kulttuuriministeriö, https://minedu.fi/kirjastot. Valtion alueellinen hallintoviranomainen on aluehallintovirasto, https://avi.fi/aluehallintovirastot. Valtion vastuista on kerrottu laissa.  Kunnan tehtävä on yleisen kirjaston toiminnan järjestäminen. Eri kunnissa kirjastojen hierarkia voikin olla kovin erilainen, pienessä kunnassa voi olla esimerkiksi kirjastovirkailija ja kirjastotoimenjohtajan työ on yhdistetty esimerkiksi kulttuuritoimenjohtajan työhön, isossa kunnassa, kuten esimerkiksi Helsingissä organisaatio on paljon...
Asiani/huoleni liittyy tuohon uuteen uudistukseen, jonka myötä "noutamattomista varauksista peritään maksu 1.6. alkaen. ". Itse työskentelen 3-vuorotyössä… 91 28.5.2021 Valitettavasti kirjastojärjestelmästä voidaan tällä hetkellä lähettää vain yksi noutoilmoitus per varaus. Varausilmoituksen voi saada myös tekstiviestitse. Varauksia pidetään odottamassa noutoa kuusi kirjaston aukiolopäivää eli siis käytännössä viikko plus päivä. Jos varausta ei ehdi noutaa, sen voi poistaa esimerkiksi Taskukirjastossa tai Helmetin Omissa tiedoissa ennen noutoajan umpeutumista. Tällöin noutamattoman varauksen maksua ei mene.
Voiko tiedonhakuun pyytää apua informaatikoilta? 129 27.5.2021 Kirjastonhoitajalta tai informaatikolta voi aina pyytää apua tiedonhakuun ihan kirjastokäynnillä, sitä tehdään päivittäin, mitään lomakkeita ei tarvitse täyttää. Neuvonnassa etsitään tietoa asiakkaan kanssa ja riippuen kysymyksestä opastetaan asiakasta mahdollisesti eteen päin. Tietopalvelu ei ole maksullista yleisissä kirjastoissa.  Kysy kirjastonhoitajalta on verkossa tapahtuvaa tietopalvelua. Esimerkkinä mainitsemastasi aiheesta löytyy kirjallisuutta yleisistä kirjastoista. Laitan tähän muutaman esimerkin sosiaalityöntekijälle soveltuvista kirjoista ja verkossa olevasta julkaisusta: Ala-Lipasti, Raija: Kunniaväkivalta (2009) Kunnia konfliktina: näkökulmia ilmiön tunnistamiseen ja ennaltaehkäisyyn: Amoral-hankkeen loppujulkaisu (2009...
Helmet-kirjastoilta löytyy vuodesta 2014 alkava tilastointi lainatuimmista nimekkeistä, mutta löytyykö tietoja tätä aiemmalta ajalta? Onko olemassa mitään… 45 30.4.2021 Kysyin asiasta Sanastolta, joka hallinnoi kirjastojen lainauskorvauksia (joita on maksettu vuodesta 2007) ja Suomen kirjastoseurasta. Ikävä kyllä tietoja aiemmista lainatuimmat -listauksista ei heiltäkään löytynyt.  Helmet-kirjastossa otettiin tuolloin 2014 käyttöön erillinen tilastointiosio, josta nuo tiedot saa helposti haettua, joten sitä aiempia tietoja ei meillä ole. Joillain kirjastoilla saattaa ehkä olla omia listoja, joista voi vinkata tämän vastauksen kommenteissa.
Mitä tarkoittaa kirjastojen työpaikkailmoituksissa kelpoisuusvaatimuksena oleva "soveltuva korkeakoulututkinto"? Onko koulutus soveltuva, jos on opiskellut… 245 1.4.2021 Soveltuvuus viittaa tutkinnon sisältöjen hyödyllisyyteen haettavan tehtävän näkökulmasta. Kirjastotyössä voidaan hyödyntää hyvin monenlaisia osaamisia ja soveltuvuuden kriteeriä on tulkittu laajasti. Kysymyksessä olevan kaltainen koulutus on soveltuva, jos hakija on suorittanut alemman tai ylemmän tutkinnon.
Olisin tiedustellut millä perusteilla Myyrmäen kirjasto supistaa jo muutoinkin suppeaa tarjontaa poistamalla Best Seller hyllystön. Euroopan Yhteisö on antanut… 82 26.2.2021 Myyrmäen kirjastossa on edelleen Bestseller-hylly. Muuta lainattavaa aineistoa on vähennetty Aluehallintoviraston 24.2.2021 antaman määräyksen mukaisesti.
Onko kirjastoissa töissä yhtään liikuntavammaisia henkilöitä? Vai katsotaanko työ sellaiseksi, ettei sitä voi tehdä jos on jonkinlainen vamma? 130 28.1.2021 Minä olen liikuntavammainen ja vakituisessa työsuhteessa Helsingin kaupunginkirjastossa. Vammauduin sairauteni takia jo oltuani muutaman vuoden töissä. Käytän liikkumisen apuvälineenä rollaattoria ja pyörätuolia. Normaalisti jokaisen kirjastotyöntekijän työtehtäviin kuuluu myös hyllyttäminen, so. kirjojen järjestäminen hyllyihin, sekä asiakkaiden opastaminen. Näitä kykyjä varmasti arvioidaan myös työhönottotilanteessa. Minä teen töitä takatiloissa. Käyn vain harvoin varsinaisissa asiakastiloissa
Minua kiinnostaa kirjastoalalle työllistyminen. Olen filosofian maisteri (vieras kieli pääaineena) eli ylempi korkeakoulututkinto on jo. Jos opiskelen… 135 19.1.2021 Laissa yleisistä kirjastoista (1492/2016) pätevyysvaatimukset määritellään näin: "Yleisellä kirjastolla tulee olla riittävä määrä kirjasto- ja informaatioalan koulutusta saanutta ja muuta henkilöstöä. Asiantuntijatehtävässä toimivalta edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa, jollei tehtävän luonteesta muuta johdu. Kunnan kirjastolaitosta johtavalta vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johtamistaito ja hyvä perehtyneisyys kirjastojen tehtäviin ja toimintaan." Kirjastoalan töihin ei siis välttämättä enää vaadita alan koulutusta, mutta kirjastolla tulee olla riittävä määrä kirjasto- ja informaatioalan koulutuksen saanutta henkilöstöä. Soveltuvaa korkeakoulututkintoa edellytetään asiantuntijatehtävässä...
