jää

6 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–6.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Leevi Madetoja on säveltänyt laulun Talvikuutamolla, joka perustuu Larin-Kyöstin runoon. Siinä on sanat "käy pakkanen ja paukkuu, kyyviirit vingahtaa". Mitähän… 93 1.4.2020 Valitettavasti en löytänyt tietoa kyyviireistä, mutta oletan, että tässä viitataan viirin muotoon. Nykysuomen sanakirjan mukaan "hilse" voi tarkoittaa jääneulasta ja hilettä, kun taas "hilke" tarkoittaa helähtelyä, helinää ja hilinää. Hilseen hilke on siis runollinen kuvaus kuun valossa tanssivista jääkiteistä.
1. Mistä johtuu jään sininen väri jäätiköillä / jäävuorissa? 2. Mikä aiheuttaa jään kellumisen? Tietysti jään tiheys, mutta miksi käy näin? 2625 19.9.2013 Tiede-lehden numerossa 2/2007 vastasi lumitutkija Eija Kanto tähän jään sinisyysasiaan näin: "Toisinaan jää näyttää myös siniseltä. Jää imee itseensä punaista valoa tehokkaammin kuin sinistä, jolloin siniset aallonpituudet heijastuvat ulospäin." Jään kelluminen vedessä selitetään Wikipedian artikkelissa "Jää" näin: "Tavallisen heksagonaalisen jään tiheys on jään tilaa vievän kuusikulmaisen kiderakenteen vuoksi veden tiheyttä pienempi, joten se kelluu tiheämmän veden pinnalla. Samasta syystä veden tiheysmaksimi on makeassa vedessä poikkeuksellisesti jäätymispisteen yläpuolella +4 °C:ssa: kun lämpötila laskee tämän alapuolelle, vesimolekyylit alkavat jo hakeutua kuusikulmaiseen muotoon, jolloin tiheys pienenee. Puhtaan jään tiheys on noin 0,...
Jää-romaanin tapahtumapaikka Luodot: onko se oikeasti olemassa? 2395 31.7.2013 Ulla-Lena Lundbergin kirja Jää kertoo kuvitteellisesta saaristolaisyhteisöstä nimeltä Luodot. Tapahtumapaikassa on samoja piirteitä kuin Kökarin Hamnössä ja Ulla-Lena Lundbergin varhaislapsuuden maisemissa. Alueelle on jopa järjestetty patikointiretkiä http://www.visitaland.com/fi/tietoa/artikkelit?articleid=2942 .
Ennen sähköjäähdytyksen aikaa maidon tuottajat nostivat talvella järvestä jäätä kesää varten varastoon, paljon. Olisiko kirjaa tai dvd:tä tästä talvisesta… 644 10.4.2012 MAATALOUDEN TIETOSANAKIRJA 1. - 1928. (Otava) on hakuteos, jossa kirjaimen J kohdalla on luvut Jäänottoa ja Jään säilyttäminen. Jäänotto-kohdassa on kuva, jossa miehet sahaavat jäälohkareita ja vetävät niitä koukuilla pois vedestä.
Jääpuikon arvoitus:Minulla on kuva jossa vesikiposta nousee ihan itsestään tuommoinen jääpuikko.kipossa ei ole tikkua eikä mitään muutakaan mitä pitkin jää… 1287 15.11.2008 Ilmiöön löytyy selitys kirjasta Leif Wedöe: Miksi pilvet eivät putoa? : luonnollisia selityksiä arkipäivän ilmiöille s. 87-88. Tässä lyhyesti artikkelin alusta: Artikkelissa kuvataan jäätyminen, joka alkaa kupin reunoilta, jonne muodostuu rengasmainen päärme, jää levittäytyy koko kippoon, jonka jälken kippo on jään peitossa lukuunottamatta pientä reikää keskellä. Tästä reiästä virtaa vettä ylös ja vesi jäätyy ja rakentaa vähitelen ylöspäin kasvavan jääpuikon, joka ei sitten ihan viraliseti olekaan jääpuikko... - Valitettavasti kysymykseen ei voi toistaiseksi laittaa kuvaa.
Miksi jää syöpyy keväällä alhaalta päin? Lämpeneekö siis vesi jään alla ja alkaa sulattaa sitä? Luulisi, että auringon paiste sulattaisi jäätä pinnasta käsin. 670 6.9.2004 Ilmatieteen laitoksen sivuilla on palvelu, johon voi jättää paremmille asiantuntijoille tämänkaltaisia kysymyksiä. http://www.ilmatieteenlaitos.fi/palaute/kysy.html Sulaminen johtuu jään kiderakenteen muuttumisesta. Aiheeseen liittyvä artikkeli: Hari, Jyrki: Jää ja sen talviaikaiset vaihtelut. Metsästys ja kalastus 1997 n:ro 1 ss. 56-59 Voitte tilata artikkelista halutessanne kopion Leppävaaran aluekirjaston lehtipalvelusta. http://www.espoo.fi/xsl_taso1_ilmanajank.asp?path=1;641;7119;7224;22715… Lisää tietoa löytynee kemian oppikirjoista.