sadut

452 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–20.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Osaisiko joku auttaa, tunnetko satuja? Olen googlannut ja kysellyt kirjastoista, mutta ei ole vielä tärpännyt. Eli satu menee jotenkin… 69 19.1.2022 Hei, Ainakin yksi versio on Prinssi, jolla oli aasinkorvat. Parturi ei pysty pitämään salaisuutta, vaan kuiskaa sen kuoppaan ja peittää kuopan. Paikalle kasvaa ruokokasvi, josta tehty pilli lurittaa salaisuuden ilmoille. Löytyy ainakin kokoelmasta: Espanjalaisia satuja (Weilin+Göös, 1973) sarjassa Maailman satuaarteita, osa 6) Muiden maiden tarinoita (1971)  
Tuli mieleen Topeliuksen sadusta koskien poikaa, joka vuolee kaukaloa vanhempiaan varten... Oliko Topeliuksella myös samantapainen kertomus, jossa nurkkaan… 32 5.1.2022 Kollegoilta saatuina ehdotuksina tarjoan seuraavia: Topeliuksen satu Kunnioita isääsi ja äitiäsi on Lukemisia lapsille osassa kolme, digitoituna täällä:https://www.gutenberg.org/cache/epub/51853/pg51853.html on tämän tyyppinen, mutta kenraalia siinä ei esiinny. Kyseessä voisi olla Vänrikki Stoolin tarinoista Vänrikin markkinamuisto, joka ei ole satu, mutta tarina on samanlainen, https://www.gutenberg.org/cache/epub/12688/pg12688.html.    
Etsin satua, tai pikemminkin lastenohjelmaa joka varmaan on alunperin jostakin sadusta. Ohjelma koostui jaksoista joissa jokaisessa oli eri satu jne… 48 21.12.2021 Emme valitettavasti tunnistaneet satua tai tv-ohjelmaa. Tunnistaisiko joku kysymyksen lukija sen? Tiedon voi kirjoittaa kommenttina tämän vastauksen perään.
Etsin lapsuudessani 90-luvulla äitini lukemaa kirjaa/satua. Kyseisessä sadussa oli keijuja, jotka asuivat vasuissa ja sadun päähenkilön piti niitä hoitaa… 36 18.11.2021 Kollega ehdotti Anni Swanin Lumolinnaa. Sitä löytyy kirjastoista,  https://finna.fi/Record/anders.1827025
Lasten kirja, 90luvulta tai ennen, monipäinen lohikäärme joka lopussa ystävystyy päähahmojen (tyttö ja poika) kanssa 35 18.11.2021 Kirja voisi olla Raimo O. Kojon Seitsemän savun peto (Sanoma 1985). https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/saha3%253Aucb269b4f-9186-4f6f-979b-9…
Etsin lastenkirjaa, jonka olen itse lukenut 70- ja 80-lukujen taitteessa. 37 15.11.2021 Ainakin Ritva Luostarisen kirjassa Kummallinen kirahvi (WSOY, 1975) lapsi seikkailee kuussa kirahvin kanssa. "Kuusivuotias Pekka on kotona yksin. Äkkiä kuuluu vuoteen alta rapinaa. Sieltä alkaa tulla näkyviin pitkää jalkaa ja kaulaa; kohta hipoo kattoa jo pieni nuposarvinen pää. Tällä tavoin Sissi-kirahvi tulee Pekan elämään - ja muuttaa sen kokonaan. Ystävykset seikkailevat kaupungin puistossa, merellä ja kuussa asti, ja Pekalla on hauskaa koko kesän."
Mieleeni on jäänyt lapsuudesta vanha satukirja, jossa oli useita eri satuja. 21 5.11.2021 Olisiko kysymyksessä K. Merikoski: Suomen kansan peikkosatuja.(Finlandiakirja), John Bauerin Satumaailma (Kirjapino) Rudolf koivun satukirja (Kierrätyskeskus) tai Ilmari Kiannon Turjanlinnan satukirja (Antikvaari)? Valitettavasti satukirjoja on niin monia, ettei oikeaan osuminen ole helppoa. Olisiko Sinulla tarkempaa aikarajausta?  
Kadoksissa on varhaislapsuuden suosikkisatuni. Muistan, että sadussa päähenkilö (mies) lähtee lumen saartamasta metsämökistä hakemaan ruokaa hiihtämällä… 64 15.10.2021 Emme valitettavasti tunnistaneet kyseistä satua. Toivotaan, että joku kysymyksen lukijoista tunnistaa sen. Tiedon sadusta voi kirjoittaa kommenttina tämän vastauksen perään.
Päässäni on pyörinyt vähän väliä jo monen vuoden ajan kaksi satua tai tarinaa joita kuuntelin äänisatuna lapsena. Siitä on siis luullakseni ainakin 25 vuotta… 80 11.9.2021 Valitettavasti näitä satuja ei ole vielä löytynyt. Olen välittänyt kysymyksen valtakunnalliselle tiedonhakulistalle, jos joku tunnistaisi sadut, tai kenties joku palvelun lukija. Lisätiedot esimerkiksi siitä, olivatko sadut kasetilla vai CD:llä, yksittäisinä satuina vai osana kokoelmaa, tai siitä esiintyikö kertomuksissa selvästi ei-suomalaisia nimiä, voivat auttaa satujen löytymisessä.
Viime aikoina on askarruttanut, että mikä kirja voisi olla kyseessä. Muistan lapsena lukeneeni kuvakirjaa, jossa päähenkilö oli Elina-niminen tyttö (saattoi… 69 7.9.2021 Satu on Anni Swanin Älykäs haukka. Siinä Elina-niminen tyttö auttaa prinssiä, jonka ilkeä peikko on noitunut hirveksi. Se löytyy kirjasta Anni Swan: Sadut. Kiitos lukijallemme, joka tunnisti sadun!
E. T. A. Hoffmannin 'Sandman' tarinassa mainitaan Sandman joka, toimii toisin kuin tavallinen nukkumatti. Oliko tarina Hoffmanin keksintö? 71 3.9.2021 Wikipedia kertoo nukkumatin perustuvan toisaalta skandinaviseen olentoon Nattmara. Mara oli ilkeämpi versio nukkumatista ja aiheutti ihmisille painajaisunia tai unihalvauksia.  "In Scandinavia, there was once the famous race of Nattmara. The mara (or, in English, "nightmare") appears as a skinny young woman, dressed in a nightgown, with pale skin and long black hair and nails. After turning into sand, they could slip through the slimmest crack in the wood of a wall and terrorize the sleeping by "riding" on their chest, thus giving them nightmares. (This appears to describe "apparitions" commonly seen and/or felt during episodes of sleep paralysis.) They would ride cattle which, when touched by the Mara, would have their hair tangled and...
Etsin Felicita Kuhnin kuvittamaa satukirjaa, jossa olivat ainakin sadut Tuhkimo, Tähkäpää ja Sammakkoprinssi. Ja satu tytöstä, jonka Kyseisen kirjan kansi oli… 42 16.8.2021 Valitettavasti aivan kuvailuusi sopivaa kirjaa ei löytynyt. Lähin osuma lienee satukokoelma Suuri satuaarteeni : Grimmin veljesten sekä Hans Christian Andersenin satuja (Kirjalito, 1996). Sen kansi on punainen, ja siinä on tyttö kauriinvasan kanssa. Kokoelmaan kuuluvat mainitsemistasi saduista Sammakoprinssi ja Tähkäpää (nimellä Kaalinpää), mutta ei Tuhkimoa. Kirjassa on useamman kuvittajan kuvitusta. Kirjan tiedot Lastenkirjainstituutin Onnet-tietokannassa: https://prettylib.erikoiskirjastot.fi/lib4/src?PBFORMTYPE=01002&TITLEID… ja kansikuva esimerkiksi nettiantikvariaatin sivuilla: https://www.antikvaari.fi/k/rekiaro-ilkka-suom/suuri-satuaarteeni-grimm…. Kirjasammon sivuilla voi tehdä myös hakuja kansikuvan perusteella: https://www...
Mietimme äitini kanssa erästä 90-luvulla minulle ja veljelleni luettua lastenkirjaa, jossa oli useita lyhyitä runoja/tarinoita ja mahdollisesti kirja oli myös… 84 28.7.2021 Kyseessä saattaisi olla Elina Karjalaisen ja Maijaliisa Dieckmannin Ensiaapinen (WSOY, 1991). Kirjan alkupuolella on Karjalaisen runoilemia kirjainloruja ja loppuosassa alun kirjainsivuihin liittyviä satuja ja tarinoita, jotka on kirjoittanut Dieckmann. Runosivut on kuvitettu värikkäästi, tarinoiden kuvitus on niukempaa ja yksiväristä; kuvitus on Maija Rannan. Kirja julkaistiin myös kasettina, minkä lisäksi siihen oli saatavilla myös erillinen tehtäväkirja.
Mikä satu? Kuulin lapsena opettajan lukeneen tämän meille kun olin pikkupoika. Muistini mukaan sadussa perheen isä nyppi päästään täin, ruokki ja lihottaa sen… 58 7.7.2021 Kyseessä on varmaankin kansansatu nimeltään Täinnahkaiset kengät. Satu sisältyy satukokoelmaan Kuningas rastasnokka : suomalaisia kansansatuja (toim. Tiina Kaila ja Kristina Segercrantz, 1988, s.17 - 26). Alla olevasta linkistä voit tarkistaa satukokoelman saatavuuden kirjastoverkkoalueesi toimipisteissä. https://joki.finna.fi/Record/tiekko.167151
Kuuntelin lapsuudessani 90-luvulla sellaisia myyrä-kasetteja. Haluaisin tietää, löytyisikö tietoa, että mitä ne kasetit oli nimeltään ja voisiko ne löytää… 63 22.6.2021 Olisivatkohan kyseessä Heikki Määttäsen lukemat neljä satukasetti Hanna Marttilan myyräaiheisia satuja. Sadut ovat nimeltään Myyrä perustaa kaupan, Myyrä muuttopuuhissa, Myyrä ja majava ja Myyrä ja majava. Kasetit julkaistiin vuonna 1997, eikä niitä näytä enää olevan kuin Kansalliskirjaston ja Jyväskylän yliopiston kirjaston kokoelmissa. https://finna.fi/Record/jykdok.714736 https://finna.fi/Record/jykdok.714737 https://finna.fi/Record/jykdok.714738 https://finna.fi/Record/jykdok.714735 Voit tehdä itse kaukolainapyynnön alla olevasta linkistä aukeavalla lomakkeella. Kaukolaina kotimaasta maksaa Helsingin kaupunginkirjastossa 4 euroa kappale. https://www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Kaukopalvelu
Mielessäni on eräs lasten romaani joka on ilmestynyt ainakin 10v sitten, enkä muista sen nimeä millään. Kirja oli ruskeakantinen ja sen päähahmo oli pikkuinen… 101 17.6.2021 Kyseessä voisi olla Kirsti Ellilän kirja Eksyneet näkevät unia. Kirja on ilmestynyt vuonna 2011. Kirjan takakannesta: "Nimetön on elellyt Jakob-koiransa kanssa Varjojen maassa maahisten luona siitä asti, kun hänet löydettiin eksyneenä ja muistinsa menettäneenä metsästä. Kaikki on muuten hyvin, mutta kyky nähdä unia ja kyky itkeä muistuttavat häntä entisestä elämästä. Kun Nimetön sattumalta saa käsiinsä kauniin silkkitakin, joka on kuin tehty hänelle, hän ymmärtää sen olevan avain hänen menneisyyteensä. Nimettömän on lähdettävä pitkälle matkalle etsimään niitä, jotka joskus tunsivat hänet nimeltä."
Muistan lapsuudestani sadun tahi runon, jossa pieni poikaa kieltäytyy lähtemästä muun väen kanssa kirkkoon, vaan sen sijaa pitää omin päin jumalanpalveluksen… 68 10.6.2021 Olisikohan kyseessä ehkä Ilmari Kiannon Turjanlinnan satukirjaan sisältyvä Pikku Pojan kirkko? Toinen hyvin samantapainen tarina on Annikki Setälän Jumalanpalvelus metsässä kirjassa Taikasauva ja muita satuja, mutta siinä päähenkilö on tyttö.
Luen Aale Tynnin runoa "Kalastajan tytär": "- Ei vaatteissa eikä alaston sinun tyttäres olla saa, kun huomenna luokse kuninkaan hänen täytyy vaeltaa." Rupesin… 117 25.5.2021 Tynnin runossa viitataan kansansatuun, josta on olemassa useita erilaisia toisintoja. Esimerkiksi Raul Roineen Suomen kansan suuressa satukirjassa, jossa on SKS:n kansanrunousarkiston materiaalin pohjalta muokattuja satuja, se esiintyy nimellä Mökintyttö ja kuningas. Siinä kuningas saa kuulla, että köyhällä mökkiläisellä on viisas tytär ja hän haluaa kokeilla tämän älyä antamalla vaikean tehtävän. Jos tyttö siitä suoriutuu, kuningas lupaa kihlata tämän morsiamekseen. "Kuningas sanoi: 'Sinun on palattava kotiisi, mutta tule huomenna uudelleen luokseni. Mutta älä tule vaatteissa äläkä alastonna, älä hevosella eikä hevosetoinna, älä ratsastaen äläkä ajaen, älä tietä äläkä tien viertä, älä tule päivällä äläkä yöllä; et saa tulla sisälle,...
Mitä hanhia ovat hanhet Peukaloisen retkissä? 104 19.5.2021 Selma Lagerlöfin kirjassa Peukaloisen retket villihanhien seurassa hanhet ovat suomennettu villihanhiksi tai metsähanhiksi, riippuen suomennoksesta. Kysyin tarkempaa tietoa Suomen luonnonsuojeluliitosta, jossa asiaan perehdyttiin tarkoin: "Lagerlöf oli ruotsalainen, ja teoksen syntyaika huomioiden voi päätellä että kysymykseen voisivat tulla hanhilajeista lähinnä valkoposkihanhi, merihanhi tai taigametsähanhi, jotka Selman elinaikana lensivät muuttoparvina säännöllisesti Etelä-Ruotsin yli muuttomatkoillaan. Valkoposkihanhi ja merihanhi liikkuvat enemmän Itämeren piirissä, ja selkeimmän pitkän muuttomatkan suoraan pohjoisesta etelää kohti (ja keväällä toiseen suuntaan) tekee taigametsähanhi. Parvet lähtevät Pohjois-Ruotsin soilta ja...
Minulla on varhaislapsuudesta säilynyt muistikuva Tammen kultaisesta kirjan sivusta, jossa lapsi herää sängystä, ja peitto onkin muuttunut ruohomatoksi ja… 105 18.5.2021 Voisiko kyseessä olla Topeliuksen "Vattumato" Maija Karman kuvituksella? Siinä tytöt eksyvät metsään, nukkuvat siellä yönsä ja aamulla he heräävät ylellisessä vuoteessa metsän keskellä. https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/http%253A%252F%252Fdata.kirjasampo.f… Lukijalta saamamme kommentin mukaan kirja voisi olla Pirkko Vainion kirja Kuplamatka kukkarantaan.