Lainasin 7.1.2021 Bestseller-kirjan ja huomasin lainan päättymispäiväksi tulleen 25.2.2021. Kuinka laina-aika voi mennä näin pitkälle, kun se on oikeasti 14… 67 12.1.2021 Lainat eivät eräänny normaalisti rajoitettujen palvelujen aikana. Lisätietoa täältä: https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Asiointi_Helmetkirjastoissa_3011311(218105).
Ovatko Koivukylän kirjasto ja Lumon kirjasto auki normaalisti 9. päivä tammikuuta koronasta huolimatta? 64 17.12.2020 Lumon ja Koivukylän kirjastot ovat avoinna 9.1.2021. Mahdollisista poikkeuksista tiedotetaan, kannattaa tarkistaa aukiolot etukäteen Helmet.fi:stä.  Kirjastoissa on käytössä rajoitetut palvelut 10.1.2021 asti. Kirjastotilaan pääsee palauttamaan aineistoa ja lainaamaan etukäteen varattua aineistoa, mutta muut tilat eivät ole käytössä. 
Minkä takia kirjastokortin voi saada mihin tahansa kaupungin- tai kunnankirjastoon, kunhan on osoite täällä Suomessa? Miksei vaatimuksena ole osoite ko. kimpan… 135 15.12.2020 Kirjastokortin saamiseksi ei ole nähty tarpeelliseksi laittaa alueellisia rajoituksia. Kirjastokortin on siis voinut hankkia koti-, opiskelu-, työ- tai kesämökkipaikkakunnalle, joissa kaikissa on voinut olla omat tarpeensa kortin hankkimiselle. Myös yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kirjastoihin saa kirjastokortin, vaikkei olisikaan opiskelijana kyseisessä oppilaitoksessa.
On esim. Helmi-kirjastot, Vaski-kirjastot , jne. Mitä muita kirjastoalueita on ja mitkä kirjastot niihin kuuluvat? 80 8.12.2020 Tässä on listaus niin sanotuista kirjastokimpoista kirjastot.fi -sivustolta: https://hakemisto.kirjastot.fi/libraries/by-consortium  
Käykö Seitti-kirjastokortti vielä lainaamiseen 93 4.12.2020 Kyllä Seitti-kortti käy edelleen. Jos korttia ei ole käytetty useisiin vuosiin, on asiakastiedot voitu siivota pois rekisteristä. Silloin tiedot pitää viedä sinne takaisin. Voit käydä kirjastossa tarkistamassa, että kortti on yhä aktiivinen ja yhteystiedot ajan tasalla. Ota varmuuden vuoksi kuvallinen henkilöllisyystodistus mukaan (esimerkiksi ajokortti).
Miten kirjastolle (Helmet) voi antaa palautetta tai huomauttaa virheestä? Sain muistutus viestin: Kirjasi erääntyy kahden päivän päästä ja niin edelleen… 63 18.11.2020 Hei, onpa ikävää kun kun sait muistutuksen myöhässä. Meille on tärkeää saada tietää kirjastojärjestelmämme teknisistä ongelmista. Laitathan vielä palautetta osoitteeseen https://helmet.fi/fi-FI/helmetpalaute(92767)
Onko YLEN Arkistomyynnillä paljon asiakaskirjastoja ympäri Suomea, tai onko suurella osalla kirjastoja sopimus YLEN ja Kopiosto RY:n kanssa? 45 20.10.2020 Ylen arkistomyynnin mukaan noin 320 kaupungin- ja kunnankirjastoa ympäri Suomen on tehnyt asiakaskirjastosopimukset Kopiosto ry:n ja Ylen kanssa, eli suuri osa Suomen kirjastoista on asiakkaana.
Varaan mielelläni kirjoja, koska se on vaivatonta sen kun odottelee kirjaston ilmoitusta ja hakee varauksensa. Nykyisin on vaan melko mahdotonta löytää… 105 14.10.2020 Helsingin kaupunginkirjastot siirtyvät toukokuussa 2019 tekoälypohjaiseen kellutus- ja logistiikkajärjestelmään: https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Helsingin_kaupunginkirjasto_ottaa_kaytto(186935) Tämän myötä myös varausten noutoon tuli muutoksia. Nykyisin asiakas saa ilmoituksen varauksen saavuttua kirjastoon. Tästä varausilmoituksessa selviää hyllypaikka, jossa varattu aineisto sijaitsee.  https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Varausten_noutoon_ja_tekstiviestipalvelu(186938) Pahoitteluni, että sinulla on ollut varausten noudossa hankaluuksia. Kunkin hyllypaikan aineistoa ei erikseen järjestetä, sillä asiakkaalle tämä ei toisi lisähyötyä. Kokeiluvaiheessa kirjat aakkostettiin, mutta tämä ei...