kivikausi

9 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–9.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Löytyykö Itä-Karjalan arkeologisia tutkimuksia käsitteleviä teoksia suomeksi? 30 20.2.2024 Löytyy, kylläkin kiinnostus Itä-Karjalaa kohtaa oli suurempi vuosikymmeniä sitten. Niinpä monet kirjatkin ovat vuosikymmeniä vanhoja. http://tinyurl.com/Viena-Karjala-ja-Aunus Mutta uudempiakin löytyy, jotkut näistä ovat tutkielmia. http://tinyurl.com/Finna-Ita-Karjala
Onko missään museossa Suomessa dioraamaa, jossa on ihmisiä? Esimerkiksi kivikauden ihmisiä? 129 3.5.2021 Suuri osa museoiden aineistoista asiasanoitetaan Finna -palveluun. https://www.finna.fi/Content/organisations https://www.finna.fi/Search/Results?type=AllFields&filter%5B%5D=~sector_str_mv%3A%220%2Fmus%2F%22 Aiheella dioraama löytyy Hylkeenpyytäjiä ja hylje -dioraama Suomen Metsästysmuseossa.https://www.finna.fi/Record/metsastysmuseo.knp-200976 Aihehaku pienoismalli ihmiset antaa satakunta osumaa, mutta nämä eivät näytä relevanteilta. Pienoismalli kivikausi antaa kaksi osumaa.
Luin lapsena kirjasarjan, jonka osat käsittelivät kivi-, pronssi- ja rautakautta sekä viikinkiaikaa. Nyt toivoisin kummilapseni saavan lukea nämä samat kirjat… 216 30.3.2020 Hei! Kyseessä on varmaan Kaija Österlundin Risto-sarja: Riston retki kivikauteen Risto saapuu rautakauteen Risto pronssikaudessa Risto ja viikingit. Kirjat ovat varattavissa Vaski-verkkokirjastosta.
Suomen kivikauden kiviesineistö 327 29.3.2018 Seuraavissa kirjoissa on kuvia Suomen kivikauden esineistöstä, usein sekä valokuvia että piirroksia: Matti Huurre: Kivikauden Suomi Ville Luho: Suomen kivikauden pääpiirteet Carl Fredrik Meinander: Die Kiukaiskulttuuri Ville Luho: Die Askola-Kultur Ville Luho: Die Suomusjärvi-Kultur Kirjat löytyvät ainakin Hämeenlinnan pääkirjaston varastosta, josta ne haetaan pyydettäessä.    
Onko tehty tutkimusta kivikautisten liesien kivilajikoostumuksesta ja niiden lämmönvaraamis ja -johtumisominaisuuksista? Liittyy paitsi arkeologiaan, myös… 369 30.3.2017 Aivan täysin hakemanlaistasi tutkimusta ei ole Suomessa tehty. Aiheen taustoitukseen sopii Georg Haggrén, Petri Halinen, Mika Lavento, Sami Raninen & Anna Wessman: Muinaisuutemme jäljet: Suomen esi- ja varhaishistoria kivikaudelta keskiajalle. Gaudeamus, 2015. Liitteessä on teoksia, jotka löytyivät liedet- tai tulisijat ja kivikausi -haulla Melindasta ja Fennicasta. Jos tutkimuskohde koskee Suomea, kannattaa tarkastaa myös Geologian tutkimuskeskuksen kirjaston anti, asiasanalla kivikausi. Tässä linkki sinne: https://gtk.verkkokirjasto.fi/web/arena/welcome
Joskus pienenä(-80luvulla) luin lasten lukukirjan joka kertoi luolamiehen(tai siis pojan) seikkailuista. Itseasiassa en enää muista mitä siinä tarinassa… 1008 16.7.2012 Voisiko kysymyksessä olla Veikko Haakanan kirjoittama seikkailukertomus Luolamiehen poika. Haakana on kirjoittanut myös muita kivikauteen sijoittuvia nuortenkirjoja. 1957 Luolamiehen pojat 1958 Luolapoikien paluu 1959 Poikkikirves iskee 1961 Jäätikkö uhkaa 1962 Kuonokasvoinen kauhu 1969 Kivinen biisoni Lisätietoa Veikko Haakanasta löytyy mm. scifi ja fantasikirjallisuuteen erikoistuneelta Risingshdow-sivustolta (http://fi.risingshadow.net/library?action=author&author_id=1216) sekä Helsingin kaupunginkirjaston ylläpitämältä Sanojen aika-sivustolta (http://kirjailijat.kirjastot.fi/kirjailija.aspx?PersonID=1641&PageConte…)
Etsin tietoa eräästä professorista? Hänen mielestä ihminen olisi elänyt parhaimmat aikansa jo esihistoriassa. Silloin oli ihmisillä riitävästi liikuntaa,… 1011 29.9.2009 Olisiko kyseessä farmakologian professori Heikki Karppanen. Hänet tunnetaan maailmanlaajuisesti Pansuolan ja MultiBenen kehittäjänä. Karppanen on verenpainetautien huippuasiantuntija. Hän on puhunut ja kirjoittanut aiheesta runsaasti myös julkisuudessa. Löysimme artikkelin Helsingin Sanomista (4.5.2001), jossa hän ylistää kivikauden ihmisten ruokavaliota seuraavasti: "Kun ruoka kerättiin luonnosta, se sisälsi runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Lisäksi syötiin kalaa ja villieläimiä , jonka liha oli ihan erilaista kuin kasvatettujen eläinten. Kivikauden ruoka ei ollut puhdistettua eikä siihen lisätty mitään haitallista. Edes suolaa ei ollut." Lisätietoa: http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Karppanen
M;inä vuonna viimeisen jääkauden jälkeen hylkeenpyytäjät asuttivat Askolan pysyvästi? 886 20.2.2007 Askola-kulttuurista ilmestyi vuonna 1957 Ville Luhon kirjoittama teos "Askola-kulttuuri : Suomen varhaismesoliittinen kivikausi" ja julkaisiajana oli Askola-seura. Uusi teos Tietosanakirja Facta, ilmestynyt 2006 antaa seuraavat tiedot Askolan asutuksesta: "Vanhimmat asuinpaikkalöydöt ajoituvat n 9500 vuoden taakse. Monista asuinpaikoista merkittävin Kopinkallio. Kiinteä asutus viimeistään 1300-luvulla."
Neoliittinen vallankumous 4966 31.5.2000 Neoliittinen vallankumous on englantilaisen arkeologin Vere Gordon Childen käyttöön ottama käsite. Se tarkoittaa sitä suurta mullistusta ihmiskunnan historiassa, jolloin siirryttiin kiinteään asumismuotoon ja elinkeinoiksi tulivat maanviljely ja karjanhoito. Lisätietoa neoliittisesta vallankumouksesta löydät esim. kirjoista Ihmisen suku 2 sekä Otavan suuri maailmanhistoria 1 sivu 94